Prisluškivali su nas što znači da ne prisluškuju vas

Ministar Stefanović na današnjoj konferenciji za medije nije rekao mnogo više od onoga što je o navodnom prisluškivanju Vučića već saopštio pre nekoliko godina, ali i o čemu je 2015. govorio Vučić.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da je Aleksandar Vučić u kontinuitetu bio prisluškivan od 1995, zatim od 2000. do 2003, i ponovo od 2007. do 2012. godine, kroz mete koje su određene osobama sa kojima je komunicirao. Između ostalih,  Goran Vesić i Vladimir Đukanović su, objasnio je Stefanović, označeni kao ekstremisti kako bi bili prisluškivani i primenjivane su mere nadzora njihove elektronske komunikacije, naročito da bi se pratila komunikacija sa Vučićem. Istakao je da su Vesić i Đukanović samo primer, jer je iz Vučićevog okruženja bilo izabrano oko 10-12 ljudi, čija je komunikacija sa Vučićem praćena. „I, ako nakon toga nemate bilo šta čime biste potkrepili praćenje, vidite da nije bio cilj otkrivanje krivičnih dela, već da bi se pratio rad nekoga za koga smatrate da je politički protivnik“, naveo je Stefanović. Napomenuo je da nikada, posle godina prisluškivanja i praćenja komunikacije Aleksandra Vučića, ni protiv jednog lica nije pokrenut postupak ili podignuta krivična prijava, što govori da je praćen neko samo zato što je politički protivnik. Slično je, kazao je, bilo i sa Tomislavom Nikolićem. 
 
*
Vučić i Stefanović / Foto: Fonet, Nenad Đorđević

Podsetimo, Stefanović, koji je i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, najavio je pre nekoliko dana da će obelodaniti sve podatke o prisluškivanju Vučića i Tomislava Nikolića u vreme dok su bili u opoziciji. Prethodno je sam Vučić, odbacujući navode lidera Saveza za Srbiju da ih pripadnici MUP-a prate i prisluškuju, kazao da je „svakome jasno da ih niko ne prisluškuje i ne prati“, napominjući da raspolaže dokazima da su Nikolića i njega prisluškivali „sve vreme“ dok su bili u opoziciji. Na to je reagovao bivši predsednik Srbije i sadašnji lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, koji je zatražio od Vučića da predoči dokaze. „Pitam Vučića da li je on tom izjavom podrazumevao da je tadašnja vlast organizovala nezakonito prisluškivanje ili je nezakonito prisluškivan od strane službi bezbednosti“, kazao je Tadić. 

 
Međutim, ministar Stefanović na današnjoj konferenciji za medije nije rekao mnogo više od onoga što je još pre nekoliko godina već saopštio, ali i o čemu je 2015. govorio Vučić. Naime, krajem septembra 2015, portal „Teleprompter“ objavio je godinu i po dana star transkript telefonskog razgovora između Lidije Udovički, tada zaposlene u kompaniji Continental Wind Partners (CWP), i Bojana Pajtića, tadašnjeg predsednika vojvođanske vlade i predsednika DS. Kako podseća “Vreme”, prema transkriptu, Lidija Udovički (sestra tadašnje ministarke za državnu upravu Kori Udovički) optužila je Nikolu Petrovića, kuma Aleksandra Vučića i tada direktora Elektromreža Srbije (EMS), da je tražio dva miliona evra u kešu kako bi vetropark firme CWP bio priključen na sistem EMS-a. Pajtić je tada potvrdio da je transkript tačan, da je to dokaz da je on prisluškivan, i da bi vlada Aleksandra Vučića trebalo da padne zbog toga. 
 
I tada se oglasio Nebojša Stefanović koji je kazao da ni MUP ni BIA nisu prisluškivali Pajtića, a da je na osnovu uvida u dokumenta svih stepena tajnosti utvrdio da je Vučić bio prisluškivan. Prema njegovim rečima, dešavalo se da BIA pronađe lice koje označi kao ekstremistu, kao što je to uradila sa funkcionerom SNS-a Vladimirom Đukanovićem, i da onda sva lica koja sa njim kontaktiraju stave na mere. Pošto ga je poslanik DS-a Dragan Šutanovac pitao da li je prisluškivanje Vučića bilo po zakonu, odnosno da li je postojao sudski nalog za to, Stefanović je rekao da ne zna da li je ikada bilo ikakvog sudskog naloga da se prisluškuju Vučić i Đukanović, ali da zna da nije bilo sudskog procesa protiv njih. 
 

