Više od Bambija, manje od Godzile

Šta je Srbija na geopolitičkoj postavci sveta? Kako nas uverava predsednik države Aleksandar Vučić, nešto između Bambija i Godzile. Tek, saga o velikoj Godzili i malom Bambiju, predsednikova je omiljena metafora.

Nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, predsednik države i vladajuće partije Aleksandar Vučić objašnjavao je medijima zbog čega Srbija intenzivno nabavlja oružje. Istakao je “da će Srbija umеti da sačuva svoju zеmlju i nеbo i da nikada višе nеćе biti lak plеn”.

Iako nije poznato da Srbiji preti oružana opasnost (ne računajući svakodnevne najave tabloida prema kojima svakog trećeg dana “samo što nije zaratilo”), predsednik države upoređivao je našu državu sa drugim zemljama sveta. U tu svrhu iskoristio je interesantnu metaforu:

“Nećemo dozvoliti da dođemo u takvu situaciju. U nju nećemo više doći, jer smo jači. Godzila lako izađe na kraj sa Bambijem, a mi da budemo Bambi ne pada nam na pamet. Godzila svakako nismo, ali Bambi neću da budemo“, izjavio je Vučić.

Odakle predsedniku države ovako slikovita metafora geopolitičke slike sveta, i mesto Srbije u njoj, saznali smo nešto ranije.

Nakon posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, 20. oktobra , Vučić je u jednom od redovnih (gotovo svakodnevnih) gostovanja u Jutarnjem programu na televiziji “Prva” ponovo pričao o nabavci oružja, jednako objašnjavajući da moramo da pratimo region u naoružanju.

 

 

“Više nema jednog svetskog policajca, imate mnogo svetskih igrača. I ako ste čitali poslednju knjigu Miršajmerovu, on kaže, uvek je bolje biti Godzila nego Bambi. Ali je on rekao da smo ranije u svetu imali jednu Godzilu, a svi ostali su bili Bambii. Suština je, danas ćete imati mnogo regionalnih, malih sukoba, lokalnih, regionalnih i tako dalje, pa ćete imati ne samo Kinu i Ameriku i Rusiju, već ćete imati i Tursku i Indiju… Upravo zbog te činjenice svi ljudi brinu o sebi, brinu o svojim silama i gledaju kako će da se zaštite… Mi ne smemo da budemo slabi, jer odmah da vam kažem, uvek će neko pronaći Lajbnicov dovoljan razlog da bismo mu bili lak plen. Dakle, mi ne smemo da budemo Bambi po tom pitanju, mi moramo ekonomski da se snažimo i ovo sve možemo da radimo zato što smo ojačali našu ekonomiju”, rekao je Vučić, objašnjavajući zbog čega kupujemo oružje od Rusije.

No, priču o Godzili i Bambiju od predsednika države slušali smo, zapravo i ranije. Ko je Bambi, a ko Godzila Vučić nam je prvi put objašnjavao neposredno pre svoje posete Turskoj, u maju prošle godine. On je tada izjavio da turski predsednik Erdogan “takvu čast, da ga dočeka na aerodromu, nije priredio mnogo moćnijim državnicima od njega“.

Mi ne možemo da se ponašamo kao Godzila, ali ne možemo ni kao Bambi. Mi smo izabrali odgovoran, racionalni, srednji put koji ima za cilj bolji život građana i privlačenje investicija“, izjavio je Vučić.

Inače, „Bambi meets Godzilla“ je kratki animirani film iz 1969. godine.