Ujedinjeni i (ne)normalni

Ispalo je da je književnik Filip David iznenadio Srbiju, kada je na dodeli priznanja za najčitaniju knjigu, stao pred mikrofon, i rekao: Moram da se ogradim od prisustva Tomislava Nikolića, poštujući instituciju predsednika, ja od 90-tih ne održavam njegovu politiku. Diplomislav Tomislav replicir’o da za tu izjavu nije bilo potrebno ni hrabrosti, ni vaspitanja. Javnuo se, kao državni funkcioner, i ministar Tasovac. Vučić Aleksandar im’o kaže da ne zna šta David ima da se ograđuje, imao bi on tu pitanja, ali misli da je Predsednik odgovorio tačno. U državnim „Novostima“, državni urednik Ratko im’o pita: Da li su Srbi zaslužili da Filip David ponižava njihovog predsednika? Jerbo, su, jelte, Srbi njegovu porodicu sačuvali od koncentracionog logora! 

*
Tomislav Nikolić u Narodnoj biblioteci Srbije/Foto: Fonet

Bilo tu i pitanja, a što je David primio nagradu, ako, jelte, ima nešto protiv Predsednika, da nije bilo ni mesto, ni vreme, za takvu izjavu itd i tsl. Pa bilo je i mesto i vreme, i uvek je mesto i vreme za to, da neko, sa delom i integritetom, kaže da se normalna Srbija ograđuje od kreature koja zaogrnuta institucijom predsednika lupeta gde stigne, i lampek bulažnjenja nameće kao državne standarde. Da se ne ide dotle da li institucija predsednika, amnestira prošlost vojvode Nikolića, da se pita, da li institucija predsednika ide sa tim da je sina Radomira prometnuo u gradonačelnika Kragujevca, prijatelja Bačevića u ministra, pa ambasadora, ženi, državnim i drugim novcem, omogućio da bude najveći humanista i dobrotvor…  Treba li takav predsednik da govori u Akademiji, prima priznanja, ma i počasna, na državnim fakultetima… 


Da se skrati, biće da je Filip David istupio, ogradio se, u ime preostale normalne Srbije, i pokazao da u ovoj zemlji još ima časti i obraza. Šteta samo što pored Diplomislava, pored savetnika Lala, u prvom redu svečanosti u Narodnoj biblioteci, nije bio i Nikolićev parnjak imena Vučić Aleksandar.

U vezi sa prethodnim je i dodela nagrade za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“, Saši Jankoviću, Vesni Rakić Vodinelić i Rodoljubu Šabiću. Nagrađeni su, primivši nagradu, izrazili nelagodu, jer su samo radili svoj posao. Vodinelić rekla da smo došli dotle da je hrabrost primenjivati zakon, Šabić rekao da je svojevrsno zvono za uzbunu ako državni službenik dobija nagradu za građansku hrabrost, a Saša Janković imao kaže: Ne osećam se izuzetno, mislim da sam samo normalan čovek, u vremenu u kome ima malo mesta za normalne ljude! Da se doda, pa kako će ovo postati mesto za normalne ljude, ako nema ljudi, i gestova, poput Filipa Davida, i njegovog javnog istupa!

*
Aleksandar Vučić u emisiji „Upitnik“ na RTS-u/Foto: Youtube Printscreen

A onda je sve lično razrešio gospodin Vučić Aleksandar, gde nego direktno na RTS-u, kome pretplatu svi plaćamo samo 150 dinara. Svi bili obradovani za sve pare, izbori će budu 24. aprila. No, Vučić gospodin se ne bavio izborima, on je podastro rezultate i vizije. Ne postoji, na svetu, ponosniji čovek od njega, jer je toliko uradio za zemlju koju voli. Sve je, uprkos poplavama, ratu u Ukrajini, migrantskoj krizi… stabilizov’o i stavio u plus. Kilometri puteva, 27 novih fabrika, najviše plate u istoriji, škole, bolnice, toaleti… 


Da bi i dalje bilo tako, da bi i dalje bilo bolje od tako, izbori, referendum o tome jesmo li za modernu Srbiju, ili prošlost, Srbija će birati između budućnosti i prošlosti. Zato je spreman da izborima rizikuje, jer je budućnost Srbije u pitanju, za četiri godine ćemo da postignemo evropski životni standard. Na izbore se ide jerbo je video da nema ujedinjenosti oko tog cilja, a Srbija ima šansu da napreduje samo ako je ujedinjena. Zato, ili će biti tog ujedinjenja, velike podrške za njegovu naprednu listu, ili ništa od posla, jer on nema nameru da pravi kompromise sa budućnošću Srbije. 

Dakle, ujedinimo se oko Ujedinitelja Aleksandra, da malo više nego do sada Diplomislav Tomislav može da sedi i baljezga u prvom redu, da malo više nego do sada falsifikovane diplome budu na čelu ministarstava i zakonodavnih tela, da malo više nego do sada razni pečenjari i kumovi budu direktori javnih preduzeća… i da sve nagrade dobijaju samo oni koji će poštovati ovakav red i zakon.

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.