Vlada Srbije u ogledalu Istinomera (1. deo)

Posmatrajući izjave članova Vlade Srbije, koje smo na našem sajtu ocenjivali u proteklih godinu dana, možemo da napravimo podelu na četiri grupe: prvu bi činili lideri najvećih stranaka,koji su bili najeksponiraniji u javnosti – Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić. Oni su govorli o mnogim temama, davali najviše izjava, dok su ostali bili u njihovoj senci. Primetno je da su premijer i vicepremijer, Dačić i Vučić, znatno manje govorili o svojim ministarskim resorima unutrašnjim poslovima i odbrani, a više o pregovorima sa Prištinom, dobijanju datuma za početak pregovora sa EU, borbi protiv korupcije… 

*
Ivica Dačić
Premijer i ministar unutrašnjih poslova govorio je da se “MMF neće ovde dugo zadržati”, a vrlo brzo je promenio mišljenje. Pričao je o podeli Kosova, pa demantovao da je koristio takav termin; najavljivao brza postavljenja šefova policije u Nišu i Novom Sadu, ali i tvrdio da “mala matura” neće biti poništena. Dačić je ispunio obećanje da će biti formiran Savet za ekonomski preporod Srbije, ali efekte rada tog tela, Srbija nije osetila.

  

*
Aleksandar Vučić 
Vicepremijer, ministar odbrane, koordinator bezbednosnih službi “crvene” ocene dobio je za predizborna obećanja o ukidanju agencija, partijskom zapošljavanju. Veliki broj obećanja, koja zbog dužih rokova za njihovo ispunjenje,vodimo pod ocenom “radi se na tome”. Kao neipsunjeno obećanje ocenili smo njegovu izjavu da Ivica Dačić neće biti premijer, a nedoslednim promenu stavova o svojim sadašnjim kolaicionim partnerima („Nema saradnje sa URS-om“, „Dinkić je pljačkaš“, „ni Bog me ne može spojiti sa Dačićem“). Na dobrom putu je da ispuni obećanja o rasvetljavanju afera (poput „Agrobanke“ ili spornih privatizacija). Ispunio je obećanje da će do kraja 2012. u Velikoj Plani biti otvorena fabrika oružja.

  

*
Mlađan Dinkić 
Ministar finansija i privrede je nekoliko obećanja datih u kampanji ispunio već u prvih 100 dana Vlade. Obećao je i da će biti prvi kupac novog modela kada bude izašao sa traka u Kragujevcu, da će biti ukinuta odredba po kojoj se radnje zatvaraju zbog neizdavanja fiskalnih računa, ali i da Fijat početkom maja uvodi i treću smenu u Kragujevac fabrici. Ipak, nije ostvareno “ukidanje upravnih odbora i to da se posao dobija na poštenom i javnom konkursu”, kao ni brzo osnivanje kancelarije za brze odgovore. 
U drugoj grupi nalaze se oni članovi Vlade Srbije koji su davali priličan broj izjava, ali ipak daleko manje od liderskog trojca, nalaze se predsednici još dve stranke: Velimir Ilić i Rasim Ljajić, ali i ministri Milutin Mrkonjić i Zorana Mihajlović.
*
Rasim Ljajić
Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija ima pozitivan skor na našem sajtu, kada su u pitanju izjave ocenjene u poslednjih godinu dana. Za vreme mandata Pej pal je došao u Srbiju. Osim toga napravljena je i tzv. socijalna korpa kako bi najsiromašniji građani laške podneli krizu. Ipak, u Srbiju još nisu stigli svetski maloprodajni trgovinski lanci, poput Lidla, Karfura…. Nije stigla ni Ikea, mada je bilo puno priče o tome. Kao jednu od zasluga u prvih godinu dana ove vlade Ljajić može da zapiše i pokretanje afere o velikoj krađi u silosima u kojima su Robne rezerve čuvale pšenicu i kukuruz. 
*
Velimir Ilić 
Ministar građevine i urbanizma znatno je smanjio broj svojih političkih izjava. Na Istinomeru su ocenjivane njegove izjave u vezi sa Koridorom 11 i Zakonom o planiranju i izgradnji. Ali sa pojavom problema „hrast protiv autoputa“ poznati Čačanin je podsetio na stare dana. Smišljajući načine kako da se sačuva drvo koje se našlo na trasi izgradnje autoputa, Ilić je davao ideje za koje stručnjaci kažu da nisu moguće. Odgovarajući na pitanje koliko će koštati zaštita hrasta kazao je: „Ma nek košta koliko košta!“. Ilićeve izjave na našem sajtu uglavnom su ocenjene negativno. Od 11 izjava, osam je ocenjeno negativno, dve pozitivne, a jedna neutralna. 
*
Milutin Mrkonjić
Ministar saobraćaja i dalje na našem sajtu prednjači po broju negativnih ocena. Smanjio je broj obećanja vezanih za izgradnju Koridora 10, ali je više puta najavljivao rešenje za “Jat”, koje je izostalo. Govorio je da nema razloga za smenu direktora “Koridora 10”, a kao nedoslednost ocenili smo njegove izjave o sadašnjim koalicionim partnerima („URS je katastrofa za Srbiju“ i „Kažite mi jednog iz SNS ko nešto zna“). 
*
Zorana Mihajlović
Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine često je govorila o poslovanju „Srbijagasa“. Ministarstvo energetike ja napravilo plan reorganizacije ovog preduzeća kojim se predviđa njegova potpuna transformacija. Pored te transformacije Zorana Mihajlović je insisitrala i na raspisivanju konkursa za mesto direktora Srbijagasa, što se i pored zakonskog roka do 30. juna još nije desilo. Pokušala je da ispita poslovanja tog preduzeća preko svog antikorupcijskog tima, da bi insistirala i na raspisivanju konkursa za mesto direktora “Srbijagasa”. Najavljivala je raspisivanje javnog poziva za izgradnju mini-hidroelektrana do kraja 2012.
U trećoj grupi su oni ministri koji su ređe u javnosti iznosili stavove, koji bi mogli biti ocenjeni po naša tri kriterijuma (obećanje, istinitost, doslednost).

*
Jovan Krkobabić 
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike obećao je, ali ne i ispunio smanjenje broja nezaposlenih, ali se poptuje princip “da penzije prate plate”. Nije ispunio obećanje o 13. penziji.

 

  


*
Milan Bačević 
Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja najzapaženiji je po izjavama o izgradnji kanala Dunav – Morava – Vardar, ali i zalaganju za nastavak istraživanja nikla na više mesta u Srbiji. Tvrdio je da nikada nije rekao da će se projekat izgradnje kanala Dunav – Morava – Vardar realizovati, već da „samo da to želi“, što smo ocenili kao neistinu. Takođe, najavio je početak izgradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju do kraja 2012.

  

*
Bratislav Petković
Ministar kulture i informisanja tvrdio je da će doneti kulturnu strategiju, uskladiti zakone i podzakonska akta kako bi funkcionisanje kulture bilo održivo. Umesto toga dobijen je najmanji budžet u istoriji, od 0,62 odsto, što je četiri puta manje od evropskog proseka. Obećao je da će pitanje finansiranja javnog servisa biti rešeno do proleća ove godine.

 

Nastavak…