Slučaj Đurić: Kontrolisani haos

Ni ovaj mart u Srbiji nije prošao mirno. Niko, srećom, nije stradao, nije bilo demonstracija (osim demonstracija sile) i nije izbio rat na Kosovu, iako su pojedini domaći mediji njime zastrašivali građane. Povod za haos, a poslednja nedelja marta jeste bila haotična, bilo je hapšenje Marka Đurića, glavnog pregovarača Beograda sa Prištinom, i njegovo proterivanje sa Kosova.
Kako smo došli do situacije da 26. marta u dramatičnoj akciji specijalne jedinice kosovske policije ROSU bude uhapšen Direktor Kacelarije za KiM Marko Đurić, a 32 osobe budu povređene? Kako smo došli do bacanja suzavaca, šok bombi i novih naslovnica domaćih tabloida koje prete ratom, a da, po običaju, i albanska i srpska strana optužuju onu drugu za namernu provokaciju?
“Prema podacima koji su dospeli u medije i prema podacima sa terena koje mi u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP) imamo, a kontaktirali smo desetak ljudi iz Beograda i Prištine, deluje kao da je ovo bila akcija izazivanja kontrolisanog haosa zbog teških odluka koje predstoje u predstojećem periodu“, kaže za Istinomer Bojan Elek iz BCBP.
„Tu pre svega mislim na početak rada Specijalnog suda na Kosovu. U Beogradu se očekuje da se u aprilu izađe sa platformom za rešenje pitanja Kosova, sledeće godine pod pritiskom EU i međunarodne zajednice očekuje se potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, tako da ovo deluje kao izazivanje kontrolisanog haosa za skretanje pažnje sa tih ključnih problema, koji su ključni za dobrobit građana dole”, kaže Elek.

Kosovske vlasti tvrde da je glavni pregovarač Srbije uhapšen zato što je, protivno Sporazumu o zvaničnim posetama, ilegalno ušao na Kosovo. Potpredsednik Vlade Kosova Enver Hodžaj u četvrtak je čak izjavio da je Đurić prema “najnovijim informacijama” ušao dan pre njegovog hapšenja i deportacije.
*
Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku / Foto: FoNet/Medija centar

Iz Kancelarije za KiM rekli su da je laž da je Đurić ušao dan ranije, ali nisu demantovali da je ušao ilegalno. Nisu rekli ni gde je ušao na Kosovo (Đurić je, inače, više puta dobijao “rampe”od Prištine, a iz njegovog kabineta su govorili da je koristio neke od alternativnih prelaza).
Srpske vlasti ocenjuju da je dovođenje ROSU na sever Kosova i hapšenje Đurića kriminalan i teroristički akt. Tvrde da je naša strana uradila sve u skladu sa sporazumom, a kao dokaz za tu tvrdnju Marko Đurić je pred kamerama pokazao prepisku između srpskog oficira za vezu sa Kosovom i njegovog kosovskog kolege.
“Sporazum o posetama zvaničnika nalaže da se to učini 24 sata ranije. Mi smo prvi put to uradili u petak, oko 75 sati ranije, dakle, u petak, 23. marta, u 09:44 ujutro. Drugi put smo tu najavu poslali u subotu u 3:25 popodne i zatim smo tu najavu ponovili treći put u ponedeljak u 12:13 minuta, da smo potvrdili da u navedeno vreme dolazim na to mesto”, ispričao je Marko Đurić u emisiji “Novo jutro” na TV Pink 28. marta.

