Tepić: Uzbunjivači su se ohrabrili, veruju da se ova vlast kruni

Količina informacija koje ja sada dobijam na dnevnom nivou je takva da mogu da pravim dosijee po sektorima, po ministrima, ako hoćete. Sigurna sam da su se ljudi, ili uzbunjivači, kako god želite da ih okvalifikujete, iz institucija i organizacija ohrabrili i da su i počeli da veruju da se ova vlast kruni.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na samom početku razgovora za podcast “U mikrofon“ primećuje da je atmosfera u parlamentu “tenzična“ i da za nju lično veliki problem predstavlja to “što građani više ne mogu da dolaze u zgradu“. “Do 13. aprila svako je mogao da dođe ovde. Da se obrati mejlom, da traži razgovor i ja sam uvek izlazila u susret građanima koji su želeli da donesu neke dokumente, dokaze, da postave pitanja, pa da mi onda te probleme iznesemo, a sada postoji opstrukcija i praktično nikoga ne možete da primite, jer nadležne službe ili ne odgovaraju na mejlove ili potpuno ignorišu zahtev, pa onda kada nešto napišu, termin je već prošao“.

 

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Završili su se razgovori sa evroparlamentarcima u Skupštini, koji su posebno razgovarali sa Savezom za Srbiju. U kojoj meri se, posle svega, može reći, da je Vučić uspeo nekako da nadigra i evroparlamentarce prihvatajući neke ustupke koji su ocenjeni kao minorni, ali ipak postoje, učinivši da i ta trojka deluje zadovoljno napretkom?

Mislim da oni nisu zadovoljni. Povod njihovom dolasku i posredovanju upravo je da se komunicira sa delom opozicije. Biću slobodna da kažem prave opozicije, koja je donela odluku da bojkotuje ovakve izbore, zapravo farsu od izbora. Nemoguće je da neko bude zadovoljan ako nije ispunio svoju misiju. To je prva stvar, ali isto nisam očekivala da će neko posle sedam ili gotovo osam godina da kaže da je pogrešio, da je koketirao sa nekim sa kim, pokazalo se, razgovora nema, da je namigivao nekome u očekivanju da se popravi, a on je zapravo pokazao svoje pravo lice, koje je bilo isto i dvadeset godina, a to je apsolutno autokratsko vladanje. Dakle, nisam očekivala da će oni priznati svoje greške i rekla bih, na neki način, tiho saučesništvo u onome zbog čega smo mi doneli odluku da bojkotujemo izbore.

Delegacija evroparlamentaraca, ipak, govori o pomacima u razgovoru i bez obzira na to što su razgovarali sa Savezom za Srbiju mimo parlamenta, deluje sada posle svega kao da je Savez ćušnut u stranu, tih izbora će biti….

Potpuno je logično da će izbora biti. Oni ne mogu da kažu nema izbora ili nemojte ih održati.

 

INTERVJU SA MARINIKOM TEPIĆ MOŽETE SLUŠATI NA ISTINOMER PODCASTU

 

 

Čak je Tanja Fajon rekla u jednom trenutku kako je Vučić prihvatio da pomeri izbore, a zapravo nije tako.

Apsolutno nije tako i to jeste poslednji rok, taj 3. maj. To je, takođe, simulacija takozvanih ustupaka, jer ono što se pomera su kozmetičke promene. Mi, inače, nemamo posla sa ljudima koji u stvarnosti realizuju ono što zapravo treba da bude politički život. Oni se pozivaju na izbornu ili medijsku regulativu koja je bila i pre 2012. godine, ali problem je zloupotrebe izborne ili medijske regulative, ne primene zakonskog štiva koje nije loše, može da bude bolje, ali problem je što se ono zloupotrebljava, što se manipuliše njime i to se na najgori mogući način reflektuje prema političkim protivnicima. To što će oni izvršiti te kozmetičke promene, promenom sastava REM-a, vi ste videli i sami ko sedi u tom REM-u, to su supruge, to su kume, to su ljudi na platnom spisku SNS, dakle nema govora o tome da će nešto da se promeni. Bez obzira na to, mi smo vrlo jasno rekli i gospođi Fajon i gospodinu Flekenštajnu, koji jesu prijatelji naših organizacija, tu nema nikakve dileme, da nije dovoljno samo promeniti rečenicu u zakonu, nego primeniti i pokazati to najmanje devet meseci.

