Tresla se Vlada, rodio se miš

Umesto da uživamo u radosti jer smo posle skoro dvadeset godina dobili mogućnost da putujemo po Evropi bez viza, građane Srbije zadesila je nova muka – moguća rekonstrukcija Vlade. Sve je počelo iznenada, tokom posete predsednika Srbije Prokuplju.

U Vladi Srbije ne rade svi ministri dovoljno dobro, kao ni svi predsednici opština, i sve nezavisne agencije„, rekao je Boris Tadić, ne želeći nikoga da imenuje.

Ova zagonetnost predsednika proizvela je nagađanja među samim ministrima na koga je zapravo mislio, a većina se složila da je rekonstrukcija Vlade potrebna.

Zamenik premijera Ivica Dačić je rekao da „ne zna šta sprečava predsednika Srbije da menja ministre kojima je nezadovoljan, jer većinu resora imaju ljudi iz njegove stranke, odnosno DS-a„.

Ne znam da li postoje razlozi da se osećam prozvanim. Svaki građanin ima pravo da daje kritike vezane za rad državnih funkcionera. Ministre je birala Narodna Skupština„, rekao je Dačić na konferenciji za novinare Socijalističke partije Srbije, čiji je predsednik.

On je istakao da je, u svakom slučaju, rekonstrukcija Vlade potrebna i dodao da je zadovoljan radom ministara iz SPS. „Ali, ne bih da ocenjujem ministre iz drugih političkih stranaka, zato što to ne bi bilo kolegijalno“, konstatovao je Dačić. (3. decembar 2009., agencije/MONDO)

O mogućoj rekonstrukciji Vlade govorio je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Smatram takođe da ima ministara, koji ne rade dobro svoj posao i podržavam ono što je predsednik rekao. Ne osećam se prozvanim. Predsednik je javno pohvalio moj rad na otvaranju fabrike Leoni u Prokuplju, ali taj deo nije prenet u javnosti„, požalio se Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade. (3. decembar 2009., agencije/MONDO)

I ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić smatra da bi trebalo smanjiti Vladu, ali se nije osetio prozvanim.

Nisam se prepoznao u izjavi predsednika Tadića iz prostog razloga što niti znam bolje, niti mogu više„, rekao je Ljajić. (3. decembar 2009., agencije/MONDO)

U Tadićevim rečima prepoznao se samo ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić:

Osećam se prozvanim. Bilo bi dobro da se svi osećamo prozvanim jer svako od nas može bolje i više. Tako bi trebalo da bude i da predsednik na to nije ukazao.“ (4. decembar 2009., „Novosti“).

Predsednik je konačno građanima rasvetlio da su njegove kritike izrčene zbog izveštaja Državne revizorske komisije o budžetu za 2008. godinu.

Neću da kažem imena, zato što hoću da im dam šansu da to poprave, ali to ne znači da im treba dati šansu uvek i beskonačno. Moja izjava se odnosila na izveštaj državnog revizora i Vlada će u narednom periodu, u skladu sa zakonom, analizirati da li se radi o kršenju zakona ili nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava„, rekao je Tadić. (FoNet 3. decembar 2009.)

A onda se posle nedelju dana polemike i straha oglasio i premijer. Predsednik Vlade Mirko Cvetković izjavio je da je „vrlo zadovoljan“ radom ministara i da je njegov kabinet postigao značajne uspehe u 2009. godini, prenela je nacionalna televizija.

Moj tim je po svim osnovnim parametrima onoga što je bilo planirano postigao uspeh, kako u evropskim integracijama, očuvanju suvereniteta i teritorijalog integriteta zemlje, borbi protiv korupcije, a ima elemenata i za ocenu da je vodio dobru ekonomsku politku.“ (RTS, 10. decembar 2009. godine)

Usledilo je još jedno objašnjenje predsednika:

Kritikujući rad pojedinih ministara u stvari sam branio integritet Državne revizorske institucije. Niko nema pravo da se sa omalovažavanjem odnosi prema nezavisnim institucijama.

Komentarišući izjavu premijera da je zadovoljan radom Vlade Srbije u ovoj godini, Tadić je rekao da ima puno poverenje u premijera koji, kako je ocenio, uvek daje šansu ministrima da rade više i bolje. (Tanjug, 10. decembar 2009.)

Tako se od početne pretnje Borisa Tadića o smenama u Vladi došlo do toga da je premijer zadovoljan radom svojih ministara, ministri zadovoljni svojim i radom ministarstava njihovih stranačkih kolega (osim Jeremića koji uvek može više i bolje), a da predsednik u premijera ima poverenja.

Dakle – svi zadovoljni.