„Svitac“ sleteo na kolektor

Početkom maja, taman pred izbore, u Zaječaru je svečano otvoreno novo obdanište „Svitac“. Mališani se, međutim, u njega još nisu uselili, niti će sve dok se ne izmesti kolektor na kome je vrtić izgrađen.

Dugo priželjkivana i gromoglasno najavljivana izgradnja novog vrtića u Zaječaru, sa simpatičnim imenom „Svitac“, otegla se kao gladne godine. Novi objekat, lociran pored „Mrkonjićevih“ zgrada na desnoj obali Crnog Timoka danas izgleda potpuno završeno, čak je zvanično otvoren pre sedam meseci, ali je potpuno pust.

Više od 150 mališana, koliko ih čeka da se usele u njega, još ne mogu da pohađaju tu ustanovu. Zašto je tako zvaničnog objašnjenja nema, ali se pouzdano zna da vrtić, u koji je još pre izvesnog vremena uneta i gotovo sva oprema, nema upotrebnu dozvolu. To i nije neko veliko iznenađenje jer su i drugi pred izbore „otvoreni“ objekti građeni iz NIP-a i budžeta grada Zaječara, poput sportske hale u Kotlujevcu, javne garaže sa zelenom pijacom, kao i zatvoreni bazen na Kraljevici, još uvek bez upotrebne dozvole. Zapanjujuće je to što je „Svitac“ izgrađen na kanalizacionom kolektoru, pa će mališani morati da se strpe dok kanalizacione cevi ne budu izmeštene, čime će se stvoriti uslovi da ovaj isčekivani objekat dobije upotrebnu dozvolu i zaista bude predat na upotrebu onima kojima je namenjen. Ali, krenimo redom.

Kad rotarijanci ne mogu, uskače kum

O potrebi da Zaječar pored „Đurđevka“, „Zdravca“, „Ljiljana“, „Maslačka“, „Nevena“ i „Plamenka“, u kojima ima mesta za oko 860 mališana, dobije još jedan vrtić, govori se već odavno. Negde krajem 2009. godine zaječarski Rotari klub je najavio da će ga izgraditi u naselju „Vlačić“. Određena je i raščišćena lokacija i – na tome se završilo. Potom je gradska vlast odlučila da se novi vrtić izgradi na desnoj obali Crnog Timoka, poznatoj kao Popova plaža, a gradonačelnik Boško Ničić je, odgovarajući na pitanja sugrađana, najavio da će lokacija u naselju „Vlačić“ biti iskorišćena za izgradnju „prihvatilišta za nezbrinute“.

Projekat za izgradnju vrtića izradilo je preduzeće „Kolubara“ iz Mionice, u kome je većinski vlasnik Miroslav Stefanović, kum gradonačelnika Ničića. Ugovor o izgradnji, vredan 85.782.800,84 dinara sklopljen je 8. oktobra 2010. godine. Potpisali su ga ministarka Verica Kalanović, u ime Ministarstva za nacionalni investicioni plan, gradonačelnik Zaječara i Boban Banković, u ime izabranog izvođača radova GPD „Banković“ d.o.o. iz Crne Trave. Rok za izgradnju je utvrđen na 180 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

Radovi su krenuli i dobro odmicali, pa je krajem 2011. godine na pitanje jedne sugrađanke „hoće li do januara 2012. biti u funkciji obdanište Plaža“, gradonačelnik Zaječara optimistički odgovorio:

„Radovi na obdanistu ‘Popova plaža’ privode se kraju. Predstoji ozbiljno opremanje istog što iziskuje dodatna ne baš mala sredstva kako iz gradskog budžeta, tako i iz sopstvenih izvora ‘Djulića’. Nadam se, shodno dinamici priliva sredstava u januaru, da ćemo ovaj posao uspešno privesti kraju i da će deca najkasnije do kraja februara (2012.) ući u ovaj, u Istočnoj Srbiji, najmoderniji predškolski objekat.“ (sajt www.zajecar.eu, 8. 12. 2012. godine)

Svečano (ne)otvaranje

To Ničićevo obećanje nije ispunjeno. Štaviše, tri meseca nakon što je dato potpisan je ugovor o dodatnim radovima jer se ispostavilo da je projekat koji je uradila firma „Kolubara“ imao propuste. Zvanično to nikada nije nigde saopšteno, ali se pročulo da su u njemu manjkali radovi na fasadi i na hidroizolaciji. Ugovor o dodatnim radovima potpisan je 13. marta 2012. godine. U ime Ministarstva za nacionalni investicioni plan potpisao ga je državni sekretar Milan Đokić, u ime grada Zaječara zamenik gradonačelnika Srećko Nikolić, a u ime izvođača već pomenuti Boban Banković. Vrednost dodatnih radova utvrđena na 12.950.134,79 dinara pala je na teret budžeta grada Zaječara. Rok za završetak dodatnih radova utvrđen je na 90 dana od dana uvođenja u posao.

Nepuna tri meseca kasnije, tačno pre početka predizborne tišine, otvoreno je obdanište sa imenom ‘Svitac’. Uz presecanje crvene trake i aplauze, saopšteno je da će u njemu biti mesta za 250 dece tj. koliko ih inače ima na listi čekanja. Ali, od tada nijedan mali Zaječarac nije kročio u zgradu koja je namenjena njima. Prošlo je sedam meseci, a građanima Zaječara još niko do danas nije saopštio šta je pravi razlog tome. Niti će im, verovatno, ikada biti saopšteno ko je kriv zbog manjkavog projekta i izgradnje na kolektoru. Ili će se, možda, pronaći neka pravna smicalica da ostane na kolektoru, pa šta bude.