Smeće zatrpalo Novi Pazar

Radnici javnog komunalnog preduzeća “Čistoća” više od nedelju dana nisu odnosili smeće sa ulica Novog Pazara, tražeći da im se isplate zaostale zarade. Nakon višednevne obustave rada, opština je odlučila da „Čistoći“ uplati četiri miliona dinara, a radnici su dobili po jednu platu. Do štrajka, kako ističu radnici ovog preduzeća, poslednju platu primili su za februar, ali to je samo jedan u nizu problema sa kojima se novopazarska “Čistoća“ susreće. Radnici su štrajkovali i u aprilu zbog blokade računa i nedostatka goriva za kamione. Tada je i održan sastanak sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem i obezbeđene su dve tone goriva, ali to je  moglo da bude dovoljno samo za kratak period.

smece

“Predsednik Samostalnog sindikata u ovom preduzeću Ljutvo Mavrić rekao je u aprilu da radnici nisu zadovoljni postignutim dogovorom, ali „da se ipak nadaju poboljšanju trenutnog stanja.“
Radio Sto plus, 4. 4. 2014. godine

Prema podacima Narodne banke Srbije račun JKP“ Čistoća“ je u neprekidnoj blokadi od 15. jula 2013. godine na iznos od 4,7 miliona dinara.

Zbog štrajka na ulicama Novog Pazara stvarale su se deponije smeća, a takvi prizori ponavljaju se iz godine u godinu. Grad je bio zatrpan smećem u maju prošle godine, kada je i deponija Golo brdo bila tri nedelje u blokadi. Meštani iz okoline deponije blokirali su prilaz, revoltirani višegodišnjim stanjem koje izazivaju dim, smrad i požari. A još 2012. direktor novopazarske “Čistoće” Hivzo Škrijelj kazao je da bi problem deponije mogao biti rešen ukoliko Ministarstvo životne sredine i Eko fond odobre projekat njene sanacije deponije po evropskim standardima. On je tada izrazio nadu da će problem biti rešen tokom leta te godine.

“Mi smo sa tim projektom u vrednosti od 10 miliona dinara već konkurisali i nadamo da će to biti završeno najkasnije do početka jeseni. Deponija bi bila ograđena, posedovala video nadzor, urađene posebne ulazne i izlazne rampe, ali i sve drugo što bi trebala da poseduje jedna sanitarna deponija.”
Radio Sto plus, maj 2012. godine

Ali, problem nije rešen. I te 2012. “Čistoća” je bila u štrajku, skoro dve nedelje, što je izazvalo velike teškoće građanima, posebno ako se uzme u obzir podatak da se svakog dana iz kuća, stanova i poslovnih objekata u Novom Pazaru iznese oko sto tona smeća. Radnici  preduzeća su tada tražili smenu rukovodstva, ali i isplatu četiri zaostale plate, uplatu doprinosa, isplatu troškova prevoza i uplatu sindikalne članarine. Zbog istih ili sličnih problema, radnici novopazarske “Čistoće“ štrajkuju već godinama. Zaposleni su tada nakon dve nedelje zamrznuli generalni štrajk i počeli uklanjanje ogromnih količina smeća sa gradskih ulica i iz prepunih kontejnera.

smece

Inače, ovo je jedino preduzeće u Novom Pazaru u kojem Skupština grada još nije imenovala direktora, a konkurs je raspisan pre skoro godinu dana. Iako  je šef vladajuće odborničke grupe “Za Evropski Novi Pazar“ Muamer Bačevac izjavio u aprilu da se “uskoro očekuje” da gradska skupština u raspravu uvrsti imenovanje novog direktora „Čistoće“, to se  nije desilo.

Kandidati za tu finkciju su Hivzo Škrijelj, koji je na čelu ovog preduzeća od 2009. godine i ekonomista Jusuf Šahović, a loše stanje u „Čistoći“ smatra se glavnim razlogom zašto nije bilo više prijavljenih kandidata.