Prodavnica tajni

Stranke su dobile ćagu koja će regulisati njihove dužničko-poverilačke odnose. Sada ćemo sa sigurnošću znati koja je stranka čije preduzeće a koja je akcionarsko društvo. Biće da ih ima i sa predznakom STR. Za zakon koji će kontrolisati partijske bankovne račune – ne i slamaricu – glasala su 133 poslanika vladajuće većine, obaška poslanici LDP-a, partije koja se nedavno iz crvenog zimskog presvukla u letnji ljubičasti dezen. „Nivea“, da ne izgorite na letnjoj žegi.

Tek u jesen otkriju se boje krošanja, sve su slične u leto zeleno. Nema šta mnogo da se kaže u vezi sa kremama za nastavak rada ljutih političkih protivnika i nesrodnih koalicija. Sve je to kozmetika kojom smo navikli da nas mažu, parfimerija za prašak protiv moljaca, lavanda prodavnice tajni. To što će prepariranje biti nastavljano za nijasnu transparentnije ne znači i da će manikir biti jeftiniji. Znači da će možda samo pedikir manje boleti. Sređene pete i Ahlove tetive lakše će vas odneti na dalek put odavde. Siguran korak u NATO čizmama.

Nemam ništa protiv NATO. Osim što je 77 dana šenlučio na srpskom nebu, i nad sprskom zemljom. I zbog toga što nam je dao priliku da upoznamo memlu podrumskih prostorija. Kao tegle zaboravljene turšije. Sad smo partneri u miru. Neravnopravni ali losion za masažu u njegovom je vojnom arsenalu. To se odvajkada u šinjelskom žargonu zvalo drnč. Sredstvo za dezinfekciju puščane cevi, podmazivanje spiralnog žljeba za metak dobrodošlice.

No, vratimo se poslovanju građanskih udruženja partijske provenijencije. Dvadeset godina rade sa dobitkom, najstabilnije su firme na ovim prostorima uprkos inflaciji, devalvaciji, nemaštini, ratovima, kriminalu, sankcijama, bedi,… plavim šerpama u rafovima… Uprkos NATO-u. Na stranačka vrata nikada nije zakucao jutarnji pozivar sa sudskim nalogom za ročište. Na nikada prispelim pozivima ne piše – niste izmirlili doprinose za poslednja tri meseca. Izmirili su tamo gde je potrebno i gde se moralo. Na adrese na koje sudski kurir ne sme ni cveće da odnese. Ovo se skoro pa rimuje!

Čak i da se zapitamo ko je u priči o građanskim i međunarodnom udrugama moralniji sa osmehom konsatujemo konstantno nepoštenje. Ukoliko ne mislite da je NATO za nijansu pošteniji. Ima dužu tradiciju. Ovo sa ukidanjem ograničenja visine sredstava iz privatnih izvora, članarinom, zaduživanjem kod komercijalnih banaka, uplatama isključivo preko tekućeg računa i stranačkim plaćanjem PDV-a novotarija je koja tek treba da dobije prefiks tradicije. Potom će se zvati NATO.

I da li smo posle saznajnog optimisti? Jesmo. Ubijeni reformator govorio je da ništa nije tako opasno i otrovno kao pesimizam, da u svakom od nas postoje nada i strah ali da od nas zavisi šta ćemo od to dvoje podsticati. Nije to bila krema u ljubičastom pakovanju za jednokratni piling. To je vera u sebe, moć sa serumom protiv otrova. Strah nije naš izbor. Pesimizam nije ona lažna medicina kojom ćemo zavarati mogućnost da uspemo. I trajemo.

Naposletku, mi smo navek znali ko smo. Oni su šećerna vodica, mi tečemo i kad stojimo, napitak sa ukusom i mirisom. I boje su u nama.