Šta sve kasni u Beogradu?

Gradske vlasti konstantno se hvale kako je Beograd jedno veliko gradilište. Obnavljaju se fasade, rekonstruišu se ulice i naravno, gradi Beograd na vodi. Međutim, čelni ljudi prestonice kao da su potpuno posvađani sa planovima – od obećanja o izgradnji metroa, preko rekonstrukcije trga Slavija i postavljanja sporne fontane na kružnom toku, izmeštanja autobuske stanice, izgradnje podzemnih garaža do rekonstrukcije ulice Kneza Miloša – gotovo da nema roka koji nije probijen za nekoliko meseci ili čak godina. Ali ni to nije sve. Osim nedostatka konsultacija sa građanima o budućem izgledu njihovog grada, kada se nešto i završi, to neretko bude “traljavo” – kao kada se tek postavljeni pločnici krpe i prepravljaju.

Gradski menadžer Goran Vesić je, gostujući u emisiji svog stranačkog kolege Vladimira Đukanovića Đuke na televiziji KCN, početkom februara 2016, najavio čitav niz infrastrukturnih projekata u Beogradu, uključujući i rekonstrukciju ulice kneza Miloša. Obećao je da će radovi u ovoj ulici početi u martu 2017.

Osim što je očigledno da radova nema ni u julu 2017, gradonačelnik Siniša Mali i gradski arhitekta Milutin Folić, u poslednje vreme više puta su izjavljivali da rekonstrukcija ove ulice kreće naredne godine, pa se i to može dodati na podužu listu neispunjenih obećanja.

*


Na sajtu Parking servisa mogu se videti detaljniji podaci o tome kako će izgledati rekonstruisana ulica i podzemna garaža.

Međutim, iz grada nam nisu odgovorili na pitanja zbog čega se kasni, dokle se stiglo sa usvajanjem potrebne dokumentacije, kada se očekuje početak radova i koliko će trajati rekonstrukcija, koja će, po Vesićevim rečima, biti rađena po ugledu na Madrid i Barselonu.

Zanimljivo je da je u istoj emisiji “Na kafi sa Đukom” u februaru 2016. Vesić govorio i o rekonstrukciji Slavije i obećao da će sve biti gotovo na jesen 2016, za šta je, takođe, već dobio ocenu neispunjeno.

“Slaviju ćemo početi da radimo u maju i ona će biti završena u roku od 155 dana jer će se raditi čitav dan a izvođači će biti posebno nagrađeni ukoliko posao završe ranije, jer se radi o značajnom saobraćajnom čvorištu.”

Tek početkom juna ove godine puštena je u rad nova fontana na Slaviji, koja je izazvala dosta negativnih komentara i pokrenula debatu da li “curi” ili “preliva”. Rekonstrukcija celog trga, prema novim najavama, trebalo bi da bude završena u novembru 2017 – više od godinu dana nakon prvobitnog roka.

Uz to su i radnici preduzeća MBA Ratko Mitrović – Niskogradnja, koji između ostalog, rade i Trg Slavija, prošle nedelje štrajkovali, zbog neisplaćenih zarada i neoverenih zdravstvenih knjižica, što bi, takođe, moglo da utiče na rokove za završetak radova.

Podsećamo da je gradski menadžer ranije obećao da u gradu više neće biti posla za ovu firmu, nakon kašnjenja radova na rekonstrukciji ulice Vojvode Stepe u beogradskoj opštini Voždovac. Vesić je bio izričit da će ovo preduzeće biti stavljeno na “crnu listu”, o čemu je Istinomer, takođe, pisao.

Beograd.rs, 4.4.2015. godine
“Za svaki dan kašnjenja biće naplaćeni veliki penali i taj izvođač neće više biti u prilici da radi nijedan projekat u Beogradu, jer će biti stavljen na crnu listu.”

Međutim, očito je da obećanja i rokovi nemaju obavezujuće značenje za gradske vlasti, koje ne zaostaju mnogo za republičkim, već postavljaju nove negativne standarde.

Tako je nedavno otvorena garaža Obilićev venac, opet sa pola godine zakašnjenja, a obližnji deo grada pretvoren je u pešačku zonu. Međutim, građani su nezadovoljni, jer je sada onemogućen pristup hitnim službama. Vesić odgovara da će taj problem biti rešen, da će biti nabavljeni potapajući stubići, ali ovoga puta ne kaže kada će se to dogoditi. Istinomer je po Zakonu o slobodnom pristupu infromacijama od javnog značaja od MUP-a tražio da li su od Sektora za vanredne situacije dobili dozvole za protivpožarne mere, u šta spada i prilaz za vozila hitnih službi, ali odgovor nismo dobili u zakonom predviđenom roku.

Na sve to, ni ono što je urađeno nije urađeno kvalitetno, o čemu svedoče popravke na tek popločanom Obilićevom vencu.