Vučić i Kvinta: Glupo i gluplje

Pred nama su izbori, redovni na proleće ili vanredni nešto ranije, i ako u saopštenju Kvinte samo lokaciju “sever Kosova” zamenite sa “Srbija”, stavite odgovaraći datum, dobija se poruka koja bi u jednom trenutku mogla da stigne i na Andrićev venac. Ako već nije stigla. I to u trenutku kada se na ovdašnjoj političkoj sceni vode žestoke rasprave o samom izbornom procesu.
Ništa gluplje nisam pročitao – rekao je, nimalo diplomatski, predsednik Srbije Aleksandar Vučić o saopštenju predstavnika država Kvinte povodom izbora u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Šta je, zapravo, izazvalo Vučićev gnev?  
 
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, naime, dana nakon više nego ubedljive pobede Srpske liste u ovim opštinama na severu Kosova, umesto kurtoazne čestitke, naveli su niz nedostataka u izbornom procesu.   
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Ocenjujući da su izbori protekli mirno, zemlje Kvinte su podsetile na zaključke posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi. 

“Ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima“, navodi se u saopštenju.
Umesto uobičajene euforije i oduševljenjem postignućima svojih pulena iz Srpske liste (Severna Mitrovica 95.2 odsto, Zubin Potok 94.1 odsto, Leposavić 96.4 odsto, Zvečan 96.4 odsto), Vučić se u prvoj reakciji više bavio Kvintom i to iznenadjujuće oštrim tonom.
„Želim da im čestitam na njihovoj inventivnosti. Ja ništa gluplje u svom životu nisam pročitao“, rekao je Vučić  dodao da da su “sve zemlje Kvinte poslale svoje posmatrače ne bi li pronašle nekakvu nepravilnost i grešku za koje bi optužile Srbe, ali da nisu uspeli da nađu ništa, pa su zato u saopštenju morali da kažu da je bilo pritisaka 2017. godine”
„Zamislite vi mene pitate nešto, a ja vam kažem ali da vas podsetim 2017. godine je bilo suprotno od toga. Kakvog to smisla ima“, pitao je Vučić.
Biće, ipak, da ima nekog “smisla” jer, čini se, nisu primedbe Kvinte na izborni proces u severnokosovskim opštinama ono što je toliko iziritiralo Vučića. Biće da njega nešto drugo muči.
Pred nama su izbori, redovni na proleće ili vanredni nešto ranije, i ako u saopštenju Kvinte samo lokaciju “sever Kosova” zamenite sa “Srbija”, stavite odgovaraći datum, dobija se poruka koja bi u jednom trenutku mogla da stigne i na Andrićev venac. Ako već nije stigla. I to u trenutku kada se na ovdašnjoj političkoj sceni vode žestoke rasprave o samom izbornom procesu.
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Opozicija u Srbiji upravo fokusira, izmedju ostalog, svoju argumentaciju na osporavanju “ukupnog demokratskog procesa”. I ostali izrazi, upotrebljeni u saopštenju Kvinte, mogli bi se ‘ladno teslimiti na ovdašnje prilike. “Ažuriranje biračkih spiskova”, “razjašnjavanje procedura”, “zastrašivanje političkih protivkandidata”, čak i zaključak da sve ovo dovodi do “ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije”, dovele bi nekog neobaveštenog aktera do dileme – da li države Kvinte govore o proteklim izborima na Kosovu ili budućim izborima u Srbiji.

Biće da to upravo i muči Vučića iako saopštenje Kvinte može biti samo još jedna opomenjujuća packa predsedniku Srbije pred, po svemu sudeći, odlučujuću fazu u pregovorima Beograda i Prištine, nego li principijelan stav koga će se držati Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD u procesu procene izbornih uslova u Beogradu.
Uostalom, prošlost nas tome uči, neretko se dešavalo da upravo oni koji su uputili konkretne zamerke na izbornu proceduru na severu Kosova ne primenjuju baš iste standarde kad je u pitanju Srbija.
Zato bi bilo preuranjeno gajiti iluziju da su se vodeće države zapadne demokratije odjednom setile da i u Srbiji postoje mnoge manjkavosti u izbornom procesu, slične onima na koje su ukazale u svom saopštenju.
Ipak, Vučić je, ako ništa drugo opomenut, a u našim uslovima i to može biti dovoljno.
Ako ni za šta drugo, ono barem za nadu.
Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević