Tviter nema razumevanja za SNS botove

Na hiljade Tviter naloga koji su botovali u pet zemalja - uklonjeno je u proteklom periodu sa Tvitera, a među njima je više od osam hiljada profila iz Srbije koji su vodili kampanju za “vladajuću partiju i njenog predsednika”. Nakon opsežnih provera koje je sprovela ova društvena mreža sklonjeni su botovi iz pet različitih kampanja koje su vođene u pet različitih zemalja, među kojima je i Srbija. Naša država se našla u društvu Saudijske Arabije, Indonezije, Hondurasa i Egipta.
Aleksandar Vučić

Twitter Safety poručuje da je na ovoj društvenoj mreži ključna – transparentnost. U tom duhu danas su objavili broj naloga koje su uklonili u proteklom periodu, a povezani su sa – botovanjem.

Krajem prošle godine ustanovili da postoji koordinisana aktivnost među hiljadama naloga na Tviteru. To je rezultiralo gašenjem tačno 8.558 profila koji su promovisali SNS i Aleksandra Vučića, tj, kako su oni naveli, vladajuću stranku u Srbiji i njenog lidera.

 

U Egiptu su uklonjeni nalozi, njih 2.541, koji su botovali negativne poruke usmerene protiv Irana, Katara i Turske. Iz Tvitera tvrde kako su dobili informaciju da je rađeno po instrukciji egipatske vlade.

Oktrili su brojne profile koji su pristupali tviteru sa jedne IP adrese u Hondurasu i masovno su retvitovali profil njihovog predsednika. Kada im je postalo jasno, navode, da je neko od zaposlenih u Vladi napravio te lažne profile, uklonjeno je ukupno 3.104.

U Indoneziji je izbrisano 795 lažnih naloga koji su delili lažne vesti i promovisali pro-vladin sadržaj. Mreža povezanih naloga, a u vezi sa Saudijskom Arabijom, takođe je “zaustavljena”. Otkriveno je i uklonjeno 5.350 profila koji su objavljivali pohvale na račun njihovog lidera, a protiv turskih i katarskih aktivnosti u Jemenu.

Na zvaničnom nalogu Twitter Safety navode da je ovakva vrsta ponašanja protivna njihovoj politici. Postoji i javno dostupna baza svih izbrisanih bot naloga.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Barda