Kako onda objašnjavate njihovo nezadovoljstvo bojkotom i pozive da izađete na izbore, jer bojkot nije doprinos demokratiji?

Naravno, njihovo je da zovu i njihovo je da se trude da imaju što manje problema. Ja potpuno razumem njihovu želju i volju da se ova politička kriza koja je neupitna i koja je internacionalizovana, samim njihovim dolaskom, ne produbi, jer njima, u njihovom političkom životu, pored svega što imaju, od Bregzita do novog konstituisanja Evropskog parlamenta, komisije, što je takođe trusna tema, ne treba još jedan problem ponovo na Balkanu, ponovo sa Vučićem, ponovo sa istim narativom i ponovo sa istim rizicima. Znači, naravno da će oni učiniti sve do poslednjeg trenutka da nas privole na izbore.

Koliko evroparlamentarci, Evropska unija, učestvujući u ovoj debati, izlazeći iz nje poluzadovoljna sa rečima da su načinjeni određeni pomaci, rekavši da vi ne dajete doprinos demokratiji time što bojkotujete, zapravo unapred legitimizuju tu vladu za koju ćete vi reći da nije legitimna?

Ja ne mislim tako, ali ni vaša ni moja slutnja nisu u ovom trenutku relevantne, naprosto vreme mora pokazati i ko će uopšte izaći na te izbore, jer će od toga zavisiti mera legitimiteta. Za nas su oni već sada nelegitimni, mi se neizlaskom na izbore ne bavimo ko će kontrolisati, koliko će procenata građana izaći, oni za nas ne postoje, rezultat tih izbora je za nas nelegitiman i oni nisu nešto što ćemo uzeti za ozbiljno u razmatranje. Ali, dodala bih, kada je reč o Evropskoj uniji i ovo – budite sigurni da je Evropska unija, odnosno njena administracija, bez obzira u čijem liku, a pomenula bih gospodina Mekalistera, do poslednjeg trenutka verovala da mi blefiramo kada je reč o odluci da bojkotujemo izbore. Savez za Srbiju je proglasio bojkot zajedničkih izbora u ponedeljak, a za manje od 24 sata kasnije je stiglo Mekalisterovo pismo kojim nas poziva da pristupimo pregovaračkom procesu. Dakle, oni su do poslednjeg trenutka verovali, ja ne mogu da kažem ko im je to rekao, da ćemo mi izaći na izbore.

Imate li pretpostavku zašto su verovali da vi blefirate?

Mislim da je to bilo iz komunikacije sa Vučićem i njegovom svitom, da su oni te inpute davali i da su se igrali time da mi blefiramo. Ja sam sigurna da oni imaju kost u grlu, uprkos tome što su morali da, sa jedne strane “pohvale“ neke pomake. Oni znaju da to nije dovoljno, nisu rekli to je dovoljno. Oni su rekli nešto se dogodilo, tu ima nekih intervencija u izbornom zakonodavstvu i medijskom, ali niko od njih nije rekao da je dovoljno i da su sada izbori spremni da budu prepoznati i …

Ali nisu ni podržali vaš stav o bojkotu, za njih su ti izbori nešto što će se desiti i oni neće osporiti legitimitet te buduće vlade.

Videćemo, videćemo. Zato kažem, moramo da pustimo da vreme prođe. Ja sam bez ozbira na ove njihove utiske, pošto sam naravno komunicirala i sa njima, ipak mogla da čujem drugačija mišljenja u odnosu na period kada nismo proglasili bojkot izbora.

U kom smislu drugačija mišljenja?

U smislu razumevanja. Nema nikakve dileme da je bojkot iznuđeno rešenje, niko od nas nije ovde zbog toga što želi da bojkotuje i učestvuje na izborima! Mi želimo izbore, ali želimo prave, objektivne, slobodne, demokratske izbore. Bokot je iznuđeno rešenje koje nije idealno, ali druge nema u ovim okolnostima.

 

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Za vikend, Vučić na Glavnom odboru odlučuje kada će biti tih izbora, EU poziva opoziciju na izbore, a vi imate svoju ideju i dalje o toj nekoj prelaznoj vladi i devet meseci…

To je tehnička vlada, ali postoji ozbiljna razlika, da se ne stvori utisak da je to saradnička vlada ili politička kombinacija.

U redu, ali kako mislite da uopšte može, posle svega, do toga da se dođe? Do situacije da se bilo šta promeni u kontekstu vaših zahteva o tehničkoj vladi, devet meseci perioda u kome će mediji delovati iole slobodno…?

