Više puta ponovljen spin postaje – predsednikovo obraćanje

Desetine i stotine obraćanja. Među njima, rekli su mediji, bilo je i „istorijskih”, „udarnih”, onih koje „cela Srbija čeka”. Posle tih obraćanja najčešće nema vesti, nema ni mnogo činjenica, ali jedno bude sigurno - predsednik Srbije je „zagrmeo”. A „grmljavina” se sa tabloidnog, na sve druge jezike prevodi kao niz stavova koji su predstavljeni kao jedina i nepobitna istina, niz spinova koji su tu samo da bi učvrstili imidž požrtvovanog i sposobnog, lidera koji je garant opstanka države i društva. Istinomer je počeo da broji sve te „grmljavine” iz predsedništva, s kablovskih ili televizija s nacionalnom pokrivenošću, uključenja iz Pariza, Brisela, Njujorka. I obrazac postoji.
Aleksandar Vučić, obraćanje, Instagram
Foto: Screenshot/Instagram/@buducnostsrbijeav

U 2023. godini predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je 304 direktna obraćanja putem televizija sa nacionalnom frekvencijom. Od početka 2024. slušali smo ga i gledali, u istom formatu, čak 90 puta

Sve te medijske nastupe predsednik je koristio za priču o BDP-u, fabrikama, putevima, zaposlenosti, prosečnoj plati, realizovanim ili projektima koji su u toku, velikim snovima, političkim protivnicima. Iste nastupe, koristio je i Istinomer – mnoge od Vučićevih izjava dobile su ocene neistina, kratke noge, zloupotreba činjenica.

Ipak, u satima obraćanja vesti su skrajnute, činjenice su se izgubile, pa je i provera izrečenih tvrdnji postala skoro nemoguća. Dominantne su ostale samo političke poruke upakovane u spin.

Zato se na fact-checking – proveru činjenica, nadovezao spin-checking – dekonstrukcija spinova, odnosno manipulacija koje se ponavljaju u svakom „istorijskom” i manje istorijskom obraćanju predsednika Srbije. U tim ponavljanjima prepoznali smo jasan šablon i narative koje je, po svemu sudeći, iz dana u dan potrebno ponavljati kako bi ostali u svakoj pori javnog prostora. I svesti biračkog tela.

Kako izgleda jedno obraćanje Aleksandra Vučića
Foto: Istinomer

 

Nikada više u istoriji

 

Koliko obraćanja, toliko poređenja s onim bivšima. Ali ne samo onim najbližim bivšim, strankama i političarima koji su do 2012. godine „katančili fabrike” i koji se, navodno, i danas vode parolom „što Srbiji gore, to nama bolje”. Poređenja koja predsednik pravi neretko su vezana i za nešto dalje bivše, poput Tita, ili čitavu istoriju države Srbije. 

Pa kada pogleda sve pre sebe, predsednik Vučić u prajm tajmu najčešće zaključi da je Srbiji danas bolje nego ikada, da se nikada više u istoriji nije radilo, gradilo, stvaralo, svuda smo rekorderi i beležimo istorijske uspehe.

„I to sad nekome zvuči glupo, patetično, kao preterivanje… Nažalost, moram da kažem, to je potpuna istina – nikada nismo brže napredovali u svojoj istoriji”, rekao je predsednik Srbije krajem februara ove godine, u emisiji Takovska 10 na RTS-u. 

U to da li ova izjava nekome zvuči glupo ili patetično, nismo ulazili. Ali ovaj tip izjave se ne može proveriti, jer ne znamo na osnovu čega Vučić iznosi ovakvu ocenu, šta uopšte podrazumeva „nikada brže napredovanje” i po kojim parametrima se meri i upoređuje.

Aleksandar Vučić i emisiji Takovska 10 na RTS-u
Gostovanje predsednika Srbije na RTS-u, Foto: Screenshot/YouTube/RTS Sajt – Zvanični kanal

Nekoliko dana nakon Takovske, u novom obraćanju partijskim saborcima, ali i građanima koji su pratili prenos skupa naprednjaka u Sportskom centru „Šumice”, Vučić je poručio i da od istorijskog napretka ništa neće biti „samo ukoliko se vlast promeni”.

