Reinkarnacija iluzije

Istorija je prema ovom narodu nemilosrdna, ponavlja mu se u onom lošijem izdanju znanom i kao začarani krug. Dok ovo pišem u skupštinskom zdanju overavaju mandate novoj postavci vladinog kabineta. Unekoliko novoj, neke komponente te mašine koja najavljuje izbavljenje iz onoga u šta su nas prethodni uvalili umesto na remont i otpad ponovo će glancati tapacirung ministarskih fotelja.

Jedan od ponavljača koji nikako da postane bivši jer je, već sam o tome pisao, nalik onom margarinu za svakakva jela i kolače otužnog ukusa, opet će pred novinare iskakati iz svakog budžaka da nam obeća da je bogom dan da reši nerešivo. Dovoljno je asocijacija i lako je pogoditi – Mlađan Dinkić, čovek koji je najviše obećanja pretvorio u maglu.

Ovih se dana javlja kao spasilac penzionera i svih zaposlenih kojima, kako se to plasira u medijima, preti opasnost da svoje prinadležnosti neće videti posle avgusta. Do tada, kažu, para ima, od septembra – pomor. Ali tu je on koji se u sve meša, zna čarobnu formulu za iznemoglu naciju te će državnu kasu napuniti ruskim virtuelnim dolarima namenjenim oživljavanju posustale železnice. Namerava Dinkić da ih pita da li bi oni/braća Rusi izvoleli mu dozvoliti da 800 miliona kreditnih dolara straći na socijalna davanja. Drugim rečima, hteo je da kaže da su ovi koji su mu prethodili spiskali sve pa je nacija željna iscelitelja u reinkarnaciji M. D. koja će preveslati Ruse dokazujući im da je narodu draže da jede nego da se vozi brzim šarganskim prugama.

Druga akcija koju Mlađa najavljuje, a da još nije čestito ni zajahao ministarsku hoklicu, jeste promena vlasti u 15-ak opština u Srbiji. Počeo je od Novog Sada u kojem nema ama baš nijednog odbornika. Nije primećeno da je Novosađanima zafalilo njihovo nepostojanje u opštinskim klupama. Urpkos tome, preambiciozni ekonomista ima rešenje i za boljku od koje Novi Sad ne boluje.

Sećanja radi, ovaj sajt je pre više od godinu i po dana istraživao ko je od političara najviše obećao a obećano pogazio. Lako je pogoditi da je Dinkić na toj rang listi neprikosnoveno prvi. On mora da pobedi makar pobeda bila negativno konotirana. Takav je, rođeni pobednik. Pre početka rada u novom/starom državnom preduzeću već je najglasniji u komplikovanju zakomplikovanog dajući javnosti nadu koja će, sva je prilika ponoviće se, ostati demagogija za jednokratnu upotrebu.

Ponavljanje istorije potvrđuje da ništa nismo naučili iz gradiva koje podrazumeva i izbor onih koji će nas zamajavati u svakom narednom mandatu. Tačno je i to da je izborna matematika nemilosrdna i da omogućava štreberima i luzerima, ambicioznim demagozima i šićardžijama, da se udenu u ono što im ne pripada što, nažalost, nije nikakva abolicija za nesavladano štivo o predstavnicima naroda na najvišim pozicijama. Bilo bi zamorno nabrajati sve ono što je prvi u URS-u obećao a nije ispunio, iluzorno je i predočiti da će matrica po kojoj su obećanja reč na vetru biti očajničko držanje za vazduh. Čuvajte se opsene, iluzionist je opet među nama.