Umesto rešenja za akušersko nasilje obećanja o novim porodilištima

Slučaj porodilje iz Sremske Mitrovice, koja tvrdi da je zbog akušerskog nasilja izgubila bebu, pokrenuo je lavinu ispovesti žena o traumama koje su doživele u porođajnoj sali. Umesto sistemskog rešenja ovog problema, vlast obećava obnovu porodilišta, a traženje odgovornosti za nesavesne lekare predstavlja kao lov na veštice.
Foto: Canva

Nekoliko dana je trebalo da protesti i gnev javnosti zbog akušerskog nasilja u srpskim porodilištima više ne budu vest. Sve je počelo kada je porodilja Marica Mihajlović iz Šida 18. januara optužila lekara M.M. iz bolnice u Sremskoj Mitrovici da je odgovoran za smrt njene tek rođene bebe. Svoje potresnu priču i traumatično iskustvo iz porođajne sale, nakon zdrave trudnuće, najpre je opisala na Fejsbuku, a zatim u medijima.

Cela sala je čula kako ja plačem i molim da mi pomogne, da izvadi bebu, da je spasi. Međutim, on je odbijao. Na kraju kada je video svoju grešku i šta je uradio, počeo je da skače po stomaku, da me vređa na nacionalnoj osnovi, da me udara, da me stiska za vilicu“, ispričala je Marica Mihajlović.

Akušer kog je Mihajlović optužila za smrt bebe i akušersko nasilje sam se, prema navodima medija, javio policiji, rekavši da se oseća ugroženo zbog pisanja na društvenim mrežama. Pošto ga je Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici saslušalo, doktoru je određen pritvor. U sremskomitrovačkoj bolnici sproveden je unutrašnji stručni nadzor, a rezultati spoljašnjeg stručnog nadzora tek se očekuju.

Nakon ispovesti Marice Mihajlović javile su se još tri porodilje koje su istog lekara optužile za nasilje, a onda se otvorila Pandorina kutija – brojne žene počele su da dele bolna iskustva sa porođaja.

„Žene u porodilištima i generalno na ginekologiji su kao osuđenice u logoru“; „Naravno babice su tri puta nalegle na stomak, 21 dan posle porođaja me je rebro bolelo na desnu stranu“; „Celu noć sam ležala prepuštena sama sebi, niko me nije pogledao, pregledao“; „Zamalo da izgubim bebu jer se njoj pila kafa pa je probušila vodenjak ranije“; „Moje iskustvo sa porođaja: Imam jedno dete“ – samo su neki od brojnih komentara sa društvenih mreža.

 

Kontrola štete

 

I dok su u javnosti odjekivale ispovesti žena o akušerskom nasilju, ali i optužbe da su pojedini doktori odgovorni za smrt više beba, vlast je krenula u kontrolu štete. Slučaj Marice Mihajlović predstavljen je kao pojedinačan slučaj, a ne kao deo sistemskih propusta, dok je fokus sa svedočenja o verbalnom i fizičkom nasilju nad porodiljama pomeren na priču o obnovi porodilišta.

U prvoj reakciji na slučaj Marice Mihajlović ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je 19. januara da su komplikacije prisutne kod svake intervencije i da je od direktora sremskomitrovačke bolnice čula da osumnjičeni lekar do sada nije imao incidente.

„Postoje svedočenja po mrežama, ali ja kao ministar ne mogu da gledam mreže, već ono što meni kaže struka. Komora je ta koja će, po sadašnjem zakonu, odlučiti da li njemu ostaje licenca ili ne, pretpostavljam da će se porodica obratiti Komori Vojvodine i Sudu časti“, rekla je Grujičić.

Povodom navoda o akušerskom nasilju, ministarka je zaključila da se ne mogu pripadnici Ministarstva zdravlja ili policije staviti u porodilišta. Onda je prešla na obećanje o boljim uslovima.

„Naša dosadašnja analiza je pokazala da postoji pet-šest porodilišta koja su u katastrofalnom stanju i mi ćemo tu ići na hitnu rekonstrukciju, da kupatila izgledaju pristojno, da nigde ne curi neka voda… raspisani su tenderi koji će se, nadam se, završiti za nekoliko dana i da krenemo sa time. Ako treba, odvojićemo bolnice od porodilišta, i napraviti potpuno nova, da bi se ženama tamo pomagalo i da bi bile sigurne.“

Rekonstrukcija gostovo svih porodilišta u naredne četiri godine bilo je i jedno od obećanja predsednika Aleksandra Vučića na predstavljanju programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Tanjug/Printscreen, "Skok u budućnost – Srbija 2027"
Tanjug/Printscreen, „Skok u budućnost – Srbija 2027“

Obnovu porodilišta do 2027. godine dva dana kasnije, 22. januara, na RTS-u je najavila i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

„Cilj je da se obezbede roditeljske sobe, da se obezbedi privatnost za majku i porodicu. Zaboravljamo višekrevetne sobe i zajednička kupatila za više soba. Rekonstrukcija podrazumeva da će za svaku porodilju postojati soba sa kupatilom da može da bude pratilac sa njom“, rekla je direktorka RFZO.