Uprkos tome što je Istinomer u dva navrata Dejanu Pavićeviću (srpskom oficiru za vezu) tražio celu prepisku, nismo dobili pomenuti mejl od 23. marta, koji se pojavljuje na Tanjugu i na kojeg nas je uputila Kancelarija za KiM.  
U sporazumu se pominju dve kategorije zvaničnika. Za najviše državne zvaničnike obaveštenje o poseti mora se uputiti najmanje 72 sata unapred. Za drugu grupu zvaničnika obaveštenja se šalju najmanje 48 sati unapred.
Međutim, u sporazumu postoji i deo koji govori o pojednostavljenom režimu poseta izabranog zvaničnika (za srpsku stranu to je Marko Đurić), ali se u njemu ne pominju nikakvi vremenski rokovi (u jednom od zvaničnih Izveštaja o napretku dijaloga Beograda i Prištine iz 2016. Kancelarije za KiM piše da je sporazum proširen za ovu tačku 15. oktobra 2015).
*
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Kuriozitet je da Sporazum o zvaničnim posetama na sajtu Vlade Kosova nije identičan onom sa sajta Kancelarije za KiM, iako bi morao da bude, jer je reč o dokumentu potpisanom u Briselu. “Kosovska verzija” sporazuma ima sedam, dok “srpska verzija” ima osam tačaka. U “kosovskoj verziji” nedostaje upravo tačka koja se odnosi na pojednostavljen režim poseta izabranog zvaničnika, na koji se Beograd poziva. 
Ima još čudnih koincidencija u “slučaju Đurić”. Još u petak uveče, 23. marta, kada su u Briselu nastavljeni razgovori na najvišem nivou u dijalogu Beograda i Prištine (oni za koje su srpski zvaničnici rekli da neće biti nastavljeni dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića), Tanjug je objavio ekskluzivnu vest da je Priština zabranila Đuriću i Nikoli Selakoviću posetu Kosovu.  Informacija je, najblaže rečeno, neobična, pošto anticipira stvari koje će se dogoditi u budućnosti (iz prepiske smo ustanovili da je obaveštenje za Selakovića poslato u subotu, 24. marta, dakle, tek sutradan).
Zatim, mnogima je upalo u oči da je Vučić, nekoliko sati pre Đurićevog hapšenja, za sutradan (utorak) zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Kada je situacija u Mitrovici eskalirala, sednica je naprasno održana istog dana uveče.
Pažnju je privukao i jedan palac. Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se čovek koji neposredno pred upad ROSU u salu Mitrovačkog dvora u kojoj se održavao sastanak izgovara “tu su” i podiže palac dajući znak da je nešto “u redu”. Odmah nakon toga je proglašena pauza sastanka, novinari su izašli/isterani iz sale i usledio je upad jedinica ROSU.
*
Marko Đurić u vozu sa natpisom „Kosovo je Srbija“, januar 2017. godine / Foto: FoNet/TV FoNet

Da li je posle iskustva sa “srpskim vozom”, ukrašenog ikonama i porukom “Kosovo je Srbija” na 21 jeziku, incident mogao da bude izbegnut? Ne zaboravimo – iako je sišao već na Topčideru – upravo je Đurić bio jedan od “mašinovođa” ovog voza, zbog kog je jedinica ROSU u januaru prošle godine poslata na sever Kosova.
“Ako ovi kažu – e, mi ćemo da odemo tamo, pa šta god da bude, a ovi drugi kažu – uhapsićemo vas, tu je, dakle, već postojala neka komunikacija. Moglo je da se spreči u tri koraka ranije. Prvo, ako se videlo da poseta nije dovoljno rano najavljena, mogao je da se odloži za jedan dan taj okrugli sto, dakle od ponedeljka za utorak. Ukoliko već nije bila odobrena poseta, mogao je da krene legalnim administrativnim prelazom. Dođe, a ako ga vrate, to je to. A ne da se ulazi ilegalnim stazama koje koriste šverceri”, objašnjava Bojan Elek iz BCBP-a.

Incident je mogao da se spreči i da je kosovska policija, čak i da je Đurić ušao nelegalno, poslala običnu patrolu, a ne specijalnu jedinicu ROSU, kaže Elek i zaključuje:
 
“Marko Đurić je na kraju te večeri stigao u Beograd i spavao je bezbedno u svom stanu, a od 100.000 Srba, koliko ih ima na Kosovu, neki možda i nisu spavali te noći jer nisu znali šta ih očekuje sutradan.“
(Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković)