Privrednici, investirajte na Kosovu

Dok političari na pregovorima u Briselu često nailaze na prepreke i ne mogu da nađu zajednički jezik, privrednici iz Beograda i Prištine nemaju tih problema. Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK) su, uz posredovanje Evrokomore, održali 13 sastanaka na kojima su dogovorene konkretne mere koje su olakšale trgovinu i investicije. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež za Istinomer kaže da su pregovori poslovnih zajednica Beograda i Prištine i pokrenuti kako bi se rešavali svakodnevni problemi, koje imaju privrednici na terenu. 

*
Marko Čadež / Foto: PKS

Da li u tim pregovorima koje vodite sa Privrednom komorom Kosova nekada dođe do neslaganja ili nemogućnosti da se nađe zajednički jezik, kao što je to slučaj na političkim pregovorima u Briselu?
Jasno smo definisali šta možemo, a šta ne. Znamo šta nije naš mandat i niti hoćemo, niti možemo da gubimo vreme na rešavanje političkih pitanja. Možemo da ponudimo analize, mišljenje eksperata, rešenja i da to onda za ljude koji vode taj drugi politički proces pregovora bude fundament za građenje platformi. Kod nas, u ovim privrednim pregovorima, razgovaraju dve poslovne zajednice, a u poslu je bitno da se nađe zajednički interes koji je vrlo jasan. I onog trenutka kada se spoje poslovni interesi, stvar je jednostavna. Zato u svim pregovorima polazimo od tog zajedničkog, a ne od onoga što ne možemo da rešimo.
Da li ste do sada nešto konkretno dogovorili što je olakšalo i pomoglo privrednicima na terenu?
Naravno. Dogovoreno je prihvatanje rezultata ispitivanja koje obavljaju akreditovane laboratorije u Srbiji. Prihvaćeni su modaliteti saradnje u domenu razmene informacija, posebno kada je bonitet kompanija u pitanju, što je izuzetno važno kad se raspitujete o potencijalnom partneru. Zatim, važno je i to što smo tehničko-operativno regulisali pitanje arbitraže u slučajevima sporova između kompanija. Arbitražni sudovi su u sklopu privrednih komora. Postignut je dogovor oko priznavanja licence za plasman lekova i medicinskih sredstava, a usaglašen je i fitosanitarni sertifikat. Pri kraju je usaglašavanje veterinarskih sertifikata za meso i mesne prerađevine, mleko i mlečne proizvode i ribu. Stalo nam je i da unapredimo komunikaciju carinskih službi. Carinske deklaracije, protok robe i kontrola, mogu uz primenu novih tehnologija da se urade mnogo efikasnije nego što je to sad slučaj.
I kakve su prilike za poslovne ljude koji hoće da rade na Kosovu? Da li biste nekom privredniku preporučili da investira na Kosovu?
Svakako bih mu preporučio. Privredna komora Srbije tesno sarađuje i sa Vladom Srbije i sa Kancelarijom za Kosovo i  Metohiju na merama koje bi eventualno doprinele stimulisanju ulaganja na Kosovu. Očekujemo vrlo brzo konkretne mere, kojima će Vlada ponuditi podsticaje. Neće to biti novčani, već pre podsticaji u smislu poreske i politike zapošljavanja. Zajednički interes i ekonomsko povezivanje stvara stabilnost u regionu. Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova razmenile su stalne predstavnike, koji se nalaze u Prištini i Beogradu i od njih privrednici mogu da dobiju sve informacije vezane za tržište, a mogu da ih spoje sa potencijalnim poslovnim partnerima.
Da li u pregovorima pravite razliku između ulaganja u Zajednicu srpskih opština i ostatak Kosova?
Pre svega zastupamo privredu. Gde god postoji interes može da se ulaže. Osim pregovara sa PKK, Vlada Srbije radi na paketu mera koje bi pružile podsticaj našim proizvođačima da investiraju na celoj teritoriji Kosova. Vlada ima svoj interes koji ne bi trebalo da zanemarimo, a to je da srpska zajednica ostane ma Kosovu i ima posao. Ne treba kriti taj motiv. Nije cilj da tamo nekoliko hiljada ljudi radi fiktivno za državno preduzeće koje više ne postoji, niti to stvara perspektivu za razvoj te zajednice. Moramo da vidimo kako realni sektor može da pomogne i kako država može da omogući da realni sektor zaživi. Država će, dakle, definisati paket mera. Komora može da pomogne svojim iskustvom, savetujući šta bi bilo najpraktičnije, ali interes definiše Vlada Srbije.

*
Marko Čadež / Foto:PKS

Ali na terenu nekada ima i problema. Poznato je da je Agim Šahimi iz Alijanse za biznis Kosova pozvao na bojkot robe iz Srbije.
Imali smo i tu temu na zajedničkom sastanku naše dve komore. PKK je inicirala da zajednički stav bude oštra osuda takve akcije i da kao zastupnici intresa privrede kažemo da takvi pozivi na bojkot ne smeju da se dešavaju. To nije bio samo stav na tom sastanku, već je predsednik PKK Safet Grdželiju veoma otvoreno govorio o tome i na kosovskim medijima. Ipak, taj poziv Alijanse nije doneo neke rezultate, što se vidi i po obimu trgovinske razmene. Takođe, i na terenu možemo da se uverimo da su naši proizvodi traženi i da se dobro prodaju.
Kako saradnju dve komore posmatra Evropska unija i da li je moguće očekivati pomoć iz nekih fondova za zajedničke projekte?
I Komisija i Savet, kao i ostale institucije EU prepoznale su ovaj dijalog i posle našeg poslednjeg sastanka u Beču naišli smo na dobre reakcije. EU je spremna da podrži i finansira određene projekte iz fondova. Napravili smo i projekat u kome će sve komore zapadnog Balkana ujediniti svoje resurse kako bismo imali više informacija i pomogli privrednicima da preko projekata dođu do sredstava. Pored toga, ako nam se pridruže i privredne komore iz Hrvatske i Slovenije, dobićemo pristup određenim fondovima koji su namenjeni članicama EU, tako da i tu postoji prostor za saradnju.