Raste broj samostalnih poslanika u Skupštini

Za samo sedam meseci rada u Narodnoj skupštini prestala su da postoje čak tri poslanička kluba, dok je u međuvremenu formiran i jedan nov. Početna slika parlamenta je u velikoj meri izmenjena, a u skupštinskim klupama, umesto prvobitna tri, sada sedi 14 samostalnih narodnih poslanika.
Od kada je formiran aktuelni saziv skupštine čak tri poslaničke grupe (Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Liga socijaldemokrata Vojvodine) prestale su da postoje. Stranačka previranja, isključenja, kao i neslaganja sa odlukama partijskih centrala dovela su do toga da čak 14 narodnih poslanika promeni ili napusti poslanički klub. 
Do razlaza je, uglavnom, dolazilo zbog odnosa koje su stranke, odnosno njihova rukovodstva, zauzimale prema vladajućoj partiji i premijeru Aleksandru Vučiću. Pojedinci koji su se protivili saradnji sa SNS-om, bilo na republičkom ili lokalnom nivou, bivali su “proterani” iz svojih stranaka ili su ih sami napuštali. 
I dok su neki odlučili da nastave da deluju samostalno, pet narodnih poslanika rešilo je da se ponovo udruži. Početkom februara, na konferenciji za medije, Sanda Rašković Ivić (DSS), Đorđe Vukadinović (DSS), Dijana Vukomanović (SPS), Goran Pekarski (Nova Srbija) i Miroslav Markićević (Nova Srbija) objavili su da formiraju nov poslanički klub pod imenom „Za spas Srbije“.
*
Sanda Rašković Ivić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Nekadašnja poslanica SPS-a Dijana Vukomanović tom prilikom je tvrdila da nije u pitanju nova politička partija, već „poslanici koji u Skupštini Srbije žele da pričaju o temama koje tište najveći broj građana“.

 
Predsednica nove poslaničke grupe biće Sanda Rašković Ivić kaže da članove novog kluba, iako su pripadali različitim političkim opcijama, sada spaja opoziciono delovanje i suprotstavljanje vlasti Aleksandra Vučića.

„Krenuli smo od premise – slobodni u različitosti. Naš poslanički klub je tehničko-političkog karaktera. Tehnički se odnosi na prevazilaženje ograničenja sa kojima se suočavaju samostalni narodni poslanici, kao što je malo vremena za diskusiju, ali i nemogućnost da se utorkom i četvrtkom postavljaju pitanja Vladi i premijeru. Politički se zasniva na tome da smo mi opozicioni. Mi smo klub koji želi da se suprotstavi strahovladi Aleksandra Vučića, suštini njegove vlasti, ali i načinu na koji on vlada. Mi hoćemo da se politika vrati u institucije“, kaže za Istinomer predsednica poslaničkog kluba “Za spas Srbije” Sanda Rašković Ivić.

Zanimljivo je primetiti da niko od poslanika nije vratio mandat stranci na čijoj listi je izabran, što je ponovo pokrenulo debatu o tome kome mandat treba da pripada – stranci ili poslaniku.

Inače, od konstituisanja Narodna skupštine, kao samostalni poslanici, delovali su Zoran Živković (Nova stranka), Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović (Bošnjačka demokratska zajednica).
 
Član 22 Poslovnika Narodne skupštine definiše obrazovanje poslaničkih grupa: „Poslaničku grupu čini najmanje pet narodnih poslanika. Poslanička grupa se obrazuje podnošenjem predsedniku Narodne skupštine spiska članova koji je potpisao svaki član poslaničke grupe.“ Narodni poslanici koji nakon konstituisanja Narodne skupštine ne postignu dogovor o formiranju poslaničke grupe postaju „samostalni poslanici“.
 
Razlika između samostalnih poslanika i poslanika koji su članovi neke od poslaničkih grupa jeste u vremenu za raspravu na plenarnim sednicama – samostalni poslanici imaju pravo da govore svako po jednom, do pet minuta. Pored toga, samostalni poslanici nemaju pravo da budu članovi skupštinskih odbora sa pravom glasa. Za razliku od toga, kada su deo poslaničke grupe, poslanici imaju više vremena prilikom rasprave o zakonu, a dobijaju i mogućnost da postavljaju pitanja Vladi i premijeru svakog utorka i četvrtka.