U bolnicama “nikad čuli” za Lončareve posebne brojeve

“Svaka bolnica imaće i poseban telefonski broj na koji će pacijenti moći da se informišu o svemu što ih zanima u vezi s pregledima, dijagnostikom i operacijama.” Ta infomacija objavljena je 15. septembra na sajtu Ministarstva zdravlja, u sklopu izveštaja Tanjuga o sastanku ministra Zlatibora Lončara s direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu, o kojem je, inače, bio obavešten samo mali broj odabranih medija.

Na sastanku se, kako piše u izveštaju, analiziralo koliko svaka bolnica ima skenera (CT) i magnetnih rezonanci (MR), a ministar Lončar je najavio rad i subotom, a možda i nedeljom.

“Želimo da iskoristimo ovaj momenat da maksimalno pomognemo pacijentima koji nemaju koronu, ali imaju neke druge bolesti“, rekao je Lončar. Navedeno je i da je program rada svake bolnice napravljen za naredne dve do tri nedelje.

Pošto iz izveštaja nije jasno da li je reč o svim bolnicama u Srbiji ili se misli samo na one u Beogradu, kontaktirali smo danas telefonom resorno ministarstvo.

Dobili smo sledeći odgovor: “Ne razumemo najbolje, pošaljite mejl”. Na poslati mejl do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Zato smo zvali više bolnica i domova zdravlja širom Srbije ne bismo li saznali da li sada imaju neki poseban, novi broj telefona za pacijente.

Uglavnom smo nailazili na negativan odgovor. U bolnicama i domovima zdravlja u Leskovcu i Prokuplju ne znaju ni za kakav  broj, osim onog koji je već dugo dostupan građanima. Ni u Kruševcu nisu čuli za ministrov plan, iz Užica kažu da iz centrale, kao i uvek, prebacuju pozive na željenu ambulantu, dok su nam u Novom Pazaru rekli: “Možemo Vas spojiti s Vašim izabranim lekarom.” 

Što se tiče Beograda, i iz Doma zdravlja na Savskom vencu nam je rečeno da se pacijenti  pozivom na postojeći broj spajaju s “lokalom” izabranog lekara od koga mogu dobiti potrebne informacije.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa/ Istinomer