Vučić na Saboru SPC: Razgraničenje pred Svevišnjim

O planovima predsednika Srbije u vezi Kosova, kako to obično biva u sekularnim državama, je li, posle jučerašnjeg dana, zna više Svevišnji nego mi, obični smrtnici.

“Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće…”. Ovom poslovicom, ali i neskrivenim divljenjem “junačkoj borbi” Aleksandra Vučića za Kosovo, otpratio je srpski patrijarh Aleksandra Vučića sa sednice Sabora SPC kojoj su prisustvovali, od svetovnih velikodostojnika, osim predsednika Srbije, i u poslednje vreme neizbežni Mile Dodik.

*
Vučić i patrijarh Irinej / Foto: FoNet: Zoran Mrđa

Šta su u tom trenutku mislili i osećali, recimo, mitropolit Amfilohije ili episkop raško-prizrenski Teodosije, nismo saznali, ali posle ovog bogougodnog razgovora, kakvim su ga predstavile obe strane, može se izvući bar jedan siguran zaključak. 
O planovima predsednika Srbije u vezi Kosova, kako to obično biva u sekularnim državama, je li, posle jučerašnjeg dana, zna više Svevišnji nego mi, obični smrtnici. Dočekaće, valjda, i ostatak nebeskog naroda, da se, recimo u Skupštini, progovori koja o Kosovu, a do tada ostaje da isčitavamo rebusne poruke koje su nam odaslate iz Patrijaršije.
Barem za javnost, posle ovakvih i sličnih susreta, prvi put nije bilo gromopucatelnih izjava o svetoj srpskoj zemlji koju nećemo ustupiti ni po koju cenu, kao što je bivalo ranije u ovakvim prilikama. Umesto toga, više kao neki ministar inostranih poslova nego kao poglavar SPC, Irinej se upustio u ocenjivanje geostrateških odnosa u svetu a propo Kosova.
Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspeti. Koliko – ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu“, rekao je patrijarh novinarima.
Dakle, “nešto” ćemo, valjda, uspeti, veli Patrijarh!?
Ali, šta je to “nešto”, pitanje je koje muči i nas, obične smrtnike. Milorad Dodik je, čini se, to najpribližnije objasnio u delu izjave koja se pojavila na TV N1, ali ne i u izveštaju RTS.
Treba biti racionalan i realan i ovde se mislim to i čulo ovde, i o mogućnostima ove ili one, pitanjima razgraničenja ili ne, činjenice da ima sve manje naših ljudi tamo„, kazao je Dodik.
Patrijarh Irinej nije spominjao direktno razgraničenje, ali se nije eksplicitno izjasnio o ovom Miletovoj neslučajnoj natuknici. 
Do skora, međutim, nije bilo tako. Samo pre mesec dana, prilikom poslednje posete Kosovu, patrijarh se javno izjasnio protiv podele Kosova.
*
Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

“Nikakva podela. Ne mogu da prihvatim da Prizren, gde sam bio više od 15 godina, bude u nekoj drugoj državi, kao ni Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica… To ne može da se prihvati u glavama, a još manje u srcima. Crkva nikada nije promenila stav. Ovde smo i ostaćemo dok nas bude. Neka okupiraju, kao što su uradili, neka je uzmu, ali mi ne smemo da je dajemo. To je glavno”, rekao je tom prilikom Irinej.

Da li se i šta u međuvremenu promenilo u stavu Crkve teško je reći, ali malo je verovatno da će tvrda struja u SPC promeniti svoj odnos prema kosovskom problemu posle jednog razgovora sa Vučićem. To zna i Vučić, a još i više izgleda Milorad Dodik koji je, svestan te činjenice, onako usput, napomenuo da bi bilo dobro da “dijalog crkve i vrha vlasti ne treba da se odvija putem javnosti, jer se tako, kako kaže, unosi još više problema”.
Dakle, malo tiše gospodo vladike. Bar dok se igra oko naše kuće.  
Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa

[proverime]