Sindikat ”Nezavisnost”: Razmišljamo o tužbama zbog sporazuma sa Fijatom

”Svaka fabrika treba da ima jak sindikat, za dobrobit radnika i fabrike jer bi sindikat trebalo da bude kontrolor rukovodstva. Ako sa druge strane fabrika ima svoj kupljen sindikat, onda to nije dobro”, kaže za Istinomer Zoran Stanić, poverenik sindikata Nezavisnost u fabrici ”Fijat Krajsler Srbija” komentarišući sporazum potpisan između Samostalnog sindikata, Vlade Srbije i rukovdostva Fijata.
Sporazum, prema navodima premijerke Brnabić, podrazumeva isplatu bonusa i naknade za prevoz, ali i osnivanje Komisije za tehnička merenja. „Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4,5 odsto. Za 2017. godinu povećanje će biti 2,2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom)“. Premijerka Ana Brnabić rekla je na konferenciji za štampu posle potpisivanja sporazuma da nijedna strana nije ni pobednik ni gubitnik, već da su obe strane bile hrabre.
 
Sa ovom premijerkinom ocenom drugi sindikati u Fijatu se ne slažu, bar sudeći po njihovim reakcijama. 
Istinomer: Da li sindikat ”Nezavisnost” planira bilo kakvu zvaničnu reakciju, osim saopštenja, na tek postignuti sporazum sa rukovodstvom Fijata i Vladom Srbije?
 
Stanić: Ako mislite na štrajk, ta je praksa nemoguća. Jer ako danas podnesemo zahtev, tek za pet dana možemo da štrajkujemo, a kolektivni odmor počinje od ponedeljka.
 
Istinomer: Dakle, nema nikakvog dogovora za sada?
 
Stanić: Prvo treba da dobijemo sporazum. Ono što je juče objavio Samostalni sindikat i ovo što je Vlada danas rekla su dve različite stvari. Kada dobijemo taj dokument potpisan od sve četiri strane, onda ćemo odlučiti šta i kako dalje. Mada nas još od ranije članstvo i drugi radnici teraju da tužimo Markovića (Zorana Markovića SSSS prim.aut) i rukovodstvo Samostalnog sindikata zbog prevare.
 
Istinomer: Da li ovo znači da razmišljate o tužbi?
 
Stanić: Apsolutno razmišljamo. Juče su dolazili u Kragujevac pravnici iz vrha našeg sindikata da pričamo o tome, ali su nam rekli da sačekamo dok ne dobijemo ovaj sporazum.  
 
Istinomer: Da li postoji šansa da ne dobijete taj dokument? S obzirom na istoriju tajnih ugovora kada je reč o Fijatu.
 
Stanić: Ja mislim da nam neće dati, a čak sam čuo da je praksa Fijata da ne objavljuju te sporazume. Mada će biti neverovatno da se to krije. To je ugovor o isplati bonusa, povećanju plata, troškovima prevoza. Nije to neka ne znam kakva tajna.
 
Istinomer: Jel planirate da poštujete dogovor o uzdržavanju od štrajkova u naredne tri godine?
 
Stanić: Ja nisam pravnik, ali koliko se razumem, Zakon o radu daje radnicima pravo na štrajk. Svaki sporazum koji je ispod Zakona je ništavan.

*
Foto: FoNet / Petar Mladenović

Istinomer: Radnici su imali četiri zahteva na početku. Da li možete da nam objasnite šta ste dobili ovim sporazumom, a šta ne?

 
Stanić: Nisu imali radnici zahteve. Napisao ih je gospodin Marković i oni su loše formulisani. Tako da je Fijatu bilo lako da ih prihvati, a prihvaćeni su delimično što znači da nismo dobili skoro ništa. Što se plate tiče, sramota je da radnik Fijata ne može da ima platu jednaku prosečnoj plati u Srbiji.
 
Istinomer: Zašto gospodine Staniću o ovom nezadovoljstvu samim zahtevima čujemo tek nakon potpisanog Sporazuma?
 
Stanić: Ne, nije zadovoljan niko od radnika. Nego je tako predstavljeno u javnosti. U medijima je bilo javljeno da su radnici prve smene prihvatili zahteve, zatim druge. To nije bilo tačno! Niko nije zadovoljan time.
 
Istinomer: Da li ste demantovali kao sindikat ili ne?
 
Stanić: Nismo još ništa demantovali.
 
Istinomer: Vlast je pozivala radnike da prekinu štrajk, pre svega pozivajući se na patriotizam. Kako vidite te pozive, pre svega premijerke Ane Brnabić?
 
Stanić: Ne bih da vređam premijerku, ali je malo neozbiljno. Ne tražimo mi da se neki drugi radnici odreknu svojih prihoda, da bi Fijati podelio plate. Fijat ima velike prihode i ima sasvim dovoljno novca da podeli duplo veće plate. Nas najviše boli to što će se novac prebacuje na razne strane i gde treba i gde ne treba, a samo se štedi na platama. Na plate radnika ide dva posto ukupnih troškova.
 
Istinomer: Šta kažete na ove tvrdnje ekonomista da Fijat zapravo piše lažne fakture jer prikazuju mnogo veće vrednosti uvoznog materijala od realnih?
 
Stanić: Ja ne smem da to komentarišem kao radnik Fijata, ali ako pogledate godišnji izveštaj na APR-u vidite da se uloži milijardu evra za zaradu od svega 2 odsto. To je kao da seljak gaji paradajz i uloži hiljadu evra da bi zaradio 1020. To je taj odnos otprilike. Potpuno je nelogično. 
Naslovna fotografija: FoNet / Dragan Antonić