Revizorski izveštaj

Četiri meseca bilo je potrebno da bi Državna revizorska instituciji proverila finansijske izveštaje 18 direktnih budžetskih korisnika – 14 ministarstava, 3 uprave i Direkcije za imovinu Srbije. Rezultat prvog srpskog revizorskog izveštaja – brojne nepravilnosti u radu državnih institucija.

O akcijama suzbijanja komaraca i ambrozije dosta se znalo, ali ne i da je Ministarstvo zaštite životne sredine bez tendera za ove poslove dvema privatnim firmama isplatilo oko 300 miliona dinara. Za preduzimanje mera tehničke zaštite i drugih radova na nepokretnostima i mobilijaru u Dvorskom kompleksu na Dedinju Ministarstvo kulture je u 2008. godine utrošilo 30 miliona. Međutim, nije posedovalo Izveštaj o namenskom korišćenju sredstava. To su samo neki primeri iz „zbirke“ prve revizije završnog računa srpskog budžeta. Svi su pretpostavljali, ali je sada i zvanično, utvrđeno da se milijarde odlivaju na ugovore o delu za poslove za koje plate dobijaju činovnici i bez izveštaja o urađenom, ugovori se sklapaju bez tendera, angažuju se preduzeća za nepostojeće poslove. Nezadovoljan ovakvim izveštajem, predsednik Tadić javno je opomenuo ministre.

Svaka državna institucija mora da poštuje zakon i pravo. Bahato ponašanje je veoma opasno zbog okolnosti u kojima se nalazi Srbija.

Boris Tadić, Tanjug, 3. decembar 2009. godine

A u toj 2008. godini retko ko nije bio na vlasti; do sredine godine Vlada Vojislava Koštunice, a onda je došao kabinet Mirka Cvetkovića. Ministri, ondašnji i sadašnji, baš u tome nalazne izgovore.

Za Ministarstvo ekonomije je rečeno da su imali ugovore o delu za, navodno, neke poslove koji nisu u skladu sa Zakonom o radu, a vezani su za poslove sa inostranstvom. Ti ugovori traju već deset godina, a ja nisam tada bio ministar.

Mlađan Dinkić, Tanjug, 4. dec 2009. godine

 

Ono što mene zanima je onaj segment od kada sam ja ministar. Ja vam garantujem da nije bilo nepravlinosti i na to sam veoma ponosan, kao što ih verovatno neće biti i u izveštaju revizora sledeće godine.

Oliver Dulić, Mondo, 4. decembar 2009. godine

DRI je, na primer, „ugostiteljske troškove“ kontrolisala u šest ministarstava. O milion pojedenih ćevapa u 2008. godini brujalo je danima. I „dobar apetit“ pripisuje se prethodnicima.

Od 11. jula, kada sam stupio na dužnost, potrošilo se 634.000 dinara na te usluge. Osećam se vrlo neprijatno jer je 3,3 miliona dinara ogroman novac. U životu u kafanu nisam išao o trošku države„, izjavio je Goran Bogdanović. (Press 1. decembar 2009. godine)

I bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić (DSS) tvrdi da „nema šanse da je potrošio te pare„. (Press 1. decembar 2009. godine)

Najveći ceh, od šest miliona dinara, napravilo je Ministarstvo prosvete, koje je u prvoj polovini 2008. vodio Zoran Lončar, a od 11. jula Žarko Obradović.

Nisam koristio platnu karticu, niti službeni mobilni, čak nisam ni primao platu u Vladi„, kaže Lončar.(Press 1. decembar 2009. godine)

Ministar Obradović, pak, nije želeo da objašnjava kako i zašto je za hranu i piće potrošeno šest miliona dinara. U saopštenju koje je poslalo ministarstvo navodi se da je najveći deo para otišao na sendviče za đake. (Press 1. decembar 2009. godine)

I tako su, jedan po jedan, „prozvani“ osporavali iznete podatke, a revizorska institucija nije odgovarala na primedbe ministara.

Naknadne primedbe nećemo razmatrati. Takvo ponašanje tumačimo kao pokušaj da se u javnosti ospore nalazi DRI i naruši njen kredibilitet. Svi korisnici budžeta, koji su bili predmet kontrole DRI, imali su u postupku pripreme izveštaja priliku da dostave svoje primedbe pre nego je izveštaj napravljen. DRI je dva puta dostavljala svoje nalaze ministarstvima, koja sada osporavaju rad državnih revizora

Radoslav Sretenović, predsednik DRI (Press, 2. 12. 2009. godine)

I predsednik Tadić je stao na stranu komisije koja je utvrdila kako se rasipaju pare iz budžeta.

Reč je o nezavisnoj instituciji koja postoji da bi kontrolisala druge državne institucije i niko ne sme da ometa rad državnog revizora.“ (Mondo, 4.decembar 2009. godine)

Revizijom je utvrđeno da prilikom isplate rashoda za plate, dodatke i naknade za rad duži od radnog vremena nije obzbeđena evidencija iz koje se može utvrditi na šta se prekovremeni rad odnosi, a nije se mogao utvrditi ni broj prekovremenih sati i dana. Utvrđeno je da nijedna pozajmica isplaćena iz budžeta i budžetske rezerve nije vraćena u roku predviđenom zaključcima vlade niti je vraćena do kraja 2008. godine. Premijer Cvetković obećao je da će sve nepravilnosti u budućnosti biti ispravljene.

S reči – na dela. Cvetković je odmah i našao „glavne krivce“ za propuste u poslovanju – knjigovođe.

U ponedeljak sam imao sastanak sa ministrima iz ekonomske sfere na kome je razmatran izveštaj revizora o završnom računu budžeta za 2008. godinu i dogovoreno da računovodstvene službe u tim ministarstvima prođu posebnu obuku„, rekao je Cvetković. (Tanjug, 10. decembar 2009. godine)

Da li to sada znači da se nije jelo i pilo koliko stoji u izveštaju, da su javne nabavke čiste, da je sve rađeno po propisu i da jedino knjigovođe ne umeju da sabiraju i oduzimaju ? No, i to će se srediti čim završe obuku. Možda tada čak i utvrde da su građani ministrima dužni još neke pare.