Šta su svetski državnici o koroni poručili svojim građanima ?

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića čuli smo da je Srbija spremnije nego najveći broj zemalja dočekala izazove korona virusa, jer je prethodnih godina vršila pripreme i ulagala mnogo u obnovu klinika. Istakao je da "imamo manje teške rezultate u vezi korona virusa nego mnoge zemlje, ali neće nam biti lakše već teže u danima koji dolaze”. Dodao je da ćemo imati “više slučajeva zaraze i one koje ćemo izgubiti kao što smo ih gubili i zbog sezonskog gripa, kardiovaskularnih bolesti i raka”, napominjući da ćemo “sve to prebroditi samo ako budemo ujedinjeni i solidarni.” A kako su se predsednici i premijeri vodećih zemalja sveta ovih dana obraćali građanima u svojim zemljama povodom epidemije korona virusa?

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ocenio je da je pandemija korona virusa najgora zdravstvena kriza ove generacije i upozorio Britance da najgore tek sledi. On je na konferenciji za medije objasnio da je Britanija ušla u drugu fazu četvorodelnog plana za borbu sa korona virusom. Istakao je da je Britanija učinila sve što se moglo učiniti kako bi se kupilo dragoceno vreme i da je sada ušla u fazu „odlaganja“, čiji je cilj da uspori širenje zaraze.

Boris Džonson / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Prema njegovim rečima, najgore tek dolazi i za nekoliko sedmica epidemija u Britaniji će dostići vrhunac.

„Mnoge porodice će ostati bez svojih voljenih pre vremena“, kazao je Džonson.

A nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu upozorila je da postoji mogućnost da se u Nemačkoj korona virusom zarazi do 70 odsto stanovništva.

Beta, 11. 3. 2020. godine
„Morate shvatiti da ako virus postoji, a stanovništvo još nije imuno na ovaj virus, nema vakcina ni adekvatne terapije, visok procenat, stručnjaci kažu od 60 do 70 odsto stanovništva, može biti zaraženo“, rekla je Merkel, dodajući da je prioritet Vlade sprečavanje širenja virusa te da su sve mere od velikog značaja jer se tako kupuje vreme. „Bez obzira na to šta radimo, nije uzalud“, kazala je kancelarka.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da na 30 dana prekida sva putovanja između SAD i Evrope u okviru mera za obuzdavanje pandemije. On je u obraćanju naciji iz Bele kuće, ujedno okrivio Evropsku uniju da nije delovala dovoljno brzo da se suoči sa novim virusom i naveo da su klastere tog virusa u SAD „posejali“ evropski putnici. Rekao je da se restrikcije putovanja neće primenjivati na Veliku Britaniju i da će SAD pratiti situaciju da utvrdi da li putovanja mogu da budu ponovo uspostavljena ranije.

Beta, 12. 3. 2020. godine
'Mi koristimo punu snagu savezne vlade i privatnog sektora da zaštitimo američki narod. Ovo nije konačna kriza. Ovo je samo trenutak u vremenu koji ćemo prevazići zajedno kao nacija i kao svet', rekao je Tramp.

A iz Kremlja je stigla poruka novinarima koji prate predsednika Ruske federacije Vladimira Putina, da ne dolaze na zvanične događaje ako se ne osećaju dobro, kako bi se osoblje predsedničke administracije zaštitilo od od korona virusa. Moskva je saopštila da su zvanično zabeležena 34 slučaja zaraženih i da niko nije umro. Kako se navodi, deo lekara je posumnjao u tu informaciju s obzirom na neujednačeno testiranje u zemlji.

Vladimir Putin / Foto: FoNet/Xinhua

Inače, Putin je još prošle nedelje kazao da je „Rusija na meti neprijatelja iz inostranstva koji šire lažne vesti o virusu korona kako bi izazvali paniku“. Njegovi komentari objavljeni su nakon što je ruska regulatorna agencija „Roskomanadzor“ saopštila da je blokirala pristup pojedinim objavama na društvenim medijima u kojima je bilo lažnih vesti o epidemiji virusa.

„Savezna služba bezbednosti izveštava da su lažne vesti organizovane, uglavnom iz inostranstva, ali, nažalost, to nam se uvek dešava. Svrha je jasna, širenje panike među stanovništvom“, naglasio je Putin.

A kabinet premijera Kanade Džastina Trudoa saopštio je da će premijer iz predostrožnosti i u skladu sa savetom lekara ostati u samoizolaciji 14 dana, jer je njegova supruga pozitivna na koronavirus.

„Takođe, po savetu lekara, on neće u ovoj fazi biti testiran pošto nema simptoma. Iz istog razloga, doktori kažu i da nema rizika za one koji su u skorije vreme bili sa njim u kontaktu“, piše u saopštenju.

S druge strane, Si Đinping, predsednik Kine, prve zemlje u kojoj je otkriven korona virus, poručio je Ujedinjenim nacijama da njegova zemlja želi da sprovede zajedničko istraživanje lekova i vakcina i ponudi „što veću pomoć“ zemljama u kojima se širi novi virus. On je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u telefonskom razgovoru rekao da se ekonomski i svakodnevni život u Kini postepeno vraćaju u normalu zahvaljujući „napornim nastojanjima“ na sprečavanju i kontroli korona virusa, preneli su kineski mediji.

„Kineski narod će definitivno pobediti epidemiju KOVID-19 i definitivno će ostvariti svoje ciljeve za ekonomski i socijalni razvoj“, rekao je kineski predsednik.

Si Đinping / FoNet/Xinhua

Inače, Si Đinping je u januaru, kada je širenje virusa u Kini počelo da dobija na intezitetu, rekao da je izuzetno važno da se preduzme svaka moguća mera u borbi protiv novog virusa.

Beta, 20. 1. 2020. godine
'Nedavna epidemija novog oblika virusne pneumnonije u Vuhanu i drugim mestima mora da bude shvaćena ozbiljno. Partijski komiteti, vlade i odgovarajuća odeljenja na svim nivoima treba na prvo mesto da stave živote i zdravlje ljudi', poručio je tada Si Đinping.

Naslovna fotografija: Pixabay.com