Toni Bler u Srbiji: Od osuđenika do savetnika?

O jučerašnjoj nenajavljenoj poseti bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Srbiji i razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Vlada Srbije sinoć je kratko saopštila:

Bler i Vučić

Fotografija: Vlada Srbije

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.
Vučić je predstavio političke i ekonomske reforme koje Vlada Srbije planira da sprovede u narednom periodu, i zatražio od Blera da svojim kontaktima i ugledom pomogne našoj zemlji na putu ka EU.
Bler je izrazio zadovoljstvo zbog napretka Srbije u evropskim integracijama, i pružio podršku kako tom procesu, tako i namerama zvaničnog Beograda da sprovede sve neophodne reforme.

Više podataka o tome na koji način bi Bler pomagao Srbiji u procesu EU integracija za sada nije poznato, ali se pretpostavlja da bi mogao postati savetnik Vlade u ovom procesu. Bler je, na primer, od prošle jeseni angažovan kao savetnik albanske vlade u naporima da postane članica EU.

Bler je, nakon odlaska sa pozicije britanskog premijera osnovao organizaciju „Toni Bler i saradnici”, koja se bavi lobiranjem.

Premijer Vučić je za Blic rekao da je od Blera tražio konkretnu pomoć u procesu evropskih integracija, kao i savet o formiranju kabineta, pošto je bivši britanski premijer imao „najbolji i najefikasniji kabinet.“ (Blic, 20.06.2014. godine)

O mogućoj saradnji tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i Blerovih nekadašnjih saradnika ovdašnji mediji pisali su prošlog leta. Tako je list Danas 9. avgusta objavio da je Vučić razgovarao sa Britancima Stivenom Bajersom i Piterom Lilijem o mogućnosti da budu njegovi savetnici za privredu. Stiven Bajers je u kabinetu britanskog premijera Tonija Blera bio šef trezora, ministar za trgovinu i industriju, za transport, lokalnu upravu i regione. Pominjao se i dolazak Blerovog bliskog saradnika Pitera Mendelsona za specijalnog savetnika.

U svom ekspozeu, 27. aprila ove godine, Vučić je citirao bivšeg britanskog premijera:

„Ja verujte mi, nemam strah od reformi i modernizacije. Jedini strah koji imam je strah od budućnosti u kojoj nismo bili dovoljno odgovorni i hrabri da reforme sprovedemo.“ Ovo je rekao Toni Bler, ali ja nisam bio dovoljno pametan da smislim nešto bolje ili prikladnije.

Međutim, pre osam godina, Aleksandar Vučić, kao jedan od recenzenata knjige lidera SRS Vojislava Šešelja „Engleski pederski isprdak Toni Bler“ na promociji je, između ostalog rekao:

Šešelj knjiga

04.03.2006. godine . Izvor

U vreme kada je u avgustu 2000. Toni Bler sa drugim liderima zemalja koje su učestvovale u NATO napadima na Jugoslaviju zvanično optužen u Srbiji jer su „podsticali na agresivni rat protiv SRJ, naredili napad na civile i predsednika Jugoslavije, izazvali uništavanje imovine i prirodne okoline“ (B92, 29.08.2000. godine), Aleksandar Vučić bio je republički ministar informisanja. Presuda je doneta neposredno pred septembarske izbore 2000, a Bler i drugih 13 političara i čelnika NATO osuđeni su pred Okružnim sudom u Beogradu na po 20 godina zatvora (Glas javnosti, 21.09.2000. godine).