„Je l’ vi stvarno mislite da je zauvek dato da imate odnos dinara prema evru onakav kakav imate već 11 godina u našoj zemlji? I baš samo u tih 11 godina, nikada pre toga, nikada u srpskoj istoriji pre toga. Samo baš u ovih 11 godina. A vi sad mislite – pa to će uvek da bude. Neće, ništa od toga da bude samo ukoliko se vlast promeni”, kazao je predsednik.

 

Ja otvorio, ja radio, ja gradio

 

Sa nikad boljih rezultata u istoriji, predsednik Srbije uglavnom pređe na to čiji su zapravo rezultati. Ni voditelju prekoputa sebe, ali ni gledaocima to pitanje ne ostavlja bez odgovora, pa se ispostavi da je on zaslužan za Beograd na vodi, za puteve, grašak u skladištima.

„Ja koji sam izmislio, osmislio i napravio Beograd na vodi, (…) gledam u one stanove svaki dan kad idem, gledam u te stanove kao u svoje delo i ponosan sam na to, poznajem mnogo ljudi tamo”, izgovorio je Vučić, gostujući kod Milomira Marića na TV Happy.

Aleksandar Vučić u emisiji Ćirilica na TV Happy
Gostovanje predsednika Srbije na TV Happy, Foto: Screenshot/YouTube/Aleksandar Vučić

I osim što je napravio Beograd na vodi, predsednik Srbije je obezbedio grašak, pasulj, so i šećer za narod. O tome je pričao na TV Tanjug, nakon što je navodno, o količinama ovih namirnica obavestio i predstavnike misije MMF-a.

„Jedan Irac onako tvrd, čvrst Irac, finansijski čvrst, sad on brine o nama. Ja s njim razgovaram, ja mu kažem – a šta može da nas ugrozi, reci mi kakvi su to novi šokovi. I sad pričam o tim novim šokovima, o svemu, pa on kaže – može da bude problema sa hranom. Može, ja kažem – obezbedio sam graška toliko, pasulja sačuvao za narod toliko, soli toliko, šećera toliko, i oni se smeju”, ispričao je Vučić početkom novembra prošle godine.

 

Ne vređam, samo kažem

 

Nakon što svima u studiju i svima van studija predoči šta je sve uradio za državu, predsednik Srbije i svih njenih građana, osvrne se na svoje političke protivnike. U bloku obraćanja koji je namenjen njima, opozicioni političari od Aleksandra Vučića dobiju etikete tajkuna, kriminalaca, ulizica, poltrona, poslušnika, nasilnika. 

Dakle, u kampanji rade samo dve stvari – jedna je mržnja prema meni i mojoj porodici, a druga je ulizištvo, poltronstvo i potpuno poslušništvo prema tajkunu i kriminalcu Draganu Šolaku i ništa više”, naveo je Vučić u novembru 2023. godine na TV Pink.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 19. 11. 2023.
Tijana Đorđević 11. 3. 2024.

Niz raznovrsnih uvreda, pak, isprati i jedna rečenica koja Vučića smesti na poziciju mete „brutalnih” napada opozicije, dok on ostaje uzdržan i na te napade odgovara samo radom i borbom za Srbiju.

„Problem je u tome što ni jednu ružnu reč o njima nisam rekao”, izgovorio je predsednik aludirajući na iste one „poltrone”, „batinaše” i „lažnu elitu”.

Aleksandar Vučić u jutarnjem programu TV Pink
Gostovanje predsednika Srbije na TV Pink, Foto: Screenshot/YouTube/Aleksandar Vučić

U jednom od skorijih obraćanja, u martu ove godine, ti „batinaši” su bili i „najgori u ovoj zemlji” i „lopovi” koji su „krali” na izborima 2008. godine. 

Osim njih, etikete dobijaju i kritičari vlasti iz inostranstva. Međunarodni posmatrači izbora, Andreas Šider i Stefan Šenah su zbog negativnih ocena u vezi sa decembarskim izborima u Vučićevim obraćanjima bili „lopuže” koje su došle „nama da sole pamet”, dok je Mihael Rot, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga, zbog kritika na račun zvaničnog Beograda nazvan „najvećim od svih srbomrzaca u Evropi”

 

Ja žrtva, mi žrtve

 

Srbija protiv sebe, osim opozicije i Rota, ima čitav kolektivni Zapad. Predsednik u svojim obraćanjima ne propušta priliku da govori o pritiscima „velikih sila” na Srbiju, teškoj situaciji u kojoj se nalazimo jer „plaćamo visoku cenu” geopolitičke situacije, „kažnjavanju” srpskog naroda zbog „slobodarske i nezavisne politike”.

