Prokop čist kao suza

Tender za radove na stanici u Prokopu, vredan 26 miliona evra, nije sproveden u skladu sa zakonom, iako premijer Aleksandar Vučić tvrdi da je “sve čisto kao suza“.
Iako se vlasti često zamera da probija rokove koje sama postavlja, ovoga puta rokovi su ispunjeni – u stanici Beograd Centar u Prokopu završeni su novi koloseci i peroni. Na svečanom obeležavanju završetka prve faze radova, danas su se mogla čuti i obećanja da će sve biti gotovo 2018. godine, a prema rečima premijera Vučića, stanica u Prokopu biće “velelepna, jedna od najlepših stanica u čitavoj Evropi“.

Međutim, u međuvremenu je zaboravljeno da je tender za radove na Prokopu, na kome je izabrana grupa izvođača na čelu sa Energoprojektom, bio nezakonit, jer je prekršen Zakon o javnim nabavkama.

Na podsećanje Istinomera da je Upravni sud presudio da je tender nezakonit, premijer Vučić odgovara da ne želi da sluša o tome na dan otvaranja Prokopa.

“To što se nekome ne sviđaju rezultati, to što bi neko želeo, pa svojom mržnjom na društvenim mrežama da unizi i uništi i ovakav dan, ja mogu da mu odgovorim rečenicom Nikole Tesle – vašom mržnjom pretvorenom u električnu energiju, govorim o tim ljudima koji su takve teme pokretali danas, mogli biste gradove da obasjavate i osvetljavate.“

Premijer Vučić istovremeno ističe da je u ovom poslu “sve čisto kao suza“.

“Neka sudovi rade svoj posao na svaki način, ako ima bilo ko bilo kakvu sumnju, neka to uradi na bilo koji način. Ovde su radile srpske kompanije, na najbolji, najpošteniji način, kao i srpski radnici… Mi smo apsolutno dobro završili posao, u roku, čisto kao suza. Ako ima ko bilo kakve primedbe, ima nadležne organe u Srbiji i neka preko njih završava“, rekao je Vučić.

Inače, prema odluci Upravnog suda, protivzakonito je to što se službenik „Železnica“ pojavljuje i na strani naručioca i na strani ponuđača radova. 

Na neregularnosti u procesu javnih nabavki za radove na Prokopu ukazao je građanski nadzornik “Toplički centar za demokratiju i ljudska prava“, koji je i podneo tužbu Upravnom sudu.

Dragan Dobrašinović iz tog centra za Istinomer kaže da smo sada u paradoksalnoj situaciji da ugovor treba da bude poništen, pošto je posao već završen.

“Ovaj ugovor prema Zakonu o javnim nabavkama mora da bude oglašen ništavim, zato što je suprotan antikorupcijskim odredbama Zakona o javnim nabavkama. Kad se jedan ugovor oglasi ništavim, onda se poništavaju sva njegova pravna dejstva. Normalno niko sada ne može da ode da odnese cigle, mermer, šta su već tamo stavili, trafo stanice i da ponese kući i kaže ja sam uložio ovo, ovo nosim sa sobom, a evo pare vama, koji ste dali. To nije realno. To samo pokazuje u kom smo paradoksu i koliko je pravni sistem u Srbiji neefikasan“, ističe Dobrašinović.

Dobrašinović je ranije govorio i o neregularnostima pri promeni vrednosti javne nabavke za radove na Prokopu sa 20 na 26 miliona evra o čemu je Istinomer već pisao