Saša Janković predložio smenu ministra Gašića i direktora VBA

Zaštitnik građana podneo je danas javne preporuke nadležnim organima da ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije Petra Cvetkovića razreše dužnosti. Janković je preporuku za razrešenje Gašića podneo predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, koji je po Ustavu jedini ovlašćen da formalno predloži razrešenje člana Vlade, a preporuku za razrešenje Cvetkovića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti.

U javnoj preporuci objavljenoj na sajtu Zaštitnika građana objašnjava se da se ova dva funkcionera smatraju odgovornim za nezakonit i nepravilan rad njihovih organa i nesaradnju sa Zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Kako stoji u javnoj preporuci, demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti demokratski je standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći, sa ogromnim štetnim posledicama.

“Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je moja javna preporuka za njihovo razrešenje bila neminovna”, stoji u saopštenju na sajtu ombudsmana.

*
 Incident na Paradi ponosa, oktobar 2014. / Foto:  Youtube Printscreen    
 
Zaštitnik građana Saša Janković je u junu ove godine u dokumentu o incidentu na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, tokom održavanja “Parade ponosa” u septembru prošle godine, kada su pripadnici Žandarmerije naneli povrede Andreju Vučiću, Predragu Malom i dvojici pripadnika “Kobri”, pozvao ministre Nebojšu Stefanovića i Bratislava Gašića da utvrde odgovornost onih koji su prekoračili ovlašćenja.

Janković je tada ministarstvima odbrane, policije i Vojno-bezbednosnoj agenciji dao određene preporuke i rok od dva meseca da ga obaveste da li su i u kojoj meri postupili po njima.  U izveštaju se navodi i da je ministar odbrane Bratislav Gašić “izneo činjeničnu tvrdnju da pripadnici VBA nisu uzimali izjave o događaju od građana, što je u daljem toku postupka dokazano kao neistina”.

N1, 17. 6. 2015.
“Ministar odbrane naložio je VBA da postupa u slučaju u kome nije bilo pravnog osnova za postupanje Agencije”, navodi Janković i dodaje da je ometao Zaštitnika građana u kontroli rada VBA.

*
Bratislav Gašić / Foto: FoNet
Inače, na suđenju osmorici pripadnika Žandarmerije, koje je počelo je 30. aprila u Višem sudu u Beogradu, okrivljeni su negirali krivicu. Na glavnom pretresu odbrana je iznela uvodne reči i predloženo je više od 20 svedoka. U nastavku suđenja okrivljeni su rekli da su četiri građanina toga dana, prilikom manifestacije visokog rizika, probila policijski kordon, nisu se obazirali na upozorenja i naredbe policije, kao i da su napali policiju – jedan je potegao pištolj, a jedan flašom gađao policajca. 

N1, 31.8.2015.
“Okrivljeni Dalibor Đorđević u nastavku pretresa rekao je da ga je Andrej Vučić udario u bradu kada su četiri građanina pokušala da probiju kordon i kada su jurnuli ka komandiru Predragu Ćirkoviću, navodeći da su se četiri građanina pre samog incidenta ponašali “bahato” i izgledali kao da su iz “kriminogene sredine”.Đorđević je rekao da posle udarca nije išao kod lekara i da nema dokumentaciju o povredi zato što je odmah nakon incidenta usledio poziv na razgovor u Vladu Srbije, gde ih je dočekao premijer Aleksandar Vučić.“Građanin za koju sam kasnije saznao da je Andrej Vučić je jurnuo na mog kolegu, a mene udario pesnicom u bradu i rascepio mi usnu. Kasnije smo bili na sastanku kod Aleksandra Vučića koji me je pitao šta mi je. Kada sam mu odgovorio da sam udaren, rekao mi je da lažem”, kaže Đorđević.