Povezan sadržaj

„To je teška situacija za nas, jer tu, imaćete kolektivni Zapad protiv sebe. Plus značajan broj islamskih zemalja, to nije pitanje Kosova i teritorija, već bukvalno najmoćnijeg, ali i najbogatijeg dela sveta protiv. Oni će reći nije to upereno ni protiv koga. Ja vam odmah kažem – lažu i znaju da lažu”, rekao je Vučić u obraćanju iz Palate Srbija pre nešto više od mesec dana.

Iako je Kosovo tema za sebe, ni tu nam nije lako. Predsednik Srbije konstantno pominje  „progon srpskog življa”, „brutalno gaženje Briselskog sporazuma” i cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija da sprovede „etničko čišćenje” na Kosovu.

Obraćanje predsednika Srbije iz Palate Srbija, TV Pink
Obraćanje predsednika Srbije iz Palate Srbija, Foto: Screenshot/YouTube/Aleksandar Vučić

I Kurtiju i „licemernom Zapadu” i „nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom”, predsednik se suprotstavlja.

„Ali dobro, zato će biti nagrađeni članstvom u Savetu Evrope i ja sam rekao gospodinu O’Brajanu da će se Srbija, znamo da smo mi mali i da je pored mene Amerika kao jedna supersila, koliko može suprotstavljati tom nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom i boriti se. Izgubili – izgubili, šta da radimo”, rekao je Vučić, posle sastanka s američkim diplomatom O’Brajanom, sa kojim je razgovarao i o Kosovu i o rezoluciji o Srebrenici.

 

Srpska stolica

 

„Slobodarska i nezavisna politika”, zbog koje, kako kaže predsednik, „kažnjavaju” srpski narod, u emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću ili prostorijama predsedništva, zove se još i politika „srpske stolice”.

Tom odrednicom za spoljnopolitički kurs Srbije, Vučić je odgovorio na brojne kritike iz Brisela, ali i kritike domaće javnosti zbog politike „sedenja na dve stolice” i tvrdnji da je Srbija na „evropskom putu” iako se ne odriče „tradicionalnog prijateljstva” sa Rusijom.

„Nijedna mi od vaših stolica nije potrebna i nikome od nas, od građana Srbije. Mi hoćemo svoju stolicu da imamo i nemoj da nam drmate našu stolicu, a naša stolica je naša politika, naša stolica je da mi donosimo odluke o našoj politici, naša politika je samostalna, nezavisna. Da, nalazimo se na evropskom putu, ali vodimo računa o našim državnim i nacionalnim interesima”, objasnio je predsednik u avgustu 2023. godine, i pojam srpske stolice i to da „evropski put” ipak ima jedno „ali”.

Obraćanje predsednika Srbije iz Budimpešte, TV Pink
Obraćanje predsednika Srbije iz Budimpešte, TV Pink, Foto: Screenshot/YouTube/Aleksandar Vučić

Govoreći prethodnih dana o novoj Vladi, Vučić je izrazio uverenje da će i kabinet Miloša Vučevića umeti da zadrži isti kurs.

„Verujem da će umeti da zadrže kurs Srbije naravno ka Evropskoj uniji, ali i kurs Srbije koja je nezavisna, suverena, ozbiljna i odgovorna zemlja koja štiti svoje državne i nacionalne interese i koja neće da nas svađa sa tradicionalnim prijateljima, već koja će sa njima na najbliži način da sarađuje. Tako da o takvoj Srbiji sanjam i maštam”, ponovio je predsednik to uvek prisutno „ali” u svom 87. obraćanju od početka 2024. godine.

 

Prognoze i predviđanja

 

Obraćanja predsednika Srbije retko prolaze bez nekih najava teških vremena, kako za Srbiju tako i za čitav svet. Na spisku tih najava su globalni sukobi, paklene zime, glad i druge apokalipse.

