Previše štetnih supstanci u proizvodima za decu

U skoro trećini testiranih plastičnih proizvoda, koji se nalaze na tržištu Srbije, pronađena je povećana količina ftalata, supstance štetne za zdravlje, koja je u koncentraciji većoj od 0,1 odsto zabranjena u zemljama Evropske unije – saopštila je organizacija ALHem, pozivajući se na rezultate istraživanja koje je sprovela u saradnji s partnerskim udruženjem Arnika iz Češke.

Testirano je 36 artikala iz domaće proizvodnje i iz uvoza, a zabrinjavajuće prisustvo ftalata ustanovljeno je u 10 proizvoda od mekane plastike, kao što su: rančevi, školske torbe, kabanice, dečje papuče, neseseri, PVC cirade i PVC tapete, patosnice za automobile.

Ftalati, između ostalog, mogu imati negativan efekat na reproduktivno zdravlje i rad hormonskog sistema.

„Zabrinjava to što su ftalati pronađeni uglavnom u proizvodima namenjenim deci i mladima. PVC materijal koji sadrži ftalate najčešće koristi u dečijim igraonicama“, upozorila je Valentina Mart iz ALHema (Alternativa za bezbednije hemikalije).

Ona kaže i da je proizvođačima i trgovcima koji prodaju proizvode s prekomernim sadržajem ftalata upućena informacija o tome, ali niko od njih nije dao bilo kakav odgovor.

Po Zakonu o hemikalijama, proizvođači i trgovci imaju obavezu da informišu potrošače ukoliko njihova roba sadrži supstance iz SVHC kategorije („supstance koje izazivaju zabrinutost“). Iz ALHema pozivaju građane da preuzmu besplatnu Scan4Chem aplikaciju pomoću koje mogu lako proveriti da li neki proizvod sadrži potencijalno štetne hemikalije.