Utisak o ultimatumu

Oktobar 1991. godine. Očevici kažu da je Olja Bećković, tada diplomirana glumica, posle prve emisije „Utisak nedelje”, emitovane na Studiju B, plakala. Razlog – gledateljka, starija gospođa, sasula joj je u slušalicu pogrde koje su zvučale otprilike ovako: „Nisi ni za glumicu, a kamoli za voditeljku. Tu si samo zbog ćaleta”. Dobro, možda vremešna dama nije izgovorila imenicu ćale, ali oca, tatu je pomenula.

Utisak nedelje

Nizale su se godine, i sam sam (na neki način) bio deo te emisije. Više puta. Neretko, reporterski prilozi koje sam tih godina (2001. – 2004.) radio na TV B92, bili su u ponudi za utisak protekle sedmice. Da se ne hvalim, pobeđivao sam više od nekoliko puta. Ne zbog toga što sam sačinio genijalno delo, koliko zbog činjenice da su teme priloga gledaocima bile dovoljno primamljive da ih proglase pobednicima. Olja je imala njuh da ih odabere. Ona gospođa više se nikada nije javila.

Dvadeset tri godine kasnije Olja ne plače. Olja je ogorčena. Emisija, čiji je ona autor, skinuta je s programa Televizije B92 s obrazloženjem koje ni želudac koji vari kamenje nije u stanju da samelje u pesak. „Utisak nedelje” je direktno s nacionalne frekvencije otišao u legendu. A bio mu je namenjen kablovski sistem i info-kanal istoimene televizije. Sve sa ciljem razvoja tog kanala i kabla, obogaćenja programa, transformacije nabolje i sve dalje u smislu jeftine propagande. Uopšte, jedna papazjanija ispraznog slogoslovlja. Olja nije nasela.

Čitaocu ostavljamo da sam prosudi o sadržaju saopštenja Televizije B92:

„Obaveštavamo vas da se emitovanje emisije ‘Utisak nedelje’ odlaže do daljeg s obzirom na to da uprkos pregovorima još nije postignut dogovor između menadžmenta televizije B92 i autorke Olje Bećković i produkcijske grupe Mreža”.

Naime, „menadžment TV B92 ponudio je Olji Bećković i produkcijskoj grupi Mreža da emisija bude emitovana na terestrijalnom (zemaljskom) kanalu B92 do novembra, a potom da emisija postane vodeći format televizije B92 info sa željom da kultni serijal i dugodišnje iskustvo renomirane novinarke doprinesu razvoju ove informativne B92 platforme”. Platforma? Je l’ je to ona metalna gvožđurija s koje astronauta lansiraju u nedođiju? Olja, uzmi ili ostavi.

 Utisak nedelje

Rekosmo, Olja nije naivna: „Imam utisak da je u saopštenju koje je izdala pi-ar služba B92 došlo do dve ozbiljne greške u kucanju. Tamo se navodi da se emisija ‘Utisak nedelje’ odlaže do daljeg. Prava reč je da je emisija zabranjena. Kaže se da sam odbila dogovor, istina je da sam odbila ultimatum ili ucenu, koju već reč više volite. Umesto argumenta, postavljen je jasan ultimatum. Savremenim jezikom ucena to glasi ovako: Imamo uputstvo da emisija ne može da krene da se emituje dok ne potpišeš da od 3. novembra prelaziš na info kanal. Svi pokušaji da dobijem bilo kakav suvisli odgovor na pitanje zašto me ucenjuju na taj način ostali su bezuspešni. Nisam imala nikakav originalan zahtev, osim da poslovodstvo poštuje ugovor koji imam do marta”.

A sad malo Veran Matić: „Svi učesnici u razgovorima, uključujući predstavnike TV Mreže, snažno podržavaju ideju da ovaj (info) kanal bude noseći za sve informativne, političke, debatne, kulturne i edukativne emisije, dok bi se osnovni kanal B92 profilisao kao zabavni, što je proces koji je već u toku.

Nesporazum između većinskih vlasnika i TV Mreže vezan je za vreme kada će se izvršiti prebacivanje emisije na B92 info kanal, tj. želju vlasnika da se to što pre dogodi i želju druge strane da postoje jače garancije da će to biti kanal na kojem će izvesno biti i drugi najkvalitetniji programi B92, istraživačke emisije, humanitarni i socijalni programi i društveno odgovorne akcije”. Retorika vredna one jeftine propagande kojom se žedan nagovara da preko vode pređe suvih usta. Lansirna rampa ni za gde, takođe.

Olja o razlozima zbog kojih nije javno govorila o (kabinetskim) pritiscima da emisija ubuduće bude emitovana na info-kanalu: „Nisam obaveštavala javnost zato što mi je bilo važnije da pritiske pobeđujem svojim radom i neodustajanjem od načina kako pravim emisije. Pored toga, nisam želela da ugrozim radna mesta ljudi čiji je posao bio da mi prenosi stavove kabineta. Jedina lepa vest je otkriće da se u toj sprezi vlasnika medija i vlasnika države data obećanja poštuju i ispunjavaju”.

Tu strašnu reč – zabrana, nije potrebno ni objašnjavati ni komentarisati. Da pokušamo s ultimatumom. Po definiciji, on, ultimatum, predstavlja konačan zahtev, uključujući i pretnju učinjenu bez namere o pregovaranju. Ultimatum se primenjuje, na primer, pred rat, u situaciji u kojoj otmičar može da ubije taoce. Takođe, u prevodu sa latinskog, ultimatum znači – odluka. On je poslednja reč, poslednji uslov čije neprimenjivanje znači prekid razgovora. Tamo gde se ultimatum završava, tu počinje njegova primena.

I tako, dok dlanom o dlan plus dvadeset tri godine, stigosmo do vremena koja nose najjači utisak o tome da je svemu kriva ucena. Najčešće korišćena reč kao sinonim za ultimatum. Novi oktobar samo što nije, ponovo će sezona kiša. Zaostalih od maja. Nije izvesno gde će i kada (i da li će uopšte?) „Utisak nedelje” nastaviti svoj televizijski život. Možemo se sporiti o njegovoj formi, odabiru gostiju, izboru priloga, pristupu temama, ali u jednom ćemo se složiti – onaj oktobar ’91. koji je iznedrio Olju Bećković nikada se neće ponoviti. Umesto nje u istom terminu gledaćemo neko neopevano rijaliti đubre. U glavnoj ulozi biće nesvršeni đak srednje ugostiteljske s kecom iz higijene.

www. dejanjeremic.com