„Ja očekujem veće globalne sukobe na jesen, mnogo veće, zato očekujem paklenu zimu. I za nas i za sve druge. Zato što vidim da dovoljno odgovornosti, dovoljno ozbiljnosti i nema dovoljno velikih… Ajd’ neću dalje da idem, dovoljno sam izvređao, kako oni misle, iako sam govorio samo istinu, sve i svakoga dana. Strahujem li od nuklearnog sukoba? Mislim da je veoma realan. To je sve što mogu da vam kažem. Mislim da je veoma realan”, prognozirao je Vučić u maju 2022. godine.

Gostovanje predsednika Srbije u jutarnjem programu TV Prva
Gostovanje predsednika Srbije u jutarnjem programu TV Prva, Foto: Screenshot/YouTube/Aleksandar Vučić

Dve godine nakon ove izjave, predsednik se ponovo zabrinuo zbog budućnosti koja može da donese novu i do sada neviđenu katastrofu. 

„Pošto treći put govorim o najtežim uslovima, želim da vam kažem da ja verujem da su i pred Srbijom i pred svetom najteža vremena dosad. Ekonomski za nas su najbolja vremena. Geopolitički najteža vremena. Za one koji su se obradovali misleći da je naša krivica. Bez imalo, bez trunke naše krivice. Upravo govorim zbog onoga što se zbiva u Ukrajini, govorim zbog onoga što se zbiva u mnogim drugim mestima širom zemljine kugle i što se neće zaustaviti sutra. Ukoliko se ne zaustavi do maja, plašim se da ćemo doći u istoriji čovečanstva do katastrofe neviđenih razmera”, podelio je Vučić svoje strahove u obraćanju početkom marta ove godine.

Jedna tabla i više anegdota

Brojna obraćanja i gostovanja predsednika prati i jedna, kako je rekao, kineska „izvanredna” tabla, koja nekada služi za brojanje izgrađenih bolnica i puteva, a nekada za iscrtavanje pravaca „hibridnog rata” koji se vodi protiv Srbije. Makar onog koji vide predsednik i neki od najuticajnijih medija.

Uz tablu, a za nešto pozitivnije tonove među svim pritiscima, pretnjama i udarima na Srbiju, Vučić s vremena na vreme izdvoji i poneku anegdotu sa putovanja i sastanaka sa svetskim liderima. Jedna od najsvežijih dočarala je Vučićev ulazak u Ovalni kabinet.

„Pita me Tramp, ulazim u ono, u Ovalni kabinet, kako se to zove. Ništa mi tamo nešto posebno nije ovalno, ali nije važno. Meni delovalo više k’o kvadratasto, sa nekim zaokrugljenjem gore, nije ni važno, u krajnjoj liniji ušao unutra i meni Tramp - Ej, gde si visoki ili tako nešto. Zna Tramp s kim priča, rekli mu tu. On ogromnu energiju ima čovek, čudesnu harizmu - A, ti si iz Srbije, e, super izgledaš ovako. (...) Kako ti s Kinezima, jesi video šta su nam uradili sa ovim kovidom i tako dalje”, prepričao je predsednik susret sa bivšim šefom Bele kuće, gostujući na TV Informer.

Od onih starijih anegdota, upečatljiva je bila jedna iz 2020. godine, kada je Vučić pričao kako je francuski predsednik Makron, „kao poseban simbol”, odlučio da ga odvede „u svoje odaje, koje samo on koristi'.

***

Jednu kalendarsku (ili medijsku) godinu ispune nam upravo ovi spinovi – o najbržem napretku u istoriji, čoveku koji se suprotstavlja svetskim silama i istovremeno obezbeđuje pasulj i grašak narodu. Onom narodu kom pored pasulja u skladištima izgradi i Beograd na vodi. Taj narod mora da razume da su alternativa „istorijskim rezultatima” tamo neki „batinaši”, „nasilnici”, „kriminalci”, „tajkuni” i „najgori u ovoj zemlji”. I da oni nikada neće moći da zaštite srpsku državu od „nasilja” i „katastrofa” koje joj prete. To može samo jedan čovek, koji nikoga ne vređa, kog svi napadaju, ali se on bori. I ponavlja sve ovo skoro svakog dana. Da svi bolje razumemo.