Šta su nam obećavali za 2015?

Obećanja vlasti, kao i prethodnih godina, ocenjivali smo više u odnosu na opoziciju, pre svega zbog izbornih rezultata koji su vladajućim strankama dali mandat da svoja obećanja sprovedu u delo.

Godina za nama prošla je bez izbora, osim nekoliko lokalnih, ali građani nisu ostali uskraćeni za obećanja da će biti više zaposlenih, novih fabrika ili novih kilometara puta. Dok su političari obećavali da vreme boljitka samo što nije, većinu tih obećanja, Istinomer je svrstao u kategoriju neispunjeno. 

Obećanja vlasti, kao i prethodnih godina, ocenjivali smo više u odnosu na opoziciju, pre svega zbog izbornih rezultata koji su vladajućim strankama dali mandat da svoja obećanja sprovedu u delo.

*
Sednica Vlade Republike Srbije / Foto: FoNet

Kao predsednik Vlade koji daje ubedljivo najviše izjava, po broju neispunjenih i ispunjenih obećanja prvi je Aleksandar Vučić. U svom ekspozeu premijer Vučić je za 2015. obećao reforme koje će u narednim godinama obezbediti bolji život. Tom prilikom se ponadao da će u ovoj godini tržišni uslovi dozvoliti privatizaciju “Telekoma Srbija”, kao i da će u EPS ući manjinski partner. Na kraju 2015. sve je ostalo na tim premijerovim nadanjima, a u nastavku izdvajamo neka od najvažnijih obećanja premijera i drugih članova njegovog kabineta koja su dobila ocenu na Istinomeru. 

NEISPUNJENO
Veliki broj izjava koje su politički funkcioneri davali u vezi sa Beogradom na vodi, dobilo je negativnu ocenu. Od obećanja o rokovima objavljivanja dugoočekivanog ugovora između Vlade Srbije i arapskih partnera, izmeštanja autobuske stanice iz centra Beograda zbog tog projekta, prodaji stanova do datuma početka gradnje. 
*
Beograd na vodi, promo fotografije / Foto: www.belgradewaterfront.com 

Situacija nije bila drugačija ni kada je reč o Železari Smederevo. Kao sa Beogradom na vodi, javnost je dobijala obećanja da će ugovor o profesionalnom upravljanju ovim smederevskim gigantom biti objavljen. To se još uvek nije dogodilo, pa je ministar Željko Sertić dobio ocenu neispunjeno. Sam premijer, sa druge strane, davao je nerealna obećanja u vezi sa poslovanjem Železare. 

Vlasti su obećavale i da će rešiti probleme preduzeća u restrukturiranju kao i da će druga javna preduzeća početi bolje da rade kada se izvrši revizija njihovog poslovanja, odnosno efikasnije izvrši podela posla. U okviru ovog dela izdvajamo dva neispunjena obećanja, premijera Vučića i ministarke Zorane Mihajlović

U ovoj godini izostala su i obećana zakonska rešenja. Decenijski problem porodica koji sumnjaju da su im bebe nestale u porodilištima širom Srbije nisu dobile obećani zakon čak ni nakon presude suda u Strazburu koji je državu Srbiju obavezao na to. 
Više zaposlenih, suv tamnavski kop i završen muzej. Jedno od neispunjenih obećanja koje je najviše primećeno u javnosti je svakako obećanje ministra kulture Ivana Tasovca o završetku rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti. Pompezno postavljanje sata koji odbrojava unazad dobio je neslavan kraj, a epilog je i jedna krivična prijava protiv direktora muzeja. 

*
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na aktiviranju sata / Foto: FoNet

Ivan Tasovac: „Tema je, na primer, kada će biti otvoren Narodni muzej u Beogradu? Odgovor glasi: Muzej savremene umetnosti – 20. oktobra 2015, dok će kompletna rekonstrukcija Narodnog muzeja biti završena do 10. maja 2016. godine“. 

Ove godine nastavljene su subvencije za nova radna mesta stranim investitorima. Iako su ugovori jasno predviđali dinamiku rasta broja zaposlenih, dobili smo veliko nerealno obećanje da će čak dve hiljade ljudi dobiti posao u američkoj kompaniji NCR. Slično je bilo i sa osposobljavanjem tamnavskog kopa za proizvodnju uglja. 
ISPUNJENO
Iako u manjem broju, bilo je značajnih obećanja koja su dobila pozitivnu ocenu. Nakon nekoliko probijenih rokova, premijer Vučić je na kraju bio uspešan u davanju rokova o toku evropskih integracija
Premijer je krajem prošle godine obećao sporazum sa MMF, što se na kraju i dogodilo.
 
Uprkos zabrani zapošljavanja u državnom sektoru, ministar Zlatibor Lončar obećao je nove poslove u zdravstvu, pre svega za lekare. Prema istraživanju Istinomera, ministar Lončar je ispunio obećanje, ali problem manjka lekara specijalista u zdravstvu je i dalje prisutan. 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je u martu ove godine da će do 1. jula Železnice Srbije biti transformisane u četiri preduzeća. To i obećanje ministra Antića o transformaciji EPS-a, Istinomer je takođe ocenio kao ispunjeno.