Tragikomični remont „Broda teatra“

Priča o „Brodu teatru“, o čemu je Istinomer pisao u dva nastavka, još se ne nazire kraj. Novi rok za završetak remonta i nadogradnje „Broda teatra“ istekao je sa poslednjim danom jula, a samohotka i dalje stoji na istom mestu. Najgore od svega je što, čini se, niti ima krivca, ni odgovornosti što je 1,1 milion evra, kako sada stvari stoje, uludo bačeno, dok „Brod teatar“ trune.

Brod teatar 3 - 19.8.2013.

Za to vreme projekat glumca i idejnog tvorca Ratka Radivojevića „Brod teatar plovnim putevima Vojvodine“ je prekinut, a autor kaže: „Moj projekat ‘Brod teatar plovnim putevima Vojvodine’ nalazi se u fazi mirovanja“.

Ipak, u međuvremenu, dok je brod na popravci, novac za ovaj projekat je dodeljen. Na sajtu Sekretarijata za kulturu Vlade Vojvodine (konkurs za dodelu sredstava za 2011. godinu) piše da je taj, originalni projekat dobio 1,2 miliona dinara.

Direktor projekta neupućen u radove

Postavlja se pitanje kako projekat “miruje”, kao i na osnovu čega je onda dodeljen novac tu 2011. godinu?! Radivojević tvrdi da on nema ingerencije da pokrene nastavak radova.

“Ja sam direktor “Broda teatra”, njegov idejni tvorac i korisnik, a Studentski kulturni centar Novi Sad (SKCNS) je vlasnik. Na sve što je u vezi sa rekonstrukcijom broda, od tendera, pa nadalje, nemam nikakvog uticaja. Nisam upoznat sa detaljima ugovora između SKCNS-a i izvođač radova „I-company“ i ništa ne znam o aneksu ugovora.”

Podsetimo, u prethodnim tekstovima o Brodu teatru, pisali smo da je Radivojević kao predsednik tenderske komisije imao značajnu ulogu prilikom izbora izvođača za remont i nadogradnju samohotke, kao i da je bio u Mađarskoj, kada se kupovao plovni objekat. Brod je i kupljen prvenstveno zbog njegovog projekta, ali on se sada od svega ograđuje i kaže:

„Ono što ja mogu, a to su ideje i programi, osmislio sam i preostaje mi da čekam i da se nadam da se rekonstrukcija broda što pre završi, ali i da me direktor SKCNS pozove na dogovor oko realizacije programa i turneje.“

Izvođač radova „I-company“, osim što nema novca koji bi uložio u nastavak radova, više meseci nema ni struje, ni vode u svom sedištu, a duguje novac za ležarinu broda. Do sada je, kako tvrde odgovorni, urađeno 80 odsto radova, a Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine do 16. avgusta ukupno je platio investitoru SKCNS prema dostavljenim privremenim situacijama u iznosu od 114.866.235,51 dinara (poslednja uplata bila je 10. aprila prošle godine). Fond kaže da je do sada urađeno sledeće:

1. Brodograđevinski radovi
2. Arhitektonska adaptacija
3. Termotehničke instalacije
4. Scenska rasveta
5. Scenska mehanika
6. Farbarski radovi
7. Dodatno peskarenje
8. Izrada i montaža bokobrana
9. Nabavka i ugradnja dizel agregata
10. Prepravka tankova pitke vode
11. Prepravka tanka fekalija
12. Nabavka materijala, priprema i ugradnja limova.

Popravke umesto izgradnje

Prema našim saznanjima, ostalo je da se završi deo vezan za električnu energiju u vrednosti od oko tri miliona dinara, farbanje broda (procenjuje se na oko šest miliona), scena na palubi, klimatizacija, grejanje i još neki radovi. Za to, prema ugovoru, ostalo je 22.833.088,20 dinara i kako kaže izvođač radova, direktor „I-company“ Marko Lagator, to će biti dovoljno novca za preostale poslove.

Brod teatar - propale daske, oplata na palubi buduce sceneProblem je u tome što je deo enterijera na palubi propao, a nije ni blizu da bude kompletiran. Inače, stolari su jedini ovog proleća kročili na brod u pokušaju da spasu deo pokisle građe, ali ništa od tog posla nije okončano.

Ni ovoga puta nismo uspeli da razgovaramo sa direktorom Studentskog kulturnog centra Novi Sad (SKCNS) Zdravkom Vulinom jer je, kako nam je rečeno, na odmoru u inostranstvu. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili ni ugovore, ni anekse ugovora u vezi sa „Brodom teatrom“, na koje čekamo još od marta. Ostali smo uskraćeni i za odgovore šta će SKCNS činiti dalje i da li će konačno preseći „gordijev čvor“ i potražiti novog izvođača radova. Ili će, pak, potpisati još jedan aneks ugovora o produženju roka radova.

Izvođač radova optimista

Direktor i vlasnik „I – company“ Marko Lagator za Istinomer kaže da on neće tražiti raskid ugovora i pored činjenice da njegovo preduzeće trenutno nikako ne može da nastavi remont, jer nisu u situaciju da samofinansiraju preostale poslove.

Brod teatar 2 - slikano 19. 8. 2013. bez promena

“Pokušaćemo da nađemo novac i da završimo brod do kraja godine, jer Fond neće da nam avansno uplati novac, pošto smo, po njihovoj proceni, riskantna firma. U pregovorima smo da se ugovor između nas, SKCNS-a i Fonda produži – kaže Lagator.“

Ni u jednom dosadašnjem ugovoru od „I – company“ nije zahtevano da plate penale zbog kašnjenja radova, ali se ta firma i dalje suočava sa troškovima “ležarine” broda.