Prodavci sa Palilulske pijace već dve godine na trotoaru

Dve godine od početka rekonstrukcije Palilulske pijace u Beogradu, ova tržnica još uvek nije otvorena. Prvobitno je trebalo da bude završena na proleće 2019. Nije, međutim, otvorena ni u junu 2019, kako je najavljeno u februaru. Naredni termin, 1. septembar, takođe nije ispoštovan, a kako Vesić javlja, novi rok je 1. decembar.
Foto: FoNet/Beoinfo

„Uskoro će biti završena Palilulska pijaca, koja će biti uređena kao svaka pijaca u Evropi. Trenutno se čeka dobijanje upotrebne dozvole, nakon čega ćemo pokazati slike prethodnog stanja te pijace“, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić 12. novembra. 

Inače je otvaranje „najmodernije gradske tržnice u Beogradu“ do sada najavljivano već nekoliko puta.

U pijacu je uloženo 1,3 milijarde dinara i prostire se na 12.000 kvadrata, a na svoje otvaranje čeka od proleća 2019.

 

Siniša Mali na gradilištu 2017. godine/ Foto: Fonet/Beoinfo

 

Pijaca za primer

 

Naime, kada se počelo sa rekonstrukcijom krajem 2017, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da će ova, buduća „najmodernija pijaca u ovom delu Evrope“ biti završena na proleće ove godine.

„Ova pijaca kad se završi 18 meseci od danas, a radovi su krenuli krajem novembra, biće najmodernija pijaca u ovom delu Evrope“, rekao je tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali tokom obilaska gradilišta početkom decembra 2017. godine.

Dodao je da će pijaca imati četiri nivoa, od toga dva nivoa podzemnih garaža sa parking mestima i dva za pijacu. Prema njegovim rečima, pijaca je trebalo da bude primer kako druge pijace treba da izgledaju.

 

Među tezge po Vasinu tortu

 

Tadašnji direktor JKP „Gradske pijace” Ivan Sočo, rekao je da će pijaca biti “najsavremenija turistička atrakcija”. Uporedio ju je sa “najpoznatijom srpskom tortom”, takozvanom Vasinom tortom.

“Pošto smo imali parcelu u obliku trougla, novi objekat biće u obliku parčeta Vasine torte. Cilj nam je da turisti koji posete Beograd svrate ovde i pojedu parče najpoznatije srpske torte, po ugledu na pijace u Barseloni ili Budimpešti”, rekao je on.

 

Planirani izgled pijace / Foto: FoNet/Beoinfo

 

Osamnaest meseci kasnije, radovi su se tek privodili kraju. Umesto da turisti uveliko uživaju u Vasinoj torti, rok je pomeren za jun mesec. 

„Po završetku svih radova na objektu pijace „Palilula“, JKP „Gradske pijace“ sprovešće opremanje celokupnog prostora, a posle toga će pijaca biti zvanično i otvorena“, saopštili su tada iz preduzeća „Gradske pijace“ i dodali da će nadležna komisija pregledati objekat i sprovesti proceduru za pribavljanje upotrebne dozvole. 

 

U septembru biće u decembru

 

Da juna meseca pijace neće biti, bilo je jasno već maja meseca kada je Vesić obišao, kako je sam rekao, završene radove na tržnici. Kupci i prodavci biće na pijaci koliko u septembru, rekao je.

„Ova pijaca biće prva moderna tržnica u Beogradu kakve imaju razvijeni gradovi poput Kopenhagena, Madrida, Barselone, Londona. Biće pijaca budućnosti kakvu Beograd zaslužuje“, rekao je Vesić.

Vesićeva očekivanja nisu ispunjena, niti je stigla upotrebna dozvola.

Iz JKP „Gradske pijace“ su u septembru tvrdili da su radovi završeni. U toku su, kako su rekli, bile funkcionalne probe i uređenje platoa ispred pijace, dok EPS izmešta postojeće trafostanice u sam objekat“. 

„Posle priključenja na elektromrežu objekat će ići na komisijski tehnički pregled i počeće procedura za dobijanje upotrebne dozvole“, rekli su. 

Na upotrebnu dozvolu se još uvek čeka. Stoga se prodavci, moraju zadovoljiti trotoarom ispred Pete beogradske gimnazije gde je pijaca izmeštena po početku rekonstrukcije. Makar do 1. decembra, što je najnovije obećanje,

*Ispravka: Prvobitno je u nenamernom greškom u tekstu napisano da je u pijacu je uloženo 1,3 milijarde evra, što nije tačno, već je u rekonstrukciju Paliluske pijace uloženo 1, 3 milijarde dinara

Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo