Štab Saše Jankovića: Podnosimo krivične prijave zbog krađe glasova

Članovima izbornog štaba Saše Jankovića koji su u petak uveče brojali glasove u zgradi Narodne skupštine nije bilo dozvoljeno da snimaju ponovno brojanje glasova, niti da vode paralelne zvanične zapisnike. Procedura uvida u izborni materijal zakonski nije uređena.
Štab Saše Jankovića najavio je krivične prijave protiv nepoznatih počinioca, ali i članova biračkih odbora na biračkim mestima gde su, kako su rekli, utvrdili nepravilnosti u izbornom materijalu u korist Aleksandra Vučića. 
U saopštenju koji je taj štab objavio ranije stoji da je njihov tim koji je u petak uveče dobio dozvolu za uvid u izborni materijal utvrdio ”skandalozne nepravilnosti”.  

”Samo u Novom Pazaru, prema zapisnicima sa dva biračka mesta, Vučič je „dobio“ 543 glasa (BM 27), odnosno 250 glasova (BM 85) više nego što ih zaista ima prema stanju zatečenom u vrećama sa glasačkim listićima. Potom, na biračkom mestu 31 u Loznici, Vučiću je pripisano 75 glasova kojih u džakovima, isto tako, nema. Slične i druge nepravilnosti uočene su i na ostalim od ukupno 25 biračkih mesta”, navodi se u saopštenju štaba Saše Jankovića.

Kako se dalje navodi, prostom računicom dolazi se do zbira po kojem je Aleksandru Vučiću na 25 biračkih mesta pripisano 964 glasa koje nije dobio, što prosečno po biračkom mestu iznosi 38 glasova. Ukoliko se ovaj prosek, uzet na slučajnom uzorku, pomnoži sa 8.396, koliko je ukupno biračkih mesta, sledi poražavajući zaključak da je Aleksandar Vučić potencijalno  ukrao čak 319.000 glasova. 

Ipak, danas je u svojim prostorijama i pred kamerama RIK otvorio džakove sa dva biračka mesta u Novom Pazaru, a kako je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao ”pregledom i vršenjem utvrđivanja rezultata utvrđeno je da su četiri glasačka listića osporena, koji mogu biti i greška”.
*
Predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević / Foto: FoNet

Kako je došlo do ovoga Vesna Rakić Vodinelić ne može da objasni, ali je rekla da osnovano sumnja da je u međuvremenu bilo nedozvoljenih radnji.

”Najviše što mogu da kažem kao pravnica jeste da izražavam ozbiljnu sumnju da su glasovi koji su prebrojani u petak nisu oni koji su brojani danas, pred kamerama”, rekla je Vesna Rakić Vodinelić na konferenciji za štampu.

Šta je prava istina, saznaće se posle sudskog procesa ukoliko ga bude jer će štab Saše Jankovića podneti krivične prijave kako protiv NN osoba, tako i protiv članova biračkih odbora na više biračkih mesta u koje je štab imao uvid. 

Na pitanje Istinomera da li postoje video snimci, zapisnik ili bilo koji drugi dokaz utvrđenja štaba Saše Jankovića, članice štaba koje su bile deo tima koji su brojali glasove, odgovorili su negativno. 

”Nije nam bilo dozvoljno unošenje telefona, samo smo smeli da unesemo prazan papir i grafitnu olovku. Sa nama su bili i službenici Narodne skupštine kao i predstavnici Srpske napredne stranke”, navela je Isidora Marinenko koja je imala uvid u izborni materijal.

RIK je ranije odbio zahtev opozicije da se ponovo broje glasovi sa svih biračkih mesta u Srbiji kojih ima oko 8.300. 

Nakon teških optužbi štaba Saše Jankovića, reagovao je i Vučić koji je novinarima na konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da je to ”notorna glupost” kao i da on nikada ništa nije ukrao. 


DJB: RIK krije rezultate izbora po biračkim mestima
Pokret “Dosta je bilo” saopštio je da već danima ne može od RIK-a i od Republičkog zavoda za statistiku da dobije preliminarne rezultate izbora sa do sada obrađenih 99,9 odsto biračkih mesta. U saopštenju navode da na taj način RIK pokušava da onemogući analizu izbornih rezultata i onemogući da argumentovano ukažemo na razmere izborne krađe.

”U januaru ove godine DJB je uradio analizu parlamentarnih izbora prošle godine i pregledao gotovo 8.400 zapisnika sa biračkih mesta. Trebalo nam je dugo vremena da obradimo sve podatke i utvrdili smo ogroman broj nepravilnosti i ukazali na krađu oko 300.000 glasova. Za ove izbore smo bili mnogo bolje pripremljeni. Imali smo mnogo više kontrolora na biračkim mestima. Za analizu nam nedostaju zvanični rezultati izbora sa biračkih mesta kako bismo mogli da ih uporedimo sa našim zapisnicima, kao i sa rezultatima prošlogodišnjih parlamentarnih izbora” naveo je pokret ”Dosta je bilo” Saše Radulovića.

Iz ovog pokreta poručuju da imaju osnovane sumnje da je Vučić, nakon što je obavio kupovinu glasova i preko kapilarnih glasova, bugarskih vozova i strahom naterao ljude da glasaju za njega, odradio i masovnu krađu glasova na svim onim biračkim mestima na kojima kontrola iz raznih razloga nije bila moguća.

”U krađi su učestvovale sve članice vladajuće koalicije. Tamo gde nije bilo adekvatne kontrole, a mislimo da se radi o više do 20 odsto uglavnom ruralnih biračkih mesta, glasove za Vučića su upisivali za sve one glasače iz biračkog spiska za koje se znalo da nisu tu i da neće glasati, uz prateće falsifikovanje potpisa”, naveli su u saopštenju objavljenom na sajtu ovog pokreta.

Naslovna fotografija: Fonet, Filip Stevanović