Srbija bliže vakcini protiv korona virusa

Srbija je potpisala obavezujući sporazum o pridruživanju COVAX Facility inicijativi koja se zalaže za lakši pristup vakcini za korona virus i tako postala jedna od 156 članica Inicijative, saopštili su nam iz CEPI-ja (Koalicija za inovacije protiv epidemije).

 

Pitanje pristupanja Srbije toj inicijativi pre nekoliko dana bilo je je predmet prepucavanja između premijerke i Udružene opozicije Srbije. 

 

 

„Opozicija je neinformisana“, poručila je premijerka Brnabić nakon što je Udružena opozicija Srbije uputila apel Vladi da u što kraćem roku kontaktira međunarodne i EU institucije kako bi se građanima Srbije obezbedile vakcine protiv virusa korone. 

Iz UOPS-a su tvrdnje potkrepili dopisom iz Evropske komisije u kojem, kako tvrde, jasno stoji da Srbija nije deo globalne inicijative koja se zalaže za lakši pristup vakcinama.

U pitanju je inicijativa COVAX Facility kojom upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. 

U odgovoru opoziciji premijerka je rekla da su pregovori s inicijativom u toku.

„Vlada Srbije sa COVAX-om razgovara već duže vreme oko modaliteta saradnje koji će se potvrditi 18. septembra“, napisala je Brnabić na Tviteru.

Iz COVAX inicijative su pre nekoliko dana potvrdili da je proces pregovora s nekim državama još u toku, te da se nadaju da će biti okončan do 18. septembra u ponoć. 

Isti odgovor stigao nam je i od CEPI-ja (Koalicija za inovacije protiv epidemije), koji je deo COVAX inicijative, a finansira programe u okviru kojih se razvijaju vakcine protiv virusa korone.

„Ovo će biti kritičan trenutak u razvoju i globalnoj poštenoj distribuciji vakcina protiv COVID-19. Inicijativa COVAX, koju zajedno predvode Gavi, CEPI i SZO, čiji je deo i COVAX Facility, jedini je plan osmišljen kako bi se osiguralo da su sigurne i efikasne vakcine protiv COVID-19 na pravičan način dostupne u celom svetu, s ciljem okončanja akutne faze pandemije 2021. godine“, dodaju za Istinomer iz CEPI-ja.

 

Dopis Evropske komisije

 

Ono što zbunjuje u celoj priči jeste zbog čega se UOPS obratio Evropskoj komisiji, ako se pitanje odnosi na učešće Srbije u COVAX-u. U dopisu EK se jasno vidi da EU nije deo te inicijative, ali da ima namere da za nju obezbedi deo novca.

Takođe, u dopisu se navodi da EK ohrabruje Srbiju da pokaže interesovanje za učešće u COVAX-u, kao što su to učinile Jermenija, Crna Gora i Severna Makedonija.

EU će raditi na tome da obezbedi pristup vakcinama svojim državama članicama, stoga Srbija, koja to nije, ne može biti uključena. 

 

Naslovna fotografija: Canva