Vlada Srbije u ogledalu Istinomera (2. deo)

U prvom delu ovog teksta predstavili smo ministre koji su se našli u prve dve grupe po intezitetu pojavljivanja u javnosti. U nastavku, prikazujemo one koji nisu mislili da treba često da komuniciraju sa građanima i građankama.

U trećoj grupi su oni ministri koji su ređe u javnosti iznosili stavove, koji bi mogli da budu ocenjeni po naša tri kriterijuma. 

*
Goran Knežević
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bio je u fokusu zbog afere “Aflatoksin”. Čini se da javnost najviše uzbudio način rešavanja problema. Posle svakodnevne klackalice izjavama da li je mleko zatrovano ili ne, doneta je odluka da se nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku udesetostruči. Kao ispunjeno obećanje ocenjene su Kneževićeve izjave da će partneri iz Ujedinjenih arapskih emirata doći do kraja marta, da će Vlada doneti meru na osnovu koje će proizvođači šećera vratiti maloprodajne cene na nivo pre 1. oktobra, ali i da će cene hleba ostati nepromenjene. 
*
Žarko Obradović
Ministar prosvete i nauke čvrsto ostaje na stanovištu da u aferi “Mala matura” nema njegove krivice. Prema istraživanju “Transparentnosti internešenel” broj onih koji su dali mito u obrazovnom sistemu u Srbiji, četiri puta je veći nego pre tri godine. Ministar je nedavno bio suočen i sa velikim uličnom protestom naučnika, a primera radi Srbija je zemlja koja u nauku ulaže četiri puta manje nego susedna Hrvatska. 
*
Nikola Selaković
Ministar pravde i državne uprave najviše je ustalasao javnost kada se pojavila priča da je na vežbama koje je držao na Pravnom fakultetu jednoj studenkinji bacio flašu vode, jer je bila od poznatog hrvatskog proizvođača. Najavljivao je donošenje zakona o međunarodnom privatnom pravu i nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača. 
*
Verica Kalanović
Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave javnosti je bila najvidljivija kada se pričalo o izgradnji tzv. Moravskog koridora (autoput od Pojata do Čačka) i autoputa od Novog Sada do Rume. Ti projekti su daleko od realizacije. Iako je o autoputu Batočina-Kragujevac govorila da će biti završen do kraja 2012, to se nije dogodilo.

  

*
Slavica Đukić Dejanović
Ministarka zdravlja je govorila o nabavci deficitarnih lekova, a jedan od najvažnijh projekata ovog ministarstva bio i centralizovanje javne nabavke u zdravstvu koje bi trebalo da obezbedi antikoruptivnost i racionalizaciju korišćenja sredstava… Još uvek postoje dugačke liste čekanja na intervencije, a česte su i nestašice pojedinih lekova.   
Na kraju, u četvrtoj grupi, su oni čije izjave nismo uspeli da ocenimo u proteklih godinu dana, jer su njihove izjave bile, po našim kriterijumima, neocenjive. To su Sulejman Ugljanin, Alisa Marić, Suzana Grubješić i Ivan Mrkić.
*
Suzana Grubješić 
Potpredsednica Vlade za evropske integracije na našem sajtu je tokom proteklih godinu dana ostala neocenjena. Iako je ovo godina u kojoj je Srbija dobili okvirni rok za početak pregovora o pridruživanju EU, nismo uspeli da zabeležimo ni jednu izjavu potpredsednice Vlade zaduženu za evropske integracije, koja bi bila ocenjiva po kriterijumima Istinomera.

  

*
Ivan Mrkić
Ministar spoljnih poslova, iako na čelu važnog resora, imao je nezapažen javni nastup, pa je i rad tog ministarstva ostao u senci.

 

  

  

*
Alisa Marić
Ministarka sporta i omladine prema statistici Istinomera – nevidljiva. Najavila je da će u fokusu biti “borba protiv dopinga, nasilja na sportskim borilištima i korupcije u sportu”. Od navedenog nešto je urađeno u borbi protiv nasilja, usvajanjem Strategije za borbu protiv nasilja na sportskim borilištima, a najveći deo njenih aktivnosti , čini se, sveo se na protokolarne dužnosti poput primanja i ispraćanja sportista, dodeljivanja plaketa osvajačima medalja… 
*
Sulejman Ugljanin
Ministar bez portfelja u proteklih godinu dana uglavnom je davao opšte izjave u kojima se po pravilu pominju reči “razvoj, pomoć, saradnja, potencijal, ulaganja”. Takođe, često je isticao mogućnost ulaganja turske privrede u Srbiju, u energetiku, infrastrukturu, avio saobraćaj, medicinu. Isticao je kako je “učinio više nego što je moguće s toliko para”, govorio da “ne postoji manji tim koji više radi”, kao i da je “svaka investicija u Srbiju koja može da pomogne državi da lakše prebrodi krizu dobrodošla”. Najavljivao da će napustiti Vladu,pa postigao dogovor sa koalicionim partnerima. U maju je dao novi rok ponovo je najavio izlazak iz Vlade Srbije „ukoliko u narednih mesec dana njegovi koalicioni partneri na državnom nivou ne počnu da poštuju sporazum o poboljšanju položaja Bošnjaka.“ Ubrzo je stigla informacija da se ta odluka odlaže dok se ne okončaju poslovi vezani za  dobijanje datuma za pristupanje EU.