Saobraćajni kolaps u Beogradu neće nestati sa letom

Gradski čelnici su kao ključni datum za završetak radova, koji mesecima stvaraju saobraćajni kolaps u centralnim beogradskim ulicima, označili 1. septembar. Međutim, 3. septembra radovi u Ulici Kraljice Marije i dalje nisu gotovi, a glavne raskrsnice na ovom potezu su tek delimično puštene u saobraćaj.
“Ove letnje mesece ćemo iskoristiti, osim da završimo tu deonicu koja će biti do 20. avgusta završena, od Ruzveltove do Takovske, da uradimo četiri velike raskrsnice – Starine Novaka, Takovska, Francuska i Bulevara Despota Stefana. Tako da ćemo mi do 1. septembra imati završene sve četiri velike raskrsnice”, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić sredinom juna ove godine.           
 
Naime, zamenik gradonačelnika je govorio o prvoj fazi radova na ulicama u centru Beograda, kojom je određeno 65 dana za završetak radova na deonici Ruzveltova – Starine Novaka i Starine Novaka – Takovska – od 15. juna do 20. avgusta.
 
Radovi na ovim deonicama su deo najavljene, kako je rečeno, “velike rekonstrukcije četiri bulevara” – Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, odnosno kompletnog poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana.
 
Međutim, s početkom septembra nismo dobili završene radove na potezu od Ruzveltove do Takovske, Ulice Kraljice Marije i 27. marta i dalje nisu završene, a glavne raskrsnice na deonici od Vukovog spomenika do Kalemegdana su tek delimično puštene u saobraćaj.
 
Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je, obaveštavajući da je raskrsnica ulice Džordža Vašingtona i Bulevara despota Stefana puštena u saobraćaj, istakao da je novi rok za završetak ove deonice – 5. oktobar. 
 
Da bi bolje razumeli kakvo je stanje na ulicama od Vukovog spomenika do Kalemegdana, uputili smo se u šetnju u kojoj smo zabeležili sledeće.
 
Naime, Ulica Kraljice Marije i 27. marta, na delu od Takovske do Ruzveltove ulice, je još uvek većim delom u fazi zemljanih radova.
 
 
*
Ulica 27. marta od Ulice Majora Ilića prema Ulici Starine Novaka / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović
 

Jedini izbetonirani deo nalazi se u ulici 27. Marta, na potezu od Takovske ulice do Ulice Majora Ilića.

 
 
*
Ulica 27. marta od Takovske ulice do Ulice Majora Ilića / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović
 

Kada je reč o raskrsnici Despota Stefana i Džordža Vašingtona, koja je prema rečima Rafailovića juče u 10 časova bila puštena u saobraćaj, na licu mesta zatekli smo raskrsnicu koja je prohodna samo u pravcu Despota Stefana, ali ne i u pravcu Džordža Vašingtona. 

 
 
*
Raskrsnica Bulevara despota Stefana i ulice Džordža Vašingtona / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Raskrsnica Takovske ulice i 27. marta prohodna je u obe trake duž Takovske, međutim, s obizom na radove koji još uvek traju u ulici 27. marta, raskrsnica je u tom smeru u potpunosti zatvorena.

 
Raskrsnica Starine Novaka i Kraljice Marije otvorena je za saobraćaj duž ulice Starine Novaka, međutim zatvorena u pravcu Kraljice Marije.
 
 
*
Raskrsnica Ulice Starine Novaka i Ulice Kraljice Marije / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović
Na raskrsnici Francuske i Cara Dušana radovi još uvek nisu počeli.

*
Raskrsnica Francuske ulice i Ulice Cara Dušana / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Da će rok biti probijen moglo se naslutiti i iz izjave glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, koji je sredinom avgusta za “Večernje novosti” izjavio da će “raskršća biti završena u dogovorenom roku”, ali da je “neizvesno da li će i deo od Ruzveltove do Takovske biti do tada završen”.

 
“Radovi teku odlično, ako se u obzir uzmu izuzetno teški uslovi u kojima se odvijaju. Obim radova je daleko veći od onoga što je projektom bilo predviđeno. Tek nakon što su napravljeni široki otkopi utvrđeno je da postoji mnogo kvarova koji su morali da budu otklonjeni. Apelujem na građane da imaju razumevanja za situaciju u kojoj smo se našli. Veoma je važno da radovi budu urađeni kvalitetno kako bismo u narednih nekoliko decenija bili ‘mirni’ po pitanju ovog dela grada”, kazao je Stojčić. 
 
Podsetimo, 1. septembra konačno su za saobraćaj otvoreni Trg republike i Karađorđeva ulica, u kojoj su vozačima na raspolaganju samo dve trake, odnosno po jedna u svakom smeru. Srednji deo predviđen je za tramvaje, mada ovim potezom sada ide samo linija 11 i to na svakih 30 minuta.
 
Danas smo u toku jutarnjih časova zatekli grupu radnika kako izvodi manje radove na Trgu republike, kao i znatnu gužvu u saobraćaju oko Trga. Na pitanje do kada će trajati sanacije, dobili smo odgovor da će „do kraja dana sve biti završeno“.
 
*
Trg republike / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Inače, rekonstrukcija ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana podeljena je u tri faze i prema prvim navodima gradskih vlasti trebalo je da traje 200 dana, odnosno do kraja ove godine. Međutim, s obzirom na dosadašnje probijanje rokova, pitanje je da li će i ovaj datum biti poštovan.

 
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović