Velimir Ilić naseo na prvoaprilsku šalu

Jednu od uspelijih prvoaprilskih šala izveo je, pre tačno 10 godina, novosadski Radio 021, na koju je naseo tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. On je tada potvrdio da se sreo sa potpuno izmišljenim američkim biznismenom Stivom Bogdanovićem, koji je, navodno poreklom iz Novog Sada. Naime, Velimir Ilić je na pitanje novinara da li će primiti izvesnog Bogdanovića odgovorio da je već razgovarao sa  tom osobom, očigledno, ne pretpostavljajući da Stiv Bogdanović ne postoji.

“On je bio u ministarstvu, radi se o bolnici koju želi da radi i još o nekoliko objekata. Nije to ništa sporno, ali meni je jako žao što novosađani još uvek nisu stupili u kontakt sa ministarstvom, kazao je Ilić.“
B92, 1. 4. 2004. godine

Prvoaprilsko pitanje Iliću je, inače, postavljeno na konferenciji za novinare upriličenoj posle ministrovog sastanka sa pokrajinskim rukovodstvom 31. marta, a njegov odgovor je emitovan dan kasnije, na Svetski dan šale.

„Nikakva montaža nije u pitanju. Prvog aprila smo u celini emitovali i novinarsko pitanje i Ilićev odgovor. Niko od nas nije mogao da veruje da je Ilić izgovorio to što je izgovorio – kaže za Kurir jedan od novinara iz informativne redakcije Radija 021. On dodaje da je Ilić prevazišao sva njihova očekivanja, koja su imali kada im je sinula ideja da ministru postave navedeno prvoaprilsko pitanje. – U najboljem slučaju očekivali smo da će Ilić reći da nema saznanja da taj srpski biznismen dolazi u Novi Sad. Međutim, kada je rekao da je sa čovekom već razgovarao i naveo da Bogdanović namerava da investira 100 miliona dolara u Novi Sad, samo što nismo pali sa stolica – kaže sagovornik Kurira, i navodi da niko od preostalih prisutnih novinara na konferenciji za novinare nije provalio da se radi o prvoaprilskoj šali.“ U Radiju 021 procenjuju da postoje dva razloga zbog kojih je Ilić naseo na šalu: ili je pomešao sastanak sa nekim drugim biznismenom ili nije hteo da ispadne neobavešten, pa je priču okrenuo u korist svog resora!“
Kurir, 3. 4. 2004. godine

Tek nakon nekoliko dana, Ilić se oglasio povodom ovog slučaja. Upitan da li će možda i Stiv Bogdanović, „prvoaprilski” biznismen Radija 021, ulagati u puteve, Ilić je kazao da „takav biznismen postoji, samo mu je ime drugačije”.

„Radi se o g. Tupanjcu, koji je više puta dolazio u Ministarstvo, jer je želeo da investira 200 miliona dolara u bolnicu u Novom Sadu, ali su mu gradske vlasti tražile da za komunalno opremanje plati 70 miliona dolara – rekao je Ilić. – Dakle, promenjeno je ime, ali možda će doći i neki Stiv. Nemojte vi da se mnogo brinete. Brinite vi s B92 ko će vas da finansira, čiji ste vi i šta radite. Brinite vi malo o sebi. Ja ne sumnjam u to da će neko i vas da zapita: ko ste vi, ko vas finansira i ko vam daje tako dobre ideje da ništa u ovoj državi ne valja.
I na potpitanje kako je mogao da pogreši ime, Ilić je imao odgovor:
– Zašto da ne može, ministar može da bude i senilan. Ne mislite da ću vam ozbiljno odgovarati na neozbiljno pitanje?“
Dnevnik, 6. 4. 2004. godine