Šaka jada

Da se razmotri predlog umetnika Damira Nikšića iz Sarajeva, koji predlaže referendum na nivou cele BiH, sa jedno pitanje: Đe su pare?
Teško je savatati zašto je došlo do podizanja tenzija između Hrvatske, BiH i Srbije, ko tu koga, i zašto. No, ne bi trebalo zanemariti da predstoje izbori u Hrvatskoj, da je Dodik najavio održavanje refererenduma o Danu RS samo sedam dana pred izbore, da je gospodin Vučić u permanentnoj kampanji, da na tom poljančetu pokazuje izvanredne rezultate i nezabeležen rast. Kad se sve sabere, sve je to pogolema „šaka jada“.
*
Sastanak u Predsedništvu
Srbije o referendumu u Republici Srspkoj 
/ Foto: Fonet

‘Ajde da se pogleda u ovde dvorište. U povodu sve AV gospodin je sazvao sastanak sa diplomatskim korom, i odma’ javno i direktno objavio da je Srbija izložena neviđenim pritiscima, ali, da je za nas budućnost važnija od prošlosti, pa ćemo sve da odćutimo. I to da smo „šaka jada“, i to da su, kako se pesnički izrazio, „moje naočare u Srebrenici napale njihovo kamenje“. Pošto su nama najvažniji mir i bezbednost, naša politika će biti politika uzdržanosti i trpeljivosti do maksimuma. Naš prvi cilj je da sačuvamo mir, jer mi imamo najveći rast. Treba li ponoviti da komšije, i drugi belosvetski zavidnici, ne mogu da podnesu da smo najbolji, pa nas sapliću na nedozvoljene načine.

Ovde da se metne da lupetanje raznih vulina i stefanovića, da se ne izostavi Dačić koji pominjao vojsku, koji su jašta nego samostalni u svojim resorima, naročito u iznošenju tuđih misli. Zato nije zgoreg navesti reči Borisa Tadića, koji reče da Srbija podiže tenzije u regionu, a onda simulira politiku pomirenja!
*
Zajednička vežba policija Srbije i Republike Srpske / Foto: Fonet

U svrhu pomirenja i trpeljivosti održana i zajednička vežba policija Srbije i RS na Drini. Stigao i odgovor EU na Vučić pismo da Hrvati rehabilituju ustaštvo i vređaju Srbe. Naši ne bili zadovoljni, nigde osude Hrvatske. Onda eskalirao najavljeni referendum u RS o Danu entiteta, koji verovatno ne bi bio sporan kad bi on bio ono što treba da bude. Savet za sprovođenje mira u BiH objavio da neće tolerisati kršenje Dejtonskog sporazuma, javljeno da Nikolić pozvao Vučića na hitan sastanak, da potom „Vučić okupio saradnike od najvećeg poverenja na tajnoj lokaciji“. Kad svi pomislili svašta, Dačić javio da će mir i stabilnost biti sačuvani. Svi oda’nuli.

Na ono Vučić pismo odgovorio i gospodin Junker, da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i pomirenje, osnovni principi koji se moraju poštovati. Opet niđe osude Hrvatske, reagov’o samostalni Nebojša iz Beograda, koji rek’o da bolje da nisu pisali i odgovarali, samostalni Dačić provrišt’o da EU drži glavu u pesku, i da to više neće moći tako! Vučić nije želeo da komentariše odgovor Junkera, koga mnogo poštuje, samo rek’o da ne podnosi kad se prave „lažne simetrije“. I naveo da imamo najveći suficit u budžetu, da će tek da bude bolje. 
Došlo i do tog sastanka Našeg navišeg rukovodstva sa Najvišim rukovodstvom RS. Pre sastanka Vučić gospodin rekel da ne vidi svrhu, jer su drugi, Dodik, mimo dogovora javno izneli svoje odluke. Ipak, sastanak održan, javljeno da „Predsednik i premijer Srbije nisu pružili podršku RS oko referenduma, ali nisu hteli ni da utiču na njihov stav“. Vučić gospodin dopunio vest rekavši da voli RS kao što je voileo, te da je Srbija, bila, i biće, uz RS, da je to naše pravo i obaveza, i da se mi time dičimo. 
Naravno da ovo neće bude kraj grande zabave od koje samo narod može da strada. Zato da se razmotri predlog umetnika Damira Nikšića iz Sarajeva, koji predlaže referendum na nivou cele BiH, sa jedno pitanje: Đe su pare? A može li, Damire, da se referendum podigne na regionalni nivo?
Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.