Prvi među jednakima

Bunovan i snen, probuđen iz sna – najverovatnije ružnog – čitam, gledam, trljam oči. Novinski stupci vrve od naslova: „Tomislav Nikolić akademik”. Pomisao: vratiti se u krevet, dosanjati san. Onakva vest preteško je gradivo na prazan stomak. Informacija da je neko ko je diplomirani predsednik Srbije najednom promovisan u zvanje akademika evropskog formata, nikako ne može da se svari bez digestiva. Posle popiješ i čašu ricinusa i bude ti bolje.

Tomislav Nikolić

Akademik, imenica iz naslova, preglomazna je da bi stala u tako mali kvantum znanja. Dakle, nosilac crnog džudo pojasa i kožnog prsluka ruskih bajkera „Noćnih vukova”, i nosilac – samo za tu priliku kupljene – kožne jakne na beogradskom koncertu grupe „Deep Purple”, ipak nije unapređen u red akademika. Naslov je lažnjak, iz teksta se saznaje da će biti samo patron. Ne „Noćnim vukovima”, ne čupavcima iz „Deep Purple”. Patron (mecena, pokrovitelj, zaštitinik) biće akademicima, članovima Evropske akademije nauke i umetnosti (EANU).

Tomislav Nikolić

Neobavešteni novinari diplomiranog master predsednika poistovetili su s nekim nobelovcima koji su se pukim slučajem (pomalo i zaslugom!) našli u društvu evropskih umova. Osim što su neobavešteni, zlurado su i rezonovali: ako je predsednik master, uz to i patron, mora da je i kolega ovima koji su nekim slučajem bili učesnici ceremonije u Nobelovom komitetu, upriličene samo za njih. I samo tada. A master predsednik je bar nekoliko puta prisustvovao raznoraznim svečanim akademijama. Na nekima je, čak, i govorio. Zaključak: otuda toliko akademika na malom prostoru. Toma je samo prvi među jednakima.

Nikolića je za patrona, navodno, kandidovao neko iz Srpske akademije nauke i umetnosti. Ko, ne zna se. Taj ćuti, Akademija se ne oglašava. Pismo s Nikolićevom novom titulom u Beograd je doneo austrijski ambasador Johanes Ajgner, a Nikoliću je proletos i predsednik EANU Feliks Ugner saopštio želju da srpski master ponese protokolarnu titulu koja se dodeljuje zaslužnima za razvoj nauke. Koliki je to doprinos, nije utvrđeno osim što se u javnosti šuška da je master diplomirao efikasno i u roku. Brzopoteznom.

Nikolić u misiji patrona nije usamljen, u društvu je mnogih predsednika država i vlada, potomaka evropskih dinastija. Osim njega patroni EANU su i Ivo Josipović, Milo Đukanović, Borut Pahor, Huan Karlos… Čini se da se titula nasleđuje s funkcije na funkciju i prenosi s kolena na koleno, predsedničko. Pomalo liči na aktuelni „Ledeni izazov”.

Učestovanje u „Ledenom izazovu” predstavlja doprinos borbi protiv teške bolesti amiotrofične lateralne skleroze (ALS), a dopirnos je sasvim jednostavan: javne ličnosti se takođe javno poliju kofom hladne vode i delegiraju tri, takođe, javne ličnosti da učine isto. Lanac polivanja ledenom vodom ne sme da bude prekinut. Poslednji za kog znam da se nasred ulice i pred kamerama ledenom vodom kalio kao čelik bio je Čedomir tetovirani Jovanović koji je prozvao Nemanju Vidića, Ivanu Španović i Jelenu Karleušu. I tu mi puče pred snenim očima.

Sad znam zašto sam se probudio u bunilu, sanjao sam da me Karleuša polila hladom vodom. Dakle, treba nekoga da izazovem. Neka se pripreme dr Nebojša Stefanović, dr Aleksandar Šapić i dr Mića Jovanović. Nažalost, spisak je prekratak za sve kojima bi pranje bilo neophodno. Kratak spisak lakše svariš uz pomoć digestiva. Dok se oni peru popiješ čašu ricinusa i bude ti bolje. I pustiš vodu, naravno.

www.dejanjeremic.com