SZO: Srbija u grupi zemalja sa sporadičnim slučajevima obolelih

Na osnovu epidemiološkog statusa zemlje, Svetska zdravstvena organizacija daje preporuke o broju testiranja. Srbija je u drugoj grupi, odnosno spada u zemlje sa sporadičnim slučajevima obolelih. Ovo je za Istinomer rekao Marjan Ivanuša, šef Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Srbija se trenutno nalazi u epidemiološkom statusu zemlje sa sporadičnim slučajevima obolelih od korona virusa, odnosno drugoj grupi, kojoj Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje ispitivanje sumnjivih slučajeva i ispitivanje kontakata potvrđenih slučajeva, kao i testiranje pacijenata koji su identifikovani putem nadzora bolesti disajnih puteva.

Šef SZO u Srbiji Marjan Ivanuša za Istinomer objašnjava da se zemlje po epidemiološkom statusu klasifikuju u tri kategorije: one bez slučajeva COVID-19 ili sa svega nekoliko slučajeva, zatim zemlje sa sporadičnim slučajevima i klasterima (skupom) slučajeva i, na kraju, na one u kojima postoji prenos virusa u zajednicu. U zavisnosti od epidemiološkog statusa zemlje, SZO menja i preporuke za broj testiranja.

A početkom ove nedelje, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare direktno je naglasio ulogu samog testiranja u borbi sa korona virusom.

„Ne možete gasiti vatru s povezom preko očiju i mi ne možemo da zaustavimo ovu pandemiju, ako ne znamo ko je zaražen”, objasnio je generalni direktor SZO.

„Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje: ‘Testirajte, testirajte, testirajte!’ Testirajte svaki sumnjiv COVID-19 slučaj. Ako su pozitivni, izolujte ih i pronađite sve sa kojima su bili u kontaktu do dva dana pre razvoja simptoma, pa testirajte i te ljude“, istakao je Gebrejesus.

Povezan sadržaj
Tamara Tančić 4. 3. 2020.

Marjan Ivanuša objašnjava da je Gebrejesus ovim želeo da ukaže na značaj testiranja u svim zemljama, ali da će se ono sprovoditi na osnovu preporuke SZO, u skladu sa kapacitetima, kontekstom i situacijom u kojoj se nalazi određena država kada je u pitanju epidemija.

„Strategije zemalja, što se tiče testiranja, treba da se prilagode scenarijima prenosa virusa, u rasponu od testiranja u širokom obuhvatu, do samo testiranja najtežih, hospitalizovanih pacijenata. Situacija mora biti prilagođena scenariju, kapacitetima i kontekstu zemalja“, rekao je Ivanuša za Istinomer.

 

Testiranje i izolacija samo zajedno donose rezultat

 

Generalni direktor SZO Adhan Gebrejesus je, takođe, kazao da je primećeno da zemlje ulažu velike napore u sprečavanje širenja prenosa zaraze tako što zatvaraju škole, otkazuju sportske događaje i druga okupljanja, ali nije zapaženo da iste napore ulažu i u hitnu izolaciju i testiranje, što je zapravo, kako je napomenuo, ključno u ovoj situaciji. Upozorio je da ovakve mere mogu da pomognu da se smanji prenos infekcije, ali da one nisu i dovoljne da se epidemija okonča. Naglasio je da samo kombinacija ovih metoda donosi rezultat.

Dok iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju „Testirajte, testirajte, testirajte“, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković kaže da testova za detekciju korona virusa ima sasvim dovoljno, ali da se u Srbiji ne gleda samo ukupan broj testiranih, već da je ključ u suzbijanju lanca infekcije.

„Ne gledamo samo ukupan broj testiranih – mnogo nam je važna činjenica i konstatacija, pošto smo u svemu tome saglasni i sa našim kolegama iz Kine, koje imaju najviše iskustva u ovome, da je ključ svega u suzbijanju lanca infekcije, odnosno brzine prenosa virusa“, objasnio je na konferenciji za novinare Gojković, dodajući da nema razloga za brigu.

 

Broj testiranih i obolelih

 

Danas je do 8 časova testirano ukupno 545 osoba, a od toga je 118 potvrđenih slučajeva na virus COVID-19. Čini se da bi veći broj testiranih značio i veću mogućnost da se otkrije više osoba pozitivnih na ovaj virus. Epidemiolog Zoran Radovanović je za Glas Amerike objasnio da je u Srbiji izvršeno malo testova, jer su relativno skupi i da dosadašnji mali broj testiranih skriva pravi broj zaraženih korona virusom u Srbiji.

Podsetimo, krajem prošle nedelje BIRN je objavio da se Srbija nalazi na začelju svetske liste po broju testiranih. Tada je Istinomer saznao da ne postoje uslovi da se testiraju svi koji to traže, već samo oni za koje postoji velika sumnja da su zaraženi korona virusom.

 

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Velimir Ilić