Sve više primedbi na račun kruševačkog Mardoka

Nakon osporavanja prava da uopšte kupuje medije zbog ranijeg sukoba sa zakonom, na račun Radoice Milosavljevića stiže i optužba da nije dostavio bankarske garancije u predviđenom roku.
Radoica Milosavljević, biznismen iz Kruševca, nije u predviđenom roku ispunio obavezu iz kupoprodajnih ugovora da dostavi sve bankarske garancije za osam medija koje je kupio, saznaje Centar za vladavinu prava.  
Milosavljević je bio dužan da bankarsku garanciju za svaki ugovor dostavi Agenciji za privatizaciju u roku od pet radnih dana od dana potpisivanja ugovora. Centar u saopštenju tvrdi da on taj rok nije ispoštovao, a prošla su već dva meseca. Agencija je ugovore sa Milosavljevićem potpisala 15. oktobra prošle godine. 
*
Radoica Milosavljević – vlasnik osam medija / Foto: N1

Istinomer je pokušao da dobije komentar Milosavljevića, ali je on, nakon što je čuo da je reč o novinaru Istinomera – spustio slušalicu, i na ponovljene pozive se nije javljao. U Ministarstvu privrede, koje je nakon gašenja Agencije za privatizaciju preuzelo poslove nadzora privatizacije, samo su nezvanično potvrdili da su navodi o nedostavljanju garancija tačni.

Radoica Milosavljević koji dosad nije imao nikakve veze sa medijskim biznisom, kupio je čak osam medija u Srbiji za 280.000 evra, a bio je zainteresovan za kupovinu i novinske agencije Tanjug. Milosavljević, među Kruševljanima poznat pod nadimkom Maša, nekadašnji je visoki funcioner Socijalističke partije Srbije i zamenik gradonačelnika Kruševca do 2012. godine. Iako se više ne bavi politikom, veruje se da je u privatizaciji zastupao Srpsku naprednu stranku koja u Kruševcu ima jako uporište.
Milosavljević je Agenciji trebalo da dostavi garancije za sledeće medije: 40.000 evra za RTV Pančevo, 150.000 evra za Radio televiziju Kragujevac, 30.000 evra za RTV Caribrod Dimitrovgrad, 30.000 evra za Televiziju Požega, 15.000 evra za RTV Brus, 14.000 evra za Radio televiziju Kruševac, 6.500 evra za Televiziju Pirot i 1.500 evra za Centar za informisanja Novi Kneževac, navodi se u saopštenju Centra. Dakle, kad se sve sabere, reč je o garancijama ukupne vrednosti  287.000 evra.
Centar za vladavinu prava postavlja pitanje Ministarstvu privrede, Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu kulture i informisanja da li će ovim povodom preduzeti konkretne mere raskida ugovora ili će progledati kroz prste Milosavljeviću. Prema dokumentu koji je Centar za vladavinu prava dostavio Istinomeru, Radoica Milosavljević je tek 13. januara od Agencije za privatizaciju zatražio prolongiranje obaveze dostavljanja bankarskih garancija za još 90 dana. Dakle, nije jasno šta su Agencija i Milosavljević radili od 15. oktobra do polovine januara, a od Ministarstva privrede Istinomer nije uspeo danas da dobije odgovore na pitanje da li je bilo i prethodnog prolongiranja roka.

“Takav zahtev u uslovima predizborne atmosfere naročito pogoduje političarima koje teže da uspostave potpunu kontrolu nad lokalnim medijima”, ocenjuje se u saopštenju Centra.

Bankarskim garancijama kupac medija garantuje da neće otuđiti imovinu privatizovanih medija, da će realizovati investiciono ulaganje, održati kontinuitet poslovanja, poštovati socijalni program i isplaćivati zarade zaposlenima. 

Kako Istinomer saznaje, nedostavljanje garancija nije jedini propust novog vlasnika. Naime, zaposleni u RT Kragujevac koju je Radosavljević kupio 15. oktobra 2015. godine za 85.000 evra, kažu da nisu primili zaradu za novembar i decembar prošle godine. Medijska udruženja i organizacije koje se bave nadzorom privatizacije i ranije su ukazivale na ozbiljna kršenja zakona u prodaji medija o kojima je Istinomer pisao, a između ostalog, dovela su u pitanje i pravo Milosavljevića da uopšte učestvuje na licitacijama.
Naime, Milosavljević je ranije osuđivan, a prema nekim tumačenjima član 12 Zakona o privatizaciji njega diskvalifikuje kao kupca. Taj član kaže da kupac ne može biti lice koje je osuđivano za krivična dela protiv života i tela, krivična dela protiv imovine, krivična dela protiv privrede, krivična dela protiv službene dužnosti, krivična dela protiv zdravlja ljudi i krivična dela protiv javnog reda i mira ili protiv koga je pokrenut krivični postupak za ta krivična dela. Entertainment media grupa, koja je Milosavljeviću bila konkurent na nadmetanju za prodaju RTV Pančevo, zatražila je od Agencije za privatizaciju da razmotri da li je Milosavljević, koji i sam priznaje da je osuđivan, mogao da učestvuje u privatizaciji. Taj postupak razmatranja i dalje traje.
Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao je za Istinomer da uopšte nije iznenađen što se ovaj kruševački biznismen ponovo spominje u kontekstu propusta u vlasničkoj transformaciji medija. 

„Plašim se za sudbinu medija koje je kupio Radoica“, rekao je Obradović i dodao da će od nadležnih tražiti da se izjasne o svim primedbama na račun novog vlasnika medija.

Prema njegovim rečima, Radoica postaje ozbiljan problem koji prevazilazi okvire jednog medija i dovodi u pitanje proces privatizacije. 

“Ne bih da se obistine slutnje da je cilj kupovine medija da posluže jednokratno za predstojeće lokalne izbore, ali mi se čini da takve tvrdnje sve više imaju osnova”, kaže Obradović.