Ako svima njima nije do sada bilo jasno da je to nužno, onda sam sigurna da će im biti jasno u izbornom danu.

Zašto?

Zato što ti izbori neće biti regularni, samim tim neće biti ni legitimni, jer vi legitimitet crpite iz legaliteta, uprkos proizvodnji stranaka i lažne opozicije, to je sve već providno i sve je već potpuno jasno. Svidelo se to nekome ili ne, Savez za Srbiju jeste u ovom trenutku najozbiljnija alternativa u smislu okupljanja relevantnih stranaka. Tu je i organizacija “Ne davimo Beograd“, koja se, takođe, priključila konačnoj odluci za bojkot. Ja sam sigurna da postoji sasvim dovoljno materijala, sasvim dovoljno dokaza, parametara da se ti izbori uistinu smatraju nelegitimnim i takvi će se i pokazati u tom izbornom danu. Mi moramo sačekati taj izborni dan. Godinu dana iznosimo zahteve, komuniciramo sa ekspertskim timom koji je analizirao i formulisao 42 plus 6 zahteva, radili smo sve na vreme kako izbori ne bi morali da se pomeraju, ali nas nisu uzimali zaozbiljno. Mislim i sigurna sam da će to sada morati da se desi, pa ako je bojkot cena toga da moraju da shvate da na drugačiji način pristupe rešavanju problema, onda je to to.

Kako to zamišljate, kako mislite da se posle tog izbornog dana vratite na ovu početnu ideju o tehničkoj vladi, da li mislite da ima nazad posle ovog?

Da vam kažem nešto, te okolnosti mnogo manje zavise od nas nego od sluha pregovarača. Ja zato i kažem, taj izborni dan će sigurno pokazati da je šminkanje regulative zaista bilo gubljenje vremena i da smo sve to mogli da predupredimo da smo bili poslušani ranije. Ako je cena toga da mi taj izborni dan moramo da završimo na taj način da se ti izbori bojkotuju, da ti izbori budu nelegitimni i da se onda pristupi pripremi za vanredne izbore u regularnim uslovima, onda je to ta cena.

Šta će se desiti tog izbornog dana neočekivano, pa da se onda baš pokaže da su ti izbori nelegitimni?

Ne znam, ne licitiram.

Sigurni ste da neće izaći dovoljan broj birača?

Neće izaći i to tvrdim na osnovu svakodnevnog života. Izađite deset metara ispred ove skupštine, porazgovarajte sa bilo kojim čovekom i pitajte da li je zadovoljan sa tim kako živi.

Prema merenjima koja se objavljuju, 52 odsto opredeljenih manje-više glasaće se za Vučića i SNS.

Koja istraživanja?

Istraživanja “Strateškog marketinga“, “Faktor plusa“…

Ne bih se kladila da su relevantna, sećate se dobro kakve su njihove prognoze bile za beogradske izbore, pa su profulali najozbiljnije.

Možete da negirate istraživanja, ali je činjenica da on ima podršku polovine birača od onih koji će izaći na izbore.

Ne bih se kladila. Vučićevo uznemirenje, opsesivno bavljenje opozicijom, sa mnom, Draganom Đilasom ili bilo kim ko mu ne ide niz dlaku je potpuno neverovatno za nekog ko ima 52 odsto podrške, ko ima 40 odsto podrške. Oni treba da slave što će svu vlast pokupiti na ovim izborima i da budu srećni zato što mi, kao najtragičnija, po njima opcija, nećemo učestvovati na izborima, pa će moći dodatno da zaviju ovu zemlju u crno. Ne znam zašto se ne bave svojim političkim konkurentima sa kojima, pod navodnicima, treba da se takmiče na tim izborima i koji su već najavili izlazak, nego se bave nama koji smo proglasili bojkot. Mi smo najveći problem i toj međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji i Aleksandru Vučiću i svim ovim flasterima, MI koji ne izlazimo na izbore, pa neće baš biti da je onda bojkot neproblematičan.

 

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Vi verujete da zapravo neće izaći dovoljan broj birača koji bi mogao da obezbedi legitimitet budućoj vladi?

Ja verujem i to, ali svakako ti izbori neće biti legitimni zato što već ne postoje uslovi. Mi smo sada u decembru. Juče da ste počeli da primenjujete ono što piše u već postojećim zakonima, ne biste postigli fer i demokratske uslove ni do 3. maja.

