Transparentnost: Novo kršenje Zakona o javnim preduzećima

Prema analizi Istinomera u sedam od 12 najznačajnijih javnih preduzeća direktori su u v.d. stanju, a tek dvoje direktora je fotelju dobilo nakon sprovedenog javnog konkursa.

Mesec dana do isteka roka za okončanje konkursa u javnim preduzećima, njihovo raspisivanje ministar privrede Goran Knežević tek najavljuje. 

”Očekujem da (konkurs za direktore) prvih 18 (javnih preduzeća) bude u narednih sedam, osam, desetak dana čim ostala ministarstva daju saglasnost i čim vlada donese odluku. Ostali će biti u narednom periodu, znači nekih mesec, mesec i po dana, tako da ćemo i taj posao završiti u najbržem mogućem roku”, rekao je ministar privrede Knežević 31. janura na RTS-u.

Na to što je Zakon o javnim preduzećima u članu 80. jasno kaže da javni konkursi za izbor direktora moraju biti okončani najkasnije u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu tog zakona, to jest 4. marta Knežević je odgovorio da će rokovi biti probijeni, ali da to nije ništa značajno. 

”Mislim da će možda za par dana ti rokovi biti probijeni, ali mislim da to ništa nije značajno, važno je da dobro uradimo te konkurse, važno je da se rade najkvalitetniji ljudi koji će znati da na mnogo bolji i kvalitetniji način upravljaju tim velikim sistemima… Pa neće biti problem, oni će morati da se odluče da li će biti stranački funkcioneri ili će biti direktori. Prema tome, ne postoji problem, zakon je tu vrlo jasan, neko ko je član stranke neće moći da obavlja dužnost direktora”, kazao je Knežević.

Istine radi, budući direktori javnih preduzeća mogu biti članovi stranke. Naime, član 25 jasno kaže da direktor javnog preduzeća ne može biti član organa političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke. Dakle, neko ne može biti funkcioner u svojoj partiji i biti u direktorskoj fotelji javnog preduzeća, ali svakako može biti član stranke.

 
Na ministrove najave raspisivanja konkursa danas je reagovala i organizacija Transparentnost Srbija koji ukazuju da je to novo kršnje Zakona o javnim preduzećima.

”Iz izjave ovog, kao ni bilo kog drugog člana Vlade, nismo čuli na šta je Vlada potrošila punih 12 meseci od donošenja Zakona, odnosno period od avgusta 2016, kada je nastavila da radi u izmenjenom sastavu. Podsećamo da su Zakon o javnim preduzećima iz 2012, a zatim i njegov naslednik iz februara 2016, doneti uz proklamaciju namere profesionalizacije upravljanja i otklanjanja partijske kontrole nad javnim preduzećima. Ali, 2013, zbog koalicionih dogovora, u nekim preduzećima konkursi nisu ni raspisani, a u većini nisu okončani ni posle nekoliko godina. Ta pojava je bila jasna demonstracija odsustva volje da se sprovede depolitizacija, čak i po cenu kršenja pravila. Inače, tada je bio postavljen rok Vladi za raspisivanje konkursa, ali ne i za njihovo okončanje”, stoji u saopštenju.

Istinomer je u nekoliko navrata pisao o problemima u vezi sa konkursima i dugo najavljavinim smenama u preduzećima koje godinama imaju negativne bilanse. 

Prema našoj analizi u sedam od 12 najznačajnijih javnih preduzeća direktori su u v.d. stanju, a tek dvoje direktora je fotelju dobilo nakon sprovedenog javnog konkursa. 
Promena nije bilo ni u preduzećima poput Resavice i RTB Bora koji godinama beleže ogromne gubitke preteći da uruše srpsku privredu.
 
Na pitanje televizije N1 zbog čega nije došlo do najavljene smene direktora javnih preduzeća do Nove godine kako je i obećao, predsednik Vlade Aleksandar Vučić nedavno je odgovorio je da su u pitanju proceduralni razlozi i da će do smena doći brzo.
 
„Zato što imamo stvari koje moramo za takve stvari da pripremimo, biće vrlo brzo“, rekao je premijer.
 
N1: Koje stvari?
 
„Pa ne moram da vam govorim, svake stvari. Imamo stvari gde morate konkurse da pripremite, negde gde morate da pripremite v.d. direktore, nije pitanje samo smeniti, ali biće vrlo brzo, ne morate da brinete“. (N1, 30. 12. 2016. godine)
Ovaj premijerov odgovor najbolji je primer koliko je lako vlastima da obećaju, pa potom poreknu ili odlažu do u beskraj ispunjenje svojih obećanja. I da nadmeno isključuju pravo građana da dobiju tačnu i preciznu informaciju o stvarima od javnog interesa, bez obzira što smo svi zajedno svesni koliko su nas nestručni, partijski kadrovi na rukovodećim mestima u javnim preduzećima, kao društvo do sada koštali.