Njen komentar na brojne optužbe o akušerskom nasilju stao je u zaključak – nasilje se smanjuje kada pored porodilje postoji bliska osoba.

 

Lov na veštice

 

Pored obećanja o obnovi porodilišta i nastojanja da se ono što se dogodilo Marici Mihajlović predstavi kao pojedinačan slučaj, predstavnici vlasti slali su još jednu poruku – najveći broj akušera i babica svoj posao obavlja savesno. Na zahteve gnevnih žena koje su na društvenim mrežama i protestima u Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Vranju tražile da medicinski radnici snose posledice za nesavesni rad, ministarka zdravlja odgovorila je – ako sada krene lov na veštice, niko neće hteti da bude ginekolog.

„Moramo da se dogovorimo da ne ispaštaju sada svi, jer ako sada krene lov na veštice, za pet godina neće niko hteti da bude ginekolog niti akušer. Komplikacije se dešavaju svuda u svetu u određenom procentu koji je dozvoljeni procenat, mi treba da dođemo do tog dozvoljenog procenta“, rekla je Grujičić 23. februara.

Novosti/Printscreen, Aleksandar Vučić i Marica Mihajlović
Novosti/Printscreen, Predsednik Aleksandar Vučić i Marica Mihajlović

Tačku na kontrolu štete dva dana kasnije stavio je predsednik Vučić, kada je u predsedništvu primio Maricu Mihajlović i njenog supruga. Rekao je da mu je žao zbog onog što se dogodilo i bračnom paru obećao finansijsku pomoć države. Izjavom da je pročitao izjave babica, lekara i svih ostalih u vezi sa ovim slučajem, još jednom je demonstrirao iskakanje iz predsedničkih nadležnosti. Komentara na brojne optužbe za akušersko nasilje, međutim, nije bilo.

„Dete da vratimo ne možemo, ali možemo da pokušamo sebe da menjamo i da imamo drugačiji odnos u budućnost. I zato se nadam da je ova vaša ispovest i sve što ste rekli i sve na šta ste nas upozorili će biti signal ljudima koji rade sa majkama, sa decom, i onima najboljima njih 99 posto, i onih jedan posto da možda još veću pažnju usmere ka onim životima koji su nam najvažniji“, rekao je Vučić.

 

Nije akušersko nasilje već frustracija

 

Istog dana, 25. januara, ministarka zdravlja gostovala je na RTS-u, gde je žene, koje su na društvenim mrežama pisale o nasilju koje su pretrpele na porođaju, optužila da lažu. Akcenat sa ove teme pomerila je na tezu – „99 posto porođaja prođe kako treba“ i „komplikacije se dešavaju prilikom bilo koje intervencije“.

„Svaki slučaj je zaseban, mi se svi kao jedinke razlikujemo, neko ima manji prag za bol, neko ima veći prag za bol. Molim vas, žene su umirale do skora redovno na porođajima, dok naravno nisu se obučile, odnosno nije se edukovao dovoljan broj ginekologa i akušera koji znaju kako da vode porođaj. Da li je u nekom trenutku došlo do greške, to treba da kaže spoljašnji stručni nadzor i to treba da kaže struka. Ovo što se sada dešava da se svako javlja i napada moje kolege – ja sam doživeo od ovog ono, od onog ono, pa ja mogu, sutra mogu da kažem – ja sam doživela od toga to i to. Ko će to da proveri? Mreže su odlične kada je u pitanju nauka jer možete lako da dođete do naučnih članaka i da pročitate ono što vam treba da biste se usavršavali, ali je lako i loše zato što masa ljudi svoje frustracije upravo iskazuje kroz mreže i ko zna, većina tih stvari koje se pišu na mrežama zapravo i nisu tačne“, rekla je ministarka Grujičić.

I dok ministarka zdravlja ocenjuje da su ispovesti o akušerskom nasilju ništa drugo nego laž i izliv frustracije na mrežama i minimalizuje problem konstatacijom da su do nedavno žene umirale na porođajima, izostaje odgovor šta će država sistemski preduzeti da se slučaj Marice Mihajlović više nikada ne ponovi. Drugim rečima, kako će se promeniti odnos sistema prema ženama, koje traže „porodilišta, a ne klanice“ i „renoviranje“ doktorske etike, a ne samo krečenje zidova u porodilištima. Da će vlast najverovatnije i ubuduće ignorisati problem o kom žene pričaju godinama, govori i kampanjska poseta Vranju, gde je predsednik Vučić ponovo obećao renoviranje 57 -59 porodilišta i rekao da brine što Srbija nema dece, ali da je pozitivno što je stopa fertiliteta podignuta sa 1,46 na 1,63 odsto. Za ovo poslednje Istinomer je već utvrdio da predstavlja manipulisanje statistikom.

Naslovna fotografija: Canva