Studenti i radnici zajedno na “Protestu protiv diktature”

Na čelu kolone devetog dana “Protesta protiv diktature” transparent “Radnik nije rob”, pošto su se protestu pridružili radnici IMT u Rakovici i sindikalni predstavnici. Minutom ćutanja odata pošta radniku Goše Draganu Mladenoviću i novinaru Slavku Ćuruviji.

Pre početka šetnje beogradskim ulicama, učesnicima devetog po redu “Protesta protiv diktature”, ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, obratio se predsednik Ujedinjenog sindikata Sloga Željko Veselinović, koji je rekao da mladi ne žele da žive u zemlji u kojoj “Vučićevi investitori daju platu 200 evra i u kojoj radnici moraju da nose pelene za 200 evra”.

“Srbija je danas zemlja na dnu Evrope po svim parametrima, najniža prosečna plata u Evropi, najniža minimalna plata u Evropi, najveća stopa nezaposlenosti u Evropi, po svemu smo najgori, po stopi siromaštva smo drugi u Evropi”, rekao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, radnici su zloupotrebljeni u vreme izbora.

“Ovde imamo izborni sistem u kome svako može da krade, a izbore dobija onaj ko najviše potkupi, podmiti, koji najviše zaplaši i koji dovede najviše radnika javnih preduzeća na silu na mitinge, a posle toga i na glasanje”, naglasio je Veselinović.

Okupljenima se obratio i predsednik Udruženog sindikata Sloga u kruševačkoj fabrici Trajal Vladica Tomašević, koji je nedavno dobio otkaz uz obrazloženje da je tehnološki višak. U tom sindikatu, međutim, smatraju da je Tomašević otpušten zbog pozivanja radnika da podrže “Protest protiv diktature”.

*
Studenti i radnici u šetnji devetog dana protesta / Foto: Istinomer


Ispred zgrade Vlade odata je počast radniku Goše Draganu Mladenoviću, koji je nedavno izvršio samoubistvo, posle čega je kolona krenula u šetnju Nemanjinom, preko Slavije, zatim Beogradskom ulicom, Bulevarom kralja Aleksandra do Vukovog spomenika. U koloni su se mogli videti poruke podrške radnicima Goše iz Smederevske Palanke, kao i radnicima fabrike Fori tekstil iz Kragujevca, zatim transparenti “Ni Vučić, ni DOS, već radni narod”, “Svi smo mi IMT”, “Radnici Goše bez predaje”, “Narod gladuje, elita se raduje”. Čuli su se i povici “Bando buržujska” i “Studenti, radnici, zajedno smo najjači”.

Studenti, među kojima je bila i veća grupa sa Hemijskog fakulteta u belim mantilima, nosili su parole “Mladost se ne umara, a vi?”, “Masa je mama”, a na čelu kolone razvijen je veliki baner na kome piše: „Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava“.

*
Jedna od poruka sa protesta / Foto: Istinomer

Kolona je, već ubičajeno, zastala ispred zgrade RTS, gde su demonstranti uzvikivali “Hoćemo uživo”, “RTS-SNS” i “Javna kuća Srbije”. Sa razglasa je od RTS-a zatraženo da javni servis objektivno izveštava o protestima.

„Nalazimo se ispred RTS-a, mislim da su nas dovoljno čuli. Zamolio bih, s obzirom da su javni servis, s obzirom da ih svi mi plaćamo da malo objektivnije izveštavaju sa ovih protesta, da direktno uključuju da vide koliko ljudi ima ovde u Beogradu, koliko nas ima nezadovoljnih i koliko tražimo njihovo objektivno izveštavanje.”

Nakon toga, minutom ćutanja je odata pošta i novinaru i publicisti Slavku Ćuruviji, koji je ubijen na današnji dan, pre 18 godina. 


Podsećamo, studenti su odmah na početku protesta zahtevali ostavke glavnog i odgovornog urednika RTS-a i urednika informativnog programa, zbog “režimskog izveštavanja i neravnopravne zastupljenosti kandidata”, kao i smenu članova Saveta REM-a, zbog nereagovanja na prekršaje i prijave, koje se odnose na neravnopravnu zastupljenost predsedničkih kandidata na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija i Fondacija Slavko Ćuruvija danas su stali iza ovih zahteva.

“Dok desetine hiljada građana svakodnevno protestuje tražeći promene, rukovodstva javnih servisa ignorišu stvarnost koja im viče i zviždi sa ulica, i umesto da budu u službi javnosti zbog koje postoje, aktivno servisiraju stvaranje paralelnog univerzuma SNS-a u kojem je uvek sve u najboljem redu – a ako nešto i nije u redu, dovoljno je tvrditi da ne postoji. Ako ni zbog čega drugoga, a razloga je veoma mnogo, onda zbog ovoga rukovodstva javnih servisa moraju pod hitno da podnesu ostavku i prestanu da sramote novinarsku profesiju”, navodi se u zajedničkom saopštenju novinarskih udruženja.

*
Demonstranti ispred Skupštine Srbije, gde je i završen protest / Foto: Istinomer