Saga o preletačima, deo treći

Prošlo je pet meseci od izbora, a na lokalu se vlast i dalje menja, prekombinuje, negde uz privatno obezbeđenje kao u Vladimircima, dok u Bačkoj Palanci preletači ne žele javno ni da priznaju u kojoj su odborničkoj grupi.
Vlast u Bačkoj Palanci nakon izbora formirali su naprednjaci zajedno sa Pokretom socijalista Aleksandra Vulina i tu nije bilo dramatičnih promena i preokreta, sem “tajnih” prelazaka iz jedne odborničke grupe u drugu, budući da pojedini odbornici ne žele da priznaju da su preleteli u pobednički tabor, barem ne javno.

Prelaskom mišem preko svake tačke možete videti broj preletača, koju su stranku napustili, u koju su stranku prešli ili koju su partiju podržali. Klikom na svaku od tačaka, možete pročitati više detalja. 

Naime, naši čitaoci su tražili da proverimo da li je jedan odbornik sa liste Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Komunistička partija, koja je ostala u opoziciji, prešao u redove SNS. Mi smo kontaktirali odbornika (ime poznato redakciji), ali on nije želeo da komentariše, jer, kako je rekao, “ne želi da bude udarna vest”.

Na naše insistiranje da otkrije u kojoj je odborničkoj grupi, jer to nikako ne bi trebalo da bude tajna, pristao je da nam samo nezvanično kaže da je u odborničkoj grupi SNS, odnosno da je više njih prešlo u SNS. Međutim, nije želeo da otkrije ništa više od toga.
Posao za odborničku i svu drugu decu
 
Za razliku od Bačke Palanke, gde se preletači trude da ostanu ispod radara i gde odbornici opozicije preleću u vladajući SNS, u maloj opštini Vladimirci kraj Šabca krajem leta nastala je prava drama, kada su se, neuobičajeno, odbornici SNS našli u ulozi preletača.
Naime, nakon aprilskih izbora vlast u ovoj opštini formirala je SNS, sama, sa većinom od 14 odbornika. Krajem avgusta, njihova dva odbornika, Spomenka Gajić i Miloš Petrović, podržali su demokrate i socijaliste i formirali novu opštinsku većinu sa 13 odbornika. Na pitanje zašto je došlo do ovakvog obrta, demokrata Janko Đurić rekao nam je da je dvoje odbornika SNS bilo nezadovoljno položajem u stranci.

”Milošu Petrović nismo obećali nikakav status. Prešao je iz bunta. Spomi (Spomenki Gajić) jesmo obećali da ćemo joj zaposliti decu. I oni su joj obećali da će ih zaposliti pa nisu. I ona je prešla kod nas. I ne samo njenu, mi ćemo svu decu da zapošljavamo”, rekao je Đurić za Istinomer.

SNS, međutim, nije želeo da prepusti svoje fotelje, pa je unajmljeno čak i privatno obezbeđenje koje čuva zgradu opštine i novoj odborničkoj većini ne dozvoljava da uđe. 

I u Novoj Varoši su se naprednjaci posle nekoliko meseci na vlasti našli u opoziciji, opet zahvaljujući preletačima iz sopstvenih redova. Prvobitno je vlast formirala koalicija okupljena oko SNS zajedno sa SPS i SDP Rasima Ljajića. Međutim, odbornica Gordana Khouitar napustila je SNS, pa su novu većinu formirali Grupa građana, Demokratska stranka i Nova Srbija, potvrdio je za Istinomer predsednik Skupštine opštine Nova Varoš Nikola Jelić (Nova Srbija).
 
Jelić nam je rekao da je Khouitar ranije bila na čelu Jedinstvene Srbije u tom mestu, ali da je zajedno sa celim odborom stranke pred izbore prešla u SNS. Khouitar je izjavila da je SNS napustila zbog neslaganja sa politikom koju ta stranka vodi u Novoj Varoši.

“Nisam primila pare niti mi ih je ko nudio, a moja odluka je u interesu Nove Varoši u koju sam se doselila s porodicom pre osam godina. Ne slažem se sa onim što radi SNS u Novoj Varoši, a u stranci nisu uvažavali moje mišljenje”, kaže odbornica Gordana Khouitar. (Alo, 19.9.2016. godine)

I Jelić priznaje da je prvobitno podržao predsednika skupštine iz redova naprednjaka, ali da su kasnije nastale nesuglasice zbog pitanja likvidacije pojedinih preduzeća i Doma kulture, te je odlučio da podrži novu većinu.

Iz vlasti u napredniju vlast

U Vršcu imamo primer preletanja iz jedne u drugu vladajuću stranku. Julkica Mitrašinović, potpredsednica Pokreta „Vršačka regija – Evropska regija“, koji je zajedno na vlasti sa SNS, kako prenose mediji, postala je članica naprednjaka.

“Sprovođenjem programa i ciljeva stranke, Vršac postaje mnogo bolje mesto za život građana. Uvodi se red i poštovanje zakona, što sve više ljudi prepoznaje i priključuje se”, kažu u gradskom odboru SNS. (Blic, 29.8.2016. godine)

Nezvanično nam je potvrđeno i da je pokret ”Dosta je bilo” ostao bez odbornika u beogradskoj opštini Savski venac. U pitanju je preduzetnik Dejan Žigić koji je na nedavno održanim lokalnim izborima bio šesti na listi ovog pokreta.