Stranci bez poslanika – 6.000 evra mesečno!

Da li Maja Gojković, članica predsedništva Srpske napredne stranke, preko Narodne partije, čiji je osnivač, dobija novac iz budžeta Srbije, iako ta stranka nema nijednog poslanika u parlamentu? Ovo pitanje nedavno je pokrenuto u medijima, ali nedoumice su i dalje ostale. Maja Gojković je pre neki dan odlučno odbacila optužbe.

Maja Gojkovic

„Oko još jedne stvari ste prozvani, a to je da od decembra, iako ste prešli u SNS, primate 8.000 evra mesečno kao Narodna partija.
To je apsolutna laž i samo su me neki moji saradnici u stranci zaustavili da ne tužim novine koje su to objavile. To je kompletna izmišljotina.“
NIN, 22. 8. 2013. godine

Međutim, u Ministarstvu finansija Istinomer je saznao da je Narodna partija mesečno iz republičke kase dobijala 826.636 dinara, a da posle rebalansa budžeta prima 647.388 dinara! Bez obzira na to što su dve poslanice Narodne partije (koje su sa liste URS ušle u Skupštinu Srbije) prešle u druge poslaničke klubove – Maja Gojković u SNS, a Dragana Đuković u Ujedinjene regione Srbije, novac za redovno finansiranje političkih subjekata i dalje leže na račun Narodne partije.

U dokumentu do koga je Istinomer došao jasno vidi da je ovoj stranci na ime finansiranja redovnih aktivnosti političkih subjekata, a u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, u julu isplaćeno 647.388 dinara.

 

NP

Dakle, iako je početkom decembra Maja Gojković obavestila javnost da Narodna partija, čiji je ona osnivač i predsednica, kolektivno pristupa SNS, to se, izgleda, nije dogodilo.

„Predsednica NP Maja Gojković saopštila je danas da je Predsedništvo te stranke odlučilo da postane kolektivni član Srpske napredne stranke, što je ta stranka, na upravo završenoj sednici Glavnog odbora, jednoglasno prihvatila.Naši pravni timovi, dodala je, razmotriće kolektivno članstvo s pravne strane i napraviće sporazum, jer je danas doneta politička odluka.
– Mi smo sada deo kolektivnog tima, odnosno SNS – zaključila je Gojkovićeva.“
Blic, 3. 12. 2012. godine

Prema tome, Maja Gojković nije kazala neistinu kada je rekla da ona ne dobija taj novac, ali nije razjasnila dilemu – NP i dalje postoji i ona (tačnije, oni koji su u stranci ostali), dobija od države mesečno sledovanje. Kao zastupnik stranke, umesto Gojkovićeve, upisan je sada Nebojša Korać, ranije predsednik novosadskog odbora te stranke.

FoNet, 1. 12. 2012.
Saradnik Maje Gojković, Nebojša Korać potvrdio je da je prošle nedelje GO NP dao saglasnost svom predsedniku da razgovara sa SNS.

Kako je, onda došlo do toga da i pored odluke o kolektivnom pristupanju SNS ova stranka i dalje radi, za Istinomer je objasnio Nebojša Korać:

„Tačno je da smo doneli odluku o kolektivnom učlanjenju, ali svakom članu je ostavljeno da na osnovu slobodne volje to uradi ili ne. Ta odluka o kolektivnom učlanjenju nije bila jednoglasna“, rekao je Korać, navodeći da je veliki deo članstva prešao u SNS, ali da „on nije“.

Nebojsa Korac

Korać kaže i da je ostao u „korektnim odnosima“ sa bivšom predsednicom, a na pitanje da li su tačne spekulacije da su pojedinci odustali od učlanjenja u SNS, jer bi to značilo da će ostati bez novca koji se na račun NP mesečno uplaćuje iz budžeta, odgovara da to „nije tačno“, ali dodaje da ta stranka „zapošljava troje ljudi i da tri porodice žive od tog novca“.

„Moramo da izmirujemo obaveze po osnovu ranije potpisanih ugovora: sa mobilnim operaterom, za plaćanje iznajmljenih prostorija, finansiramo naše redovne aktivnosti… Stvarno ne vidim razlog zašto se sada postavlja to pitanje. Naš uspeh je što smo održali stranku u životu.“