Zašto opozicija, koja je i tražila promene u REM-u, sada kada će se pet članova REM-a promeniti, ne ulazeći u to kako, sada nipodaštava to?

Ne, ne, ne nipodaštavamo. Poenta je da je kasno. Mi smo to tražili u decembru prošle godine. Godinu dana su svi glumili oposume, pravili su se mrtvi na naše proaktivno delovanje, na našu inicijativu kao udružene opozicije. Jer to su tražili i Savez za Srbiju, Lokalni front, „Ne davimo Beograd“ i druga udruženja građana. Sećate se tog zaista velikog sastanka u starom Domu Narodne skupštine u Kralja Milana, kada smo nakon toga izašli sa tim prvim radnim zaključkom. Ja sam vodila tu radnu grupu i mi smo dakle u decembru prošle godine, na vreme, potpuno konstruktivno, željni da izađemo na izbore, predložili te promene. Vi glumite godinu dana oposume i kažete do kraja ove godine će se to nešto promeniti, ta imena. Kasno, o tome se radi. Kasno.

Da li ćete kolege iz opozicije koji su u dilemi oko izlaska na izbore ubeđivati da bojkotuju, da li sledi neka bitka za njihovu odluku na opozicionoj sceni?

Iz komunikacije koju ja imam sa ljudima iz Pokreta slobodnih građana, oni nemaju nikakvu dilemu da uslovi za slobodne izbore ne postoje u ovom trenutku. Oni su se odlučili za opciju da sačekaju raspisivanje izbora ili neki dan koji su oni odredili, ne želim u to da se mešam, niti želim da bilo kome držim lekciju. To su sve veliki dečaci i devojčice i nema potrebe da na taj način komuniciramo, ali sam sigurna da svako ko zaista želi promene u ovoj zemlji, ne može sebe da vidi na ovim izborima sa nekom listom.

Ali postavlja se pitanje i kako ovde može da se promeni bilo šta ako među akterima u političkom životu nema ni mrvice poverenja, ako ste jedni za druge lopovi, lažovi… od samog starta, ako govorimo o razgovorima o izbornim uslovima, to nije imalo nikakvu šansu?

Nismo mi ti koji donosimo neke odluke, niti smo mi ti čije se poverenje traži u smislu realizacije onoga što je obaveza, to je uvek pitanje za vlast. Druga stvar mi smo zaista iskrenih namera otišli na prvi okrugli sto, tada bez posredovanja Evropljana. I tu izgubilo dva-tri meseca u prepucavanju. Kako da imate poverenje u te ljude kada sednete sa njima za sto, a onda sutra imate naslove režimskih tabloida koji su najstrašnije upereni protiv opozicije, koji bukvalno satanizuju opoziciju. Došlo se dotle da smo optuženi da želimo da organizujemo ubistvo Aleksandra Vučića dok traju ti pregovori.

To jeste pitanje.

Ali to nije pitanje za mene.

Jeste i za vas jer ste vi važan akter političkog života, vaša stranka, vaš savez.

Ne mogu ja da idem i da zavrćem uši nekom iz SNS, da ga disciplinujem i da mu kažem nemojte to da radite.

Pitanje je i za opoziciju i za vlast. Da li kao opozicija imate ideju kako ta situacija može da se otkoči, da se izađe iz tog ekspres lonca?

Evo, na taj način kao što smo predložili, da mora da se određeno vreme primeni ono što je dogovoreno. Neka se stavi moratorijum na uzajamne napade, zašto da ne. Hajde da vidimo da se ti tabloidi stave pod kontrolu, direktno ako treba, da izađe Aleksandar Vučić i kaže – evo, od danas nema više satanizacije. Ja bih to jako cenila zaista, a garantujem da bi se već za šest meseci ta slika promenila. Ali to ne ide, jer oni funkcionišu po principu kao da vi sad uzmete od mene izjavu, a onda kolegi u redakciji diktirate nešto što ja uopšte nisam rekla i tako pravite metu od svih nas. 

 

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Kada je reč o lokalnim izborima postoje informacije o navodnom formiranju grupa građana od članova stranaka koje su za bojkot, a koje će učestvovati na tim izborima.

Nema grupa građana, bojkotujemo sve izbore. Što se nas tiče, izbori ne postoje.

Pitanje je sada kakvi su planovi Saveza za Srbiju, šta je strategija delovanja?

Pravimo planove, koje ne mogu sada da iznosim, jer bi to bilo amaterski. Ne želimo u ovom trenutku da govorimo o planovima, jer znamo sa kim imamo posla. Tu smo sad na onom nivou poverenja o kome vi govorite. Ne želim da se zloupotrebi bilo šta od onoga što bih mogla da vam kažem i što bih želela u osnovi da kažem, ali znam kakvu stoglavu hidru imamo preko puta, o čemu govore i štrajk glađu vlasti protiv opozicije, mitinzi vlasti protiv opozicije, satanizacija ljudi koji neće da izađu na izbore.

Vi pripremate nešto što niste spremni da odate javnosti još?

Da.

A kada ćete nastupiti sa tom idejom, za koju su vam verovatno potrebni građani?

Tako je, verujem da će ta crvena tačka biti dan raspisivanja izbora.

Dakle, na taj dan počinju akcije sa ciljem da se izdejstvuje ta tehnička vlada i stvore uslovi za normalne i fer izbore?

Potpuno je izvesno da je to sad neki postizborni ili post farsično izborni period i u tom smislu, plan je da, uprkos ovome što će se oni održati, takvi nesrećni i lažni na proleće, mi težimo ka tome da se izdejstvuju vanredni izbori u regularnim uslovima. To je ono kako ja vidim taj rasplet.

Uprkos formiranju neke buduće, vlade vi ćete tražiti smenu te vlade i…

…To će biti nelegitimna vlada i naravno da ćemo mi tu nelegitimnost dokazivati.

Svakog utorka obraćate se ovde u skupštini novinarima i govorite uglavnom o aferama vezanim za namensku industriju. Neke podatke od tih koje ste izneli dobili ste i od insajdera iz institucija?

Da, i na tome sam se više puta zahvaljivala javno i ljudima iz državnih organa, ljudima iz policije, vojske i anonimnim uzbunjivačima, što je dobar signal za mene, naročito kao narodnu poslanicu. Prvo da su se ljudi ohrabrili da pomognu i to je jako važno, zato što se trudim da ne improvizujem, da mi ne bude osnov – priča se po gradu ili čuli smo, nego da sve što sam iznosila mogu da dokumentujem. Vi sada imate naprosto jednu hronologiju, jer su te teme godinama bile ispod radara.

Niste jedini koji se pozivate na insajderske informacije, da li biste rekli da je reč o incidentima ili je počelo nešto iznutra u institucijama da se dešava, pa se ljudi ohrabruju?

Ovo drugo. I to jedan od najvećih rezultata ovih protesta, bez obzira što su kritike na račun broja ljudi na ulici. Postoje ljudi koji ne mogu da spavaju, ukoliko su svedočili nekom kršenju zakona, nekoj koruptivnoj radnji, nekom pritisku, nekom mobingu, nekoj zloupotrebi, a da nam u toku dana ne pošalju te podatke ili informacije. Naravno da ih proveravamo, da ne idemo grlom u jagode, pa sve što dobijemo objavimo. To bi bilo neodgovorno, ali zaista je količina informacija koje ja sada dobijam na dnevnom nivou takva da mogu već da pravim dosijee po sektorima, po ministrima ako hoćete. Sigurna sam da su se ljudi ili uzbunjivači, kako god želite da ih okvalifikujete, iz institucija i organizacija ohrabrili i da su i počeli da veruju da se ova vlast kruni.

Ali nekako se nema utisak u javnosti da opozicija uspeva da kapitalizuje te afere?

Naravno da je teško kapitalizovati jednom nedeljno, utorkom na konferenciji za novinare ili po ovim nezavisnim medijskim ostrvima kao što je Istinomer ili neki drugi medij, koji naravno imaju ograničen domet i koji su naprosto retki. Kada je Suzana Vasiljević, savetnica Vučićeva, razvila onaj papir u jednoj emisiji i rekla da ima 18 medija koji informišu redovno o opoziciji, nije pomenula da u Srbiji ima preko 2.000 registrovanih medija, portala i tako dalje. Dve hiljade u odnosu na 18! E o tome se radi. I zato mi tražimo slobodne medije, ne da budete naklonjeni meni, već da imate mogućnost da čujete i drugo mišljenje u raznim oblastima, pa i građane. Pa nema taj RTS samo „Upitnik“ ili „Beogradsku hroniku“, mi smo zaboravili čitavu lepezu informativnih emisija gde je važno da se čuje i neka druga strana, o tome se radi.

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović