Strazbur presuđuje o ustavnosti smanjenja penzija

Odluka Ustavnog suda da Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije u suprotnosti sa Ustavom predstavlja politički pamflet, a penzioneri će zaštitu svojih prava potražiti na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, ističu u Udruženju sindikata penzionera Srbije (USPS). Oni navode da se Ustavni sud „teško ogrešio“ o Ustav Srbije,  donoseći „političku, a ne pravnu odluku“. Ustavni sud Srbije je 23. septembra utvrdio da nema osnova za postupak ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, a istaknuto je da se Zakonom “uvode interventne mere koje se preduzimaju da bi se u uslovima ekonomske krize očuvala finansijska održivost penzijskog sistema, što konkretno znači mogućnost redovne isplate penzija”.

*
Penzioneri će pravdu tražiti u Strazburu / Foto: Dragan Kujundžić

Ali, Milorad Vujasinović, predsednik USPS-a kaže da sudije nisu ni ocenjivale ustavni zakon, već su se upustile u obrazlaganje razloga zakonodavaca za njegovo donošenje. 

„Sud se bavio procenom efekata, a ne Ustavom i zakonom. Takav je i zaključak da su mere u funkciji finansijske održivosti penzionerskog sistema, što nije pravna kategorija, već ekonomska. Oni su se bavili brojkama, procenjujući da većina penzionera nije obuhvaćena Zakonom. Da su sudije radile posao za koji nisu obučene pokazuje i podatak da su Zakonom, u stvari, pogođeni svi penzioneri. Direktno su oštećeni svi koji imaju više od 25.000 dinara, što je oko 700.000 korisnika, dakle polovina penzionerske populacije. Ali, oštećeni su i oni sa penzijom ispod 25.000 dinara, jer su ostali bez zakonom zagarantovanog periodičnog usklađivanja penzija sa porastom troškova života“, objašnjava Vujasinović, najavljujući da će pravdu potražiti na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

I Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, smatra da je Ustavni sud podlegao uticaju politike. On napominje i da u članu 20 Ustava piše da se dostignut nivo ljudskih prava ne može smanjivati. 

N1 info, 25. 9. 2015. godine
„U odredbama o ljudskim pravima nalazi se član 70. penzijsko osiguranje uređuje se zakonom, a Republika se stara o ekonomskoj sigurnosti. Dakle to je u kompleksu ljudskih prava. Ljudi su plaćali doprinos i niko ne može raspolagati sa tim novcem. Zašto? Pa zato što su to lična prava, a lična prava su neotuđiva. Ne može ih ni penzioner otuđiti kao korisnik, a ne može se ni nasleđivati to pravo“, izjavio je Ivošević.

Inače, USPS je krajem prošle godine podneo inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.  U ovom udruženju smatraju da je protivzakonito i protivustavno svako umanjenje penzija bez prethodno donetog rešenja o izmeni ranijeg pravosnažnog rešenja kojim je utvrđena visina penzije.