Traktori uz olakšice, ali bez registracije

Koliko Srbija ume da bude zemlja kontradiktornosti, pokazuje i slučaj subvencionisanja kupovine traktora domaće proizvodnje, koji za sada ostaju bez registracije.

Vlada Srbije usvojila je 23.04.2009. Uredbu o subvencionisanoj kupovini traktora proizvedenih u Srbiji, prema kojoj je previđeno umanjenje cene novog traktora za 2.000 evra.

Iako su subvencije pomogle poljoprivrednicima da obnove mehanizaciju, pojedini se žale da ne uspevaju da registruju nove traktore.

Naime, poljoprivrednici su kupovali traktore bez zaštitinih kabina, a po članu 272. Zakona o saobraćaju traktori bez kabine su tehnički neispravni i ne mogu se registrovati.

Poljoprivrednici tvrde da ih niko nije upozorio i da za sada svoje traktore mogu da koriste jedino u kućnom dvoristu, jer bez registracije ne mogu da voze po putevima i stignu do njiva.

Postavlja se pitanje kako je moguce, da niko od nadleznih nije proverio da li je sve modele traktora domaće proizvodnje moguće registrovati. Kako je došlo do toga, da projekat koji se mesecima sprema ima tako grubu grešku, čije plaćanje opet pokrivaju džepovi građana Srbije.