Pratili su me, ali neću da se svetim

 
Upitan da li je prijavio da je prisluškivan, Vučić je odgovorio pitanjem: „A šta da prijavim? Da prijavljujem policiji? Tada nisam znao, a posle sam video da je tako… Šta hoćete, da se svetim svojoj državi?“, zapitao je Vučić. Navodeći da lično smatra da je to bilo protivpravno, Vučić je izjavio da su ga prisluškivali tako što bi pratili nekoga drugog za koga su znali da s njim može da obavi telefonski razgovor, pa onda, kada im se on „pojavi“ – stave i njega (Vučića) na mere. 
 
„Oni to uvežu tako što kažu da je, recimo, Vlada Đukanović ekstremista i onda sud, zbog borbe protiv ekstremizma, da nalog da se prisluškuje Vlada Đukanović. Onda ukače da ja jednom u sedam dana razgovaram sa Đukanovićem i onda je to razlog da i mene prikače na mere. Tako se jedna od operacija zvala po nazivu jedne biljke čudnovate. I tako sam deset puta kačen za razne druge ljude, po kojima je sud davao naloge“, rekao je Vučić. Primetio je da je, budući da je bio prisluškivan, jasno i izvesno da nikada ništa nije ukrao, jer bi, da jeste, kako je kazao, sigurno završio u zatvoru. „Da li je to bilo protivpravno, ja mislim da jeste, oni misle da nije, pa šta da radim. Kao što vidite, ništa nisam ukrao, da su našli da jesam, završio bih iza rešetaka, a pošto nisam, baš me briga šta su radili“, rekao je Vučić u oktobru 2015. 
 
*
Vučić i Stefanović / Foto: Fonet, Aleksandar Barda

Inače, ubrzo nakon dolaska na vlast 2012. Vučić je, pošto se u medjima pojavila informacija da su prisluškivani telefoni visokih državnih funkcionera, najavio da će vrlo brzo o svim detaljima obavestiti javnost. „Obratiću se javnosti najkasnije do kraja nedelje, kada ću izneti podatke o načinu na koji su prisluškivani političari i ko je i kakvu ulogu imao u tom sistemu.“ (Facebook, 6. 11. 2012. godine) 

 
Nekoliko dana kasnije Vučić je govorio o ovoj aferi. „U periodu od 1. aprila do 8. novembra ove godine, Tomislav Nikolić se spominje u 103 B5 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema, izjavio je Vučić. On je napomenuo da je Nikolić u tom periodu ostvario samo jedan telefonski kontakt sa licem iz Republike Srpske (RS), inače zvaničnikom RS, prema kojem je primenjena mera. U periodu od 1.aprila do 8.novembra ove godine Vučić se, kako je rekao, spominje u 84 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema.U tim izveštajima su evidentirane njegove različite vrste komunikacija sa više posebno inostranih predstavnika. U tom periodu postoje i četiri urađena listinga Nikolića i četiri listinga Vučića, pri čemu je za Nikolića bio jedan neuspešan pokušaj od kada je postao predsednik Srbije“. Ipak, iako je obećao, Vučić nije govorio o tome „ko je i kakvu ulogu imao u tom sistemu“. 
 
A o tome da je Vučić prisluškivao druge u više navrata govorio je lider SRS Vojislav Šešelj. On tvrdi da je Vučić imao uređaj za prisluškivanje telefona članova svoje bivše stranke. “Vučić je podmetao klipove Nikoliću. Donosio mi je prisluškivane razgovore Tomislava Nikolića i Borisa Tadića u Hag. On je nabavio neki uređaj za prisluškivanje koji vredi 35.000 evra. Pošto su svi naši telefoni u stranci bili umreženi, da bismo plaćali jefinije, on je tim uređajem mogao da kontroliše sve umrežene telefone”, ispričao je Šešelj.