Reč godine u Srbiji je – Barbara #Intervju

“Predsednik Srbije već godinama pokušava da se rebrendira, ali to podrazumeva da svi mi zaboravimo ko je on u stvari. Nisam siguran da će u tome biti uspešan.”
O tome koja je reč obeležila godinu za nama, šta je najveći utisak, ko je ličnost godine, ali i kakva očekivanja ima od protesta koji se poslednjih nedelja održavaju u Beogradu, za Istinomer govori Nenad Milosavljević, novinar satiričnog portala “Njuz.net”. 
*
Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović

Šta je to što ste tokom 2018. pročitali u ovdašnjim medijima, a da ste pomislili – ovo neko kopira Njuz.net?

 
To je definitivno vest da je Ministarstvo kulture dodelilo televiziji “Hepi“ dva miliona dinara da bi snimali program koji nije rijaliti, što bi  trebalo da na toj televiziji umanji količinu rijaliti programa. Postavlja se pitanje koliko bi onda novca trebalo izdvojiti da se na televiziji Hepi” potpuno suzbiju rijalitiji? Ako nije u pitanju neka velika cifra, onda bi zaista trebalo pomoći tim ljudima. Njih su rijalitiji zarobili. Ne snimaju oni to zato što vole, nego zato što moraju. Otprilike isto kao i predsednika u svakoj drugoj “Ćirilici”.

Za reč godine po izboru sajta “Dictionary.com” nedavno je proglašen termin “misinformation” koji označava slučajnu grešku nasuprot dezinformaciji (“disinformation”) koja je predstavlja namerno širenje netačnih informacija. Koja bi, po vašem mišljenju, to reč bila u Srbiji?
Mi bismo kao reč godine mogli da izaberemo jednu kratku, ali vrlo jezgrovitu – Barbara. Ta reč označava sve osobe koje u izveštavanju postavljaju visoke standarde u nepoštovanju istine i etičkih normi. Budite oprezni. Iako imaju mikrofon i kameru, ne treba ih mešati sa novinarima.
*
Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović

Ko je za vas ličnost godine?

Davor Dragičević. Potrebno je imati mnogo snage za ono što on radi.
Olja Bećković bi vas, da ima gde, pitala koji je vaš utisak godine. Šta biste joj odgovorili?
Utisak mi je da postoji sve manje mesta na kojima možemo da pričamo o svojim utiscima, ukoliko oni nisu po volji vlasti.
Šta očekujete od sve masovnijih protesta u Beogradu?
Očekujem da ostvare sve ciljeve koje su organizatori zacrtali. Da se iz javnog diskursa proteraju fizičko i verbalno nasilje i da sve političke opcije imaju adekvatan pristup medijima. Da se malo našalimo, ipak su praznici.
*
Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović


Istinomer je i ove godine organizovao glasanje za “Laž godine”. Za koju izjavu biste se vi odlučili i zašto?

Moj favorit je laž Aleksandra Vučića: “Nisam u Glini 1995. pominjao veliku Srbiju”. Predsednik Srbije već godinama pokušava da se rebrendira, ali nevolja je to što njegovo rebrendiranje podrazumeva da svi mi zaboravimo ko je on u stvari, za koje vrednosti se zaista zalaže i šta je govorio i radio u prošlosti. Zato on najpre mora da rebrendira naše mišljenje, pa da tek onda rebrendira sebe. Nisam siguran da će u tome uspeti.
Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović