Sve po starom u Novom Pazaru

Bezbednosna situacija u Novom Pazaru godinama je – loša. Kada se nezadovoljni građani oglase, protesti traju nekoliko dana, zvaničnici ocene da je bezbednost u Novom Pazaru ugrožena, a onda se sve utiša i, naravno, ništa ne promeni. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović smatra da država mora da garantuje bezbednost svim građanima i time dokaže da postoji na svakom delu teritorije. Načelnik Policijske uprave Novi Pazar Dragan Terzić ističe da je policija samo jedna od karika u lancu kao i da se o bezbednosti raspravlja u Savetu za bezbednost Novog Pazara – koji opet ne funkcioniše.

Ubistvo vlasnika menjačnice u Novom Pazaru Enesa Ajdinovića u septembru ove godine, izazvalo je veliko nezadovoljstvo kod građana koji su protestom tražili smenu načelnika Terzića. Ovo ubistvo podsetilo je na još niz nerazjašnjenih ubistava, a porodice ranije ubijenih su tog dana zajedno sa ostalim građanima naglasili da se u poslednjih nekoliko godina desio niz nerazjašnjenih ubistava i ocenili da je bezbedonosna situacija u gradu veoma loša.

Noseći transparente na kojima je pisalo „MUP 90-ih – MUP 2013, ima li razlike?“, „Uhapsite sebe“, „Novi Pazar, a ne Divlji Zapad“, učesnici protesta su prošli od centra grada do zgrade Policijske uprave, gde su uzvicima tražili ostavku načelnika Terzića.

Novi Pazar

Supruga ubijenog vlasnika menjačnice „Dolar“ u Novom Pazaru Haruna Alića, Binasa Alić rekla je tada da već dve godine pokušava da sazna istinu o ubistvu svog muža.

„Niko nije hteo da me sasluša u Policijskoj upravi i uporno nas lažu. Prvo su ubili mog muža, ostavili me sa četvoro dece, a sada i Enesa Ajdinovića, neka nam samo kažu ko je sledeći.
Radio Sto plus, 7. 6. 2013. godine

Nakon protesta ispred zgrade PU u septembru ove godine građani su otišli do zgrade Višeg suda u Novom Pazaru, odakle su se mirno razišli, najavljujući novi protest za nedelju dana, koji se nije dogodio, a ubistva i dalje ostala nerazjašenjena. Nakon niza kritika izrečenih na račun rada policije i protesta ispred zgrade Policijske uprave, pokrenuta je internet peticija i akcija prikupljanja potpisa za njegovu smenu. U Novom Pazaru su se, naime, u periodu od dve godine dogodila dva ubistva vlasnika menjačnica – Enesa Ajdinovića, a ranije i Haruna Alića, a nerasvetljena su i ubistva taksiste Mirze Radonjić, Avdije Šutkovića i Cige Hadžiabdića.

Podsećamo, smenu načelnika Terzića, još pre dve godine zatražio je ministar Sulejman Ugljanin, a tako je reagovao zbog privođenja njegovog sina Muhameda i još trojice mladića, za koje je rekao da su pretučeni u policijskoj akciji. On je tada zapretio i da će pozvati predstvanike međunarodne zajednice da dođu u Sandžak.

„Pozivam načelnika policije da zbog neprihvatljivog i nasilničkog ponašanja policije prema Bošnjacima u ovom gradu što pre podnese ostavku i napusti Novi Pazar.“
Radio Sto plus, 4. 11. 2011. godine

Sa druge strane, načelnik policije u Novom Pazaru Terzić tvrdio je da policija nije primenila silu tokom utvrđivanja identiteta četvorice maloletnika.

„Ne želimo da polemišemo sa bilo kim, ali pre nego objavimo zvanično saopštenje, moram da stanem u odbranu policajaca i potvrdim da apsolutno nije tačno da je primenjena bilo kakva sila u tom slučaju.“
Beta, 4. 11. 2011. godine

Pitanje bezbednosti u Novom Pazaru pokrenulo se i ubistvom Fatmira Metića, koji je nastradao u septembru u samom centru Novog Pazara pred više desetina prolaznika. Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ocenio je tom prilikom da policija „ne može da uspostavi red i mir“ i da su promene neophodne. Načelnik Policijske uprave u Novom Pazaru tada je izjavio da ubistvo Metića nije destabilizovalo grad i dodao da je ubica Samir Koca, zvani „Jenki“, za kojim je raspisana poternica. Po njegovim rečima, policija – hapsi i podnosi prijave, a uspeh u borbi protiv kriminala dolazi samo ako i svi drugi urade svoj deo posla i ukoliko je kazna odgovarajuća, uključujući Savet bezbednosti u Novom Pazaru.

Rasim Ljajic

„Pošto to telo (Savet za bezbednost Novog Pazara) ne fukcioniše, sada mogu reći da ubistvo Metića nije moglo da destabilizuje stanje opšte bezbednosti u gradu.“
Radio Sto plus, 4. 9. 2013. godine

Poslednje ubistvo u Novom Pazaru bilo je povod da se oglase gotovo svi zvaničnici, kada je ocenjeno da je bezbednost ugrožena i da se nešto mora menjati u organima zaduženim za bezbednost grada.

”Grad je postao mesto u kojem je veoma opasno živeti i raditi. Vrlo brzo ćemo tražiti sastanak sa premijerom i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i direktorom policije Miloradom Veljovićem, gde ćemo probati da nađemo rešenja za izlazak iz ove teške bezbedonosne situacije, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Меho Mahmutović“.
Radio Sto plus, 4. 9. 2013. godine

Istog meseca Novi Pazar je posetio i ministar pravde Srbije Nikola Selaković koji je tada ocenio da loša bezbednosna situacija u Novom Pazaru ne ide u prilog ni građanima, a ni državi.

“Smatram da je neophodna bolja saradnja na liniji policija tužilaštvo. Prvog oktobra se stvaraju uslovi da počne tužilačka istraga i tada treba delovati i na personalnom nivou. Takođe, pozivam i ministarstvo unutrašnjih poslova da hitno reaguje, poseti Novi Pazar i pokaže spremnost da se bezbednosna situacija u ovom gradu popravi.“
Radio Sto plus, 9. 9. 2013. godine

Već pokrenutu diskusiju o stanju opšte bezbednosti u Novom Pazaru dodatno je uzburkalo kada je mladić u oktobru nožem ranio četvoricu učenika Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru, koji se kasnije sam predao policiji. Povodom ovog događaja oglasio se i predsednik Saveta za bezbednost Novog Pazara Hajrudin Hajrović koji je zatražio od policije da se hitno izjasni o stanju bezbednosti u gradu.

„Želimo da na institucionalan način nađemo rešenje za alarmantno stanje u gradu. Siguran sam da u ovom gradu ima snage, institucija i dobre volje da se stvari rešavaju, i da više niko nema pravo da žmuri pred nečim što je loše. Svi smo jednako odgovorni za stanje bezbednosti u gradu i potrebno je da napravimo plan da prevaziđemo probleme.“
Radio Sto plus, 2. 10. 2013. godine

Na nedavno održanom okruglom stolu “Unapređenje uslova života i ljudske bezbednosti u Srbiji” ocenjeno da je za poboljšanje bezbednosti u Novom Pazaru i Sandžaku potrebno popraviti ekonomsko, socijalno i zdravstveno stanje građana, ali da je pre svega najvažnija njihova fizička bezbednost.

“Kao gradonačelnik sam odgovoran za bezbednost svih građana, ali lokalna samouprava nema nikakve ingerencije nad policijom i tužilaštvom. To su republički organi i oni su osnovni postulati bezbednosti koji moraju obavljati svoj posao. Nemoguće je da policija danas nekog uhapsi, a da on sutra slobodno šeta ulicom, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović“.
Radio Sto plus, 12. 12. 2013. godine

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Daniel Ruh je istakao da je neophodan zajednički trud gradskih vlasti, civilnog sektora, medija i drugih aktera u procesu stvaranja bezbednosti na lokalnom nivou.

“Sukobi, netolerancija, pretnje i nasilje zagađuju okruženje koje onda nije privlačno ni za život, a ni ulaganje. Svi lokalni akteri moraju zajednički raditi na unapređenju bezbednosti, kako bi poslali signal poverenja investitorima koji su zainteresovani za ulaganje u ovaj kraj.“
Radio Sto plus, 12. 12. 2013. godine

Aktivistkinja nevladinog sektora Aida Ćorović naglasila je da građani Novog Pazara i Sandžaka žive u “ekstremno nebezbednom okruženju”.

Aida Ćorović

“Ovo je pogranično područje i kao takvo je školski primer trgovine ljudima i narkoticima koja opterećuje naš grad. Na žalost, mnogi politički i verski lideri čine sve kako bi destabilizovali ovaj kraj, a pri tom je država gluva i slepa za sve što se dešava u Sandžaku, pa smo prepušteni sami sebi”.
Radio Sto plus, 12. 12. 2013. godine

Upravo Aidi Ćorović pre nešto manje od mesec dana zbog ugrožene lične bezbednosti dodeljena je stalna policijska pratnja.

„Povod za ugrožavanje moje bezbednosti je nedavna izjava u vezi sa prisiljavanjem žena na hidžab u Sandžaku, ali i predstava ‘Sedam’ u kojoj ja govorim tekst silovane Pakistanke.“
Radio Sto plus, 27. 11. 2013. godine