Prosečna plata 400 evra, ali samo u aprilu

Premijer Vučić početkom juna saopštio da je prosečna plata u aprilu prvi put prešla 400 evra, ali ni u maju, ni u junu plate nisu “dobacile” do te granice.
Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u junu iznosila je 46.450 dinara, što je nominalno više za 5,7 odsto nego u maju, a realno je povećanje od 5,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Ipak, kada se taj iznos prevede u evre, po srednjem kursu Narodne banke Srbije, prosečna plata nešto je veća od 376 evra. A početkom juna premijer Aleksandar Vučić saopštio je da je prosečna plata u Srbiji prvi put prešla 400 evra, jer je u aprilu iznosila 401 evro.

RTS, 8. 6. 2016. godine
„To znači da se dogodilo ono što smo želeli – da je privatni sektor pojačao svoja primanja, a na tome ćemo raditi i dalje, kreirajući najbolji ambijent za poslovanje. Krajem godine i početkom iduće očekujemo da i u javnom sektoru primanja budu veća“, poručio je Vučić izrazivši zadovoljstvo ekonomskim podacima ističući da od oktobra beležimo kontinuirani uzlazni trend.

 

*
Aleksandar Vučić / Foto: Fonet

Vučić se pohvalio rezultatima u aprilu kada je neto zarada bila 49.249 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa isplaćenom u martu 2016. godine, aprilska je nominalno bila veća za 7,4, a realno za sedam odsto, saopštio je tada Republički zavod za statistiku (RZS) i odmah naveo odgovor na pitanje koje se odmah nametalo – “Kako se to desilo?”.

Saopštenje RZS, maj 2016. godine
“Rast zarada isplaćenih u aprilu, u odnosu na mart 2016. godine, rezultat je kako dinamike isplata, tako i isplate godišnjih i kvartalnih bonusa. Naime, zbog uskršnjih i prvomajskih praznika, krajem aprila su isplaćene i zarade koje bi inače bile isplaćene početkom maja.”

I tako je već narednog meseca, u maju, prosečna plata iznosila 43.951 dinara i prema podacima RZS, u odnosu na aprilsku, bila je nominalno manja za 10,8 odsto, a realno za 10,9 odsto.

Slična situacija se dešava na kraju svake kalendarske godine kada je prosečna plata statistički najveća u decembru, ali u nju su uračunati godišnji bonusi, pa se drastičan pad plate iskazuje u januarskoj statistici.   
*

Dakle, iako statistika beleži rast zarada u našoj zemlji, očigledno je da je on najveći u mesecima kada se zbog praznika plate isplaćuju ranije i(li) kada su one uvećane za određeni bonus. Granica od 400 evra za prosečnu platu još nije pređena u “običnim” mesecima, ali od nje nije toliko daleko. Ali, od lestvice od 500 evra koju je nedavno postavio mandatar Vučić, ipak jeste.

Večernje novosti, 14. 6. 2016. godine
“Očekujem da će prosečne plate, koje su sada premašile 400 evra, u mandatu nove vlade dostići 500 evra. Srbija je jedna od perspektivnijih evropskih zemalja koju čeka bolja budućnost, obećao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. “