Kada je 28. septembra prošle godine odjeknula vest da je Žandarmerija pretukla brata Aleksandra Vučića tokom održavanja Parade ponosa, nije se dalo naslutiti da će taj događaj inicirati i sukob između vlasti i zaštitnika građana Saše Jankovića. Naime, zahvaljujući kontroli nad postupanjem državnih službi, u ovom slučaju je to učinio Saša Janković, javnost je imala priliku da sazna mnogo detalja, ali najpre da je u društvu Andreja Vučića i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, bilo vojno obezbeđenje samog premijera, što je otvorilo pitanje nezakonitog korišćenja vojnih službi u obezbeđenju.
*
Incident na Paradi ponosa, oktobar 2014. / Foto: Youtube Printscreen        
Upravo to se zapitao i zaštitnik građana, ali i brojni stručnjaci za bezbednost. Ako je slutiti po odgovorima pojedinih ministara, ovo pitanje prilično je zabolelo vlast. Tako je ministar Gašić u početku tvrdio da su dvojica pripadnika vojne policije bili samo “u pratnji Andreja Vučića”.

Večernje novosti, 30. 9. 2014.
“Pripadnici “Kobri” koji su u tom trenutku bili sa Andrejem Vučićem su obezbeđenje premijera Srbije i samo su mu pravili društvo. To je obezbeđenje premijera koje je sa Andrejem pošlo do kuće njegovih roditelja. Nisu bili u funkciji obezbeđenja, već kao pratnja da ne bi zbog parade došlo do incidenta.”

Međutim, nakon četiri meseca ministar Gašić menja svoju izjavu i kaže da je Vučićevo obezbeđenje bilo tu u “svojstvu prethodnice obezbeđenja neposrednog obezbeđenja predsednika Vlade Republike Srbije.”

*
Bratislav Gašić / Foto: FoNet    
Da je ostalo samo na ovom pitanju Saše Jankovića, možda pojedini mediji i funkcioneri vladajuće stranke ne bi zahtevali ostavku ombudsmana navodeći da je u Jankovićevom stanu 1993. iz njegovog pištolja, za koji nije imao dozvolu, jedan prijatelj izvršio samoubistvo. Međutim, Janković je nastavio da istražuje i javno je zapitao zašto Ministarstvo odbrane krši zakon i ne dostavlja sva tražena dokumenta u vezi sa incidentom. Zaštitnik građana je postupak kontrole pokrenuo u novembru, a nakon što mu iz Ministarstva odbrane više od dva meseca kasnije nisu dostavljena dokumenta, već je upućen na Tužilaštvo, alarmirao je javnost.
Kako je u intervjuu Istinomeru 8. februara, kazao Janković, do tada je “više stotina puta zaštitnik građana pristupao podacima u toku krivične istrage ili drugih faza krivičnog postupka”, podsećajući i na to da su se u ovom slučaju državni organi ponašali drugačije u odnosu na slučajeve iste pozadine.

“Nikada se to do sada nije desilo da neko kaže da će Zaštitnik građana dobiti sva dokumenta ali tek po odobrenju Tužilaštva. Nema tih podataka koji se mogu uskratiti Zaštitniku građana”, rekao je tada Janković.
Istinomer, 8. 2. 2015. godine

Međutim, narednih mesec dana stvarnost ga je demantovala. Janković je još jednom sredinom februara zatražio od ministra Gašića da mu neodložno pošalje sva dokumenta u vezi sa incidentom, dok su iz Ministarstva odbrane i na ovaj zahtev, ali i na pitanje medija uvek odgovarali isto – kad odobri Tužilaštvo. Konačno, 10. marta Saša Janković je izjavio da su od VBA stigla prva dokumenta u vezi sa incidentom.

*
Saša Janković / Foto: Istinomer  

A sve je počelo Jankovićevom objavom da je, osim protiv osam pripadnika Žandarmerije, podneo krivične prijave i protiv dvojice pripadnika vojne policije, koji su bili sa Vučićem i Malim. Istovremeno je ponovio da mu Ministarstvo odbrane i Vojnobezbednosna agencija uskraćuju dokumenta u vezi sa ovim incidentom. 

Saopštenje zaštitnika građana, 14. 1. 2015.
“Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zbog kršenja ljudskih prava brutalnom i prekomernom upotrebom sile koja je javno prikazana na snimcima televizije N1 i delovima snimka koji je načinio službeni snimatelj Žandarmerije, što je izazvalo i opravdanu zabrinutost javnosti. Janković je utvrdio da u policijskim spisima stoji da su četvorica civilno obučenih lica pre prikazane brutalnosti odbili da poslušaju usmena naređenja, pokušali da probiju kordon, vređali pripadnike Žandarmerije, pretili im i fizički se sukobili sa njima. To stoji ne samo u izjavama svih policajaca sa lica mesta, već je navedeno kao činjenica u odlukama kojima su pripadnici Žandarmerije udaljeni s posla. Ipak, policija je po nalogu tužilaštva podnela krivične prijave samo protiv svojih pripadnika”.

Nakon ovog saopštenja, nekoliko udarnih pesnica Srpske napredne stranke prozvalo je Jankovića da su krivične prijave politizovane i neosnovane, a ministar Gašić je kazao: “Sramota me je da izgovorim šta mislim o tome šta je Zaštitnik građana dao kao informaciju novinarima.” (Tanjug, 15. 1. 2015. godine)

Nakon sedam dana, Janković kao odgovor objavljuje dokumenta na osnovu kojih je podneta krivična prijava. Iz njih je javnost mogla da se upozna sa izjavama očevidaca, koji su, između ostalog, kazali da su pre razgovora pripadnicima MUP izjave tražili i vojni policijajci, ali i da je vojna policija oduzela snimke sa sigurnosnih kamera iz dva obližnja objekta.
A u međuvremenu, 28. januara održan je i skupštinski Odbor za bezbednosti, na kome su razmatrani navodi ombudsmana o nepravilnostima u radu Vojnobezbednosne agencije. Odbor je zaključio da “Vojnobezbednosna agencija nije prekršila zakon, a zaštitnik građana Saša Janković pogrešio je što se obratio javnosti iznoseći sumnje o prikupljanju podataka građana i incidentu na Paradi ponosa”. Nekoliko dana kasnije, Prvo osnovno tužilaštvo je odbacilo Jankovićeve prijave, dok je Više javno tužilaštvo “optužilo osam pripadnika Žandarmerije zbog postojanja opravdane sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, kao i za krivično delo zloupotreba službenog položaja vezano za njihovo učešće u događaju od 28. septembra  i održane Parade ponosa”. (B92, 6. 2. 2015. godine)
Krajem aprila premijer Vučić je u emisiji na RTS, između ostalog, govorio o zašititniku građana.

RTS, 27. 4. 2015.
“Ali znam da moji politički protivnici imaju pravo da kažu šta hoće, da izmišljaju i da podnose nepotrebne političke krivične prijave, a da ne kažu ni “izvini” kad se to završi. Oni na sve imaju pravo, a niko drugi nema”.

Istovremeno, na Tviteru, Saša Janković je napisao:

*
  
“Kada bi toliko vremena, energije i strasti išlo na saradnju koliko na konflikt sa zaštitnikom građana, civilnim društvom, sindikatima… Koliko shvatam predsednika Vlade, zato što nisam rekao “izvini” za krivične prijave protiv dva vojna policajca za događanja na Paradi ponosa, zato je usledila afera „pištolj“. Hm…“.

U istoj emisiji premijer je naglasio i da ne želi da smeni Jankovića, a njegov rad opet nazvao političkim, iako je zaštitniku građana takvo delovanje zabranjeno Ustavom. 
*
Aleksandar Vučić / Foto: FoNet  
RTS, 27. 4. 2015.
“Ideje koje postoje u mojoj stranci da se smeni Janković, a to može da se završi za 24 sata, nikada neću podržati. O njegovom radu nemam naročito visoko mišljenje, ali nek slobodno nastavi da radi. Dobro je da imate tu vrstu političkog protivnika kao korektivni faktor.”

Na pitanje šta je, po njegovom mišljenju “konkretan povod za za ovu kampanju” koja se vodi protiv njega, da li “stav o slučaju Andreja Vučića, stav o slučaju helikopter, izveštaj o radu za prošlu godinu, nešto sasvim drugo ili sve to zajedno”, ombudsman Janković kaže:

Vreme, 30. 4. 2015.
“Sve zajedno, mislim, ali je moje angažovanje u slučaju sukoba pripadnika Žandarmerije i Kobri iz pratnje premijerovog brata bilo prelomni momenat koji je odnos prema zaštitniku građana učinio potpuno ličnim…”

Od tada Vučić i Janković sastali su se nekoliko puta. Prvi put polovinom maja kada su se premijer i ombudsman saglasili o potrebi bolje saradnje organa javne vlasti sa nezavisnim kontrolnim organima u skladu sa Ustavom i zakonima. Oni su se dogovorili da će imati redovne sastanke svake prve nedelje u mesecu.