Vladavina prava čeka rešenje za Kosovo

Iako predstavnici vlasti insistiraju na tome da je glavna prepreka na ulasku Srbije u Evropsku uniju rešavanje spora između Beograda i Prištine, činjenica je da ozbiljnih problema imamo i na ostalim poljima koji su takođe uslov za pridruživanje Srbije. Koalicija PrEUgovor koju čine organizacije civilnog društva iznela je svoje glavne zaključke o napretku Srbije u oblastima pravosuđa i vladavine prava, poglavlja 23 i 24, koji ukazuju na kašnjenje sprovođenja akcionih planova i na nedostatak političke volje za bavljenje ovim temama.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio nam je u sredu 24. oktobra da je glavni problem na evropskom putu Srbije pitanje Kosova i Metohije. Kako je objasnio, Evropska unija ne želi to da prizna jer će dobiti negativne poene, a da “sve što se tiče vladavine prava ide u svom smeru” i da će Evropska komisja u svom narednom izveštaju konstatovati napredak u ovoj oblasti.
Bojan Elek, iz koalicije PrEUgovor smatra da ovo predsednikov način da se građani pripreme da na to da se po pitanju vladavine prava zapravo ništa ne radi ili da su rezultati ništavni.

“Poruka koja se time šalje građanima jeste: nemojte da očekujete puno od onoga što vam znači život, a to su vaš pristup pravdi, vaše slobode izražavanja, da policija radi svoj posao i sudovi i tužilaštva, nego sačekajte da rešimo problem sa Kosovom, što može da se proglongira u nedogled, pogotovo sada kada imamo ovaj prekid dijaloga, podizanje tenzija, pričanje o podeli teritorije”, kaže Elek.

Dok čekamo sledeći izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu, čije se objavljivanje očekuje početkom novembra, civilni sektor već je izneo neke od svojih zaključaka dokle se stiglo sa ispunjenjem evropskih standarda u poglavljiva 23 i 24 koji se tiču pravosuđa i vladavine prava.

Koalicija PrEUgovor objavila je Alarm izveštaj o napretku Srbije u ovim poglavljima. Neki od glavnih zaključaka ovog izveštaja su zloupotreba javnih funkcija, opstruisanje rada Narodne skupštine i Poverenika za informacije od javnog značaja i ugrožavanje nezavisnosti sudstva novim ustavnim amandmana. 
*
Prezentovanje rezultata izveštaja koalicije PrEUgovor, foto: FoNet/Medija centar
U izveštaju se takođe navodi da nema političke volje da se spreči rešavanje problema u vezi sa korupcijom, kao i da se i dalje ne donose Zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije i o poreklu imovine i da nisu unapređena pravila o političkom oglašavanju.
Sporan je i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja čije je povlačenje zatražilo više od 60 organizacija civilnog društvo i koji smanjuje mogućnosti poverenika da deluje, a rad javnih preduzeća će i zakonski postati tajan.
Ovaj zakon samo je jedan o brojnih koji se tiču zaštite osnovnih prava, a koji su naišli na ozbiljne kritike stručne javnosti. Neki od njih su i Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o rodnoj ravnopravnosti…
Istovremeno, na ulicama je ove godine rekordan broj ubistva koja se mogu povezati sa organizovanim kriminalom, a i dalje ne postoji adekvatna zaštita žrtava trgovine ljudima jer nije napravljeno prihvatilište za urgentan smeštaj žrtava.
I u poslednjem Godišnjem izveštaju, Evropska komisija konstatuje da je postignut izvestan napredak i nivo pripremljenosti u pravosudnom sistemu, borbi protiv korupcije i protiv orgnizovanog kriminala, ali da nema nikakvog napretka u pogledu slobode izražavanja, što „posebno zabrinjava“. Takođe, i napredak u nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva označen je kao slab.
Kada se sve ove zamerke imaju u vidu, teško je reći šta je glavni problem Srbije na evropskom putu, jer se čini da ih ima i previše. 
Problemi koji se tiču vladavine prava i pravosuđa nisu manje značajni od rešavanja kosovskog spora, smatra Bojan Elek.

“U svim dokumentima, planovima, izjavama zvaničnika Kosovo jeste bitna tema, ali je vladavina prava takođe prioritet. I ako pogledate pregovarački okvir republike Srbije za pristupanje Evropskoj uniji u njemu jasno stoji da su poglavlja 23 i 24 i poglavlje 35 posebno značajni i da će Evropska unija posebno pažljvo da prati napredak u njima,” objašnjava Elek.

Da su sva tri poglavlja podjednako važna, navodi i na samom početku Izveštaja o napretku Evropske komisije.

*
Evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednik Aleksandar Vučić, foto: FoNet/Nenad Đorđević
Elek takođe dodaje da se zaista stiče utisak da je trenutno fokus Evropske unije prebačen na Kosovo i Metohiju, ali to je, objašnjava, zbog pogodnog istorijskog trenutka i situacije da obe strane žele nešto da postignu.

“Sledeće godine idu izbori u Evropskoj uniji – parlament, komisija, sve će biti novo i onda žele da iskoriste taj trenutak. Pritom je i dvadeset godina od završetka sukoba sledeće godine, pa bi bilo lepo da se konačno nešto pozitivno desi”, zaključuje naš sagovornik.

Da Kosovo nije jedini uslov, naglasio je i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Večernje novosti, 22. oktobar 2018. godine
“Izgleda da mnogi, uključujući i političare, imaju utisak da je rešenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja”, izjavio je Han.

Zbog svega navedenog, nema nikakvih dokaza za tvrdnje koje predsednik Aleksandar Vučić iznosi – da je Srbiji glavni problem rešavanja kosovskog problem. Bojan Elek postavlja i pitanje koje bi možda i bilo adekvtan odgovor na celu situaciju.

“Šta je cilj Srbije? Da li je cilj Srbije da uđe u Ervopsku uniju bilo kako ili je cilj, što je i svima nama u interesu, da uđemo kao punopravni član koji je spreman da preuzme obaveze članstva?”
Naslovna fotografija: FoNet